CTC: 11.8εκ. οι ζημιές του 2013

Σε €361.755.000, ανήλθε ο κύκλος εργασιών της CTC το 2013. Οι εργασίες σημείωσαν μείωση 11.2% σε σχέση με το 2012.

Η μείωση  προέρχεται κυρίως από τους τομείς του λιανεμπορίου και των οχημάτων που επηρεάστηκαν έντονα από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης, ειδικά μετά τα γεγονότα του Eurogroup το Μάρτιο του 2013. Επίσης, ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος έχει επηρεαστεί και από την απόφαση για τερματισμό των ζημιογόνων εργασιών της εταιρείας Domex Trading Co. Ltd, θυγατρικής του Συγκροτήματος ΕΡΜΕΣ, όπως και τον τερματισμό της λειτουργίας του καταστήματος Debenhams Avenue της ΕΡΜΕΣ, στη Λευκωσία.

Στα ετήσια αποτελέσματα του Συγκροτήματος περιλαμβάνεται ζημιά που προήλθε από υπολογισμό επανεκτίμησης επενδυτικών και άλλων ακινήτων, από ανεξάρτητους  εγκεκριμένους εκτιμητές, ύψους €27,9 εκ. που δεν αποτελούν ταμειακή εκροή, όπως και από  μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους €2,8 εκ., σε σύγκριση με €1,8 εκ. την  περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Είναι αξιοσημείωτο, αναφέρει η εταιρεία, ότι, μη συμπεριλαμβανομένων των επανεκτιμήσεων επενδυτικών και άλλων ακινήτων, οι Εταιρείες του Ομίλου, παρά την οικονομική κρίση, έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους και είναι σε θέση να δημιουργούν έσοδα, που τις καθιστούν ικανές να αντιμετωπίζουν την πληρωμή όλων των αναγκαίων υποχρεώσεών τους.

Οι αποσβέσεις όλων των εταιρειών του Συγκροτήματος για την περίοδο ανήλθαν σε €9.700.000, σε σύγκριση με €10.644.000 το 2012.  Οι αποσβέσεις αυτές δεν αποτελούν ταμειακή εκροή.

Η ζημιά του Συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 ανήλθε σε €11.891.000, σε σύγκριση με κέρδος €7.125.000 το 2012. Η ζημιά προέρχεται κυρίως από επανεκτίμηση της αξίας επενδυτικών και άλλων ακινήτων του Συγκροτήματος ύψους €27,9 εκ. που προέρχεται κυρίως από την θυγατρική Woolworth (Cyprus) Properties Plc. Επίσης υπάρχουν μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους €2.832.000 που προκύπτουν από απομειώσεις των επενδύσεων των πάγιων στοιχείων και άλλων στοιχείων ενεργητικού των υπό τερματισμό δραστηριοτήτων και από ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της εξυγίανσης του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος, ύψους €265.000 στη Λαϊκή Τράπεζα και €889.000 στην Τράπεζα Κύπρου που μετατράπηκαν σε μετοχές. Επιπλέον, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2013 είναι  αυξημένος  κατά περίπου €500.000. Επίσης κατά τη διάρκεια του έτους η κερδοφόρα πώληση του μεριδίου της εταιρείας Amaracos Holding (CTC+PG) Ltd, θυγατρικής της CTC, στο κεφάλαιο της ΜΤΝ Cyprus Ltd (ήτοι 50%), στον Όμιλο MTN Νοτίου Αφρικής, απέφερε σημαντικό κέρδος ύψους €15.713.000. Τονίζεται επίσης ότι οι έγκαιρες και στοχευμένες ενέργειες του Συγκροτήματος για μείωση των δαπανών του, έχουν αποφέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα με μείωση στα λειτουργικά του έξοδα κατά €12,8 εκ. ή 15%. Μη συμπεριλαμβανομένων των επανεκτιμήσεων ακινήτων, επενδύσεων και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων το Συγκρότημα θα παρουσίαζε σημαντική κερδοφορία.
 

Δειτε Επισης

Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου