Nestle: Βήμα εξόδου από L’ Oreal

H Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα εξόδου από τον κλάδο των καλλυντικών πουλώντας μέρος από την τοποθέτησή της στη L’ Oreal. Έτσι, η γαλλική εταιρεία καλλυντικών επαναγοράζει το 8% του μετοχικού της κεφαλαίου (στο οποίο είχε επενδύσει η Nestle) έναντι 6,5 δισ. ευρώ.

Η Nestle κατείχε συνολικά το 29,4% του μετοχικού κεφαλαίου της L’Oreal σε μία συνεργασία που κατά την άποψη των Financial Times «στερούνταν λογικής». Παρόλα αυτά, η συνεργασία διήρκεσε 40 χρόνια και αποδείχθηκε οικονομικά αποδοτική. Η Nestle επένδυσε για πρώτη φορά στη L’Oreal το 1974 κατόπιν αιτήματος της Liliane Bettencourt, προκειμένου να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της εταιρίας καλλυντικών. Έκτοτε, η  μετοχή καταγράφει μέση ετήσια απόδοση 15%.

Η συμφωνία για την επαναγορά του 8% από τη L’Oreal εγκρίθηκε ομοφώνως από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας καλλυντικών, η οποία δήλωσε μάλιστα ότι θα καταργήσει τις μετοχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό της οικογένειας Bettencourt αυξάνεται από 30,6% στο 33,1%.

Υπάρχουν όμως και αβεβαιότητες. Από το 2011, οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας έχουν κρίνει ότι η 90χρονη πλέον Lilian Bettencourt δεν μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. Έτσι, ο λόγος για το τι μέλλει γενέσθαι στη L’Oreal έχει περάσει σε άλλα μέλη της οικογενείας της. Επίσης, η αρχική συμφωνία μεταξύ L’Oreal και Nestle, που εμποδίζει την πώληση ποσοστού σε τρίτους, λήγει τον Απρίλιο του επόμενου έτους, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα σενάρια για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Nestle που ακόμη κατέχει το 23,29% της L’Oreal.
 

από Euro2day

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.