Ζέτα: 5.000 προσλήψεις λόγω ωραρίου

Από τον Ιούλιο του 2013 έχουν προσληφθεί με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία 5.000 νέοι υπάλληλοι στον τομέα του λιανικού εμπορίου, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της μετά από συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής στην οποία συζητήθηκε το θέμα του τουριστικού ωραρίου, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θέλει να τονίσει ότι ο στόχος για περαιτέρω πρόσληψη υπαλλήλων για καταπολέμηση της ανεργίας έχει επιτευχθεί.


Υποβλήθηκε, σημείωσε, η ερώτηση γιατί τότε αυξάνεται η ανεργία εφόσον έχουν προσληφθεί 5.000 υπάλληλοι. "Πρέπει να πω ότι αυτό που πρέπει να απαντηθεί εάν δεν προσλαμβάνονταν αυτοί οι υπάλληλοι, πόση θα ήταν η ανεργία. Αρα πάντοτε όταν τοποθετούμαστε θα πρέπει πρώτα να υπολογίζουμε πόση θα ήταν η αναμενόμενη ανεργία και μετά να λέμε εάν βοήθησε το μέτρο της επέκτασης των τουριστικών περιοχών", είπε.

Επανέλαβε τη θέση ότι με βάση την προηγούμενη ρύθμιση, η οποία είχε ορισμένες περιοχές ως τουριστικές, δίνοντας τους το δικαίωμα να είναι ανοικτές και κατά την Κυριακή και το Σάββατο, ήταν ενάντια σε οποιονδήποτε υγιή ανταγωνισμό, αλλά και ενάντια στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

"Δεν μπορεί και είναι θέση μου σε ένα συγκεκριμένο δρόμο να μπορούν οι επιχειρηματίες να είναι ανοικτοί αλλά ακριβώς στον διπλανό δρόμο να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να εργάζονται και να ασκούν την οικονομική τους δραστηριότητα", ανέφερε.

Σίγουρα, είπε η Υπουργός υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν και γι αυτό συνεχίζω τον κοινωνικό διάλογο με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε πρώτον να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεύτερον να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τρίτον να μείνουν στις θέσεις εργασίας τους αυτοί οι 5.000 εργαζόμενοι.
Ερωτηθείσα για την πρόταση που έγινε στην Επιτροπή για να είναι ελεύθερο το ωράριο μέχρι το Σάββατο, αλλά η Κυριακή να είναι αργία, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι επιθυμεί να μην τοποθετηθεί σε αυτή την εισήγηση αλλά απλώς να πει ότι πρέπει να μετρήσουμε τις ώρες εργασίας που αυτοί οι 5.000 εργάζονται την Κυριακή κι όλοι μαζί να σκεφθούμε εάν αφαιρέσουμε αυτές τις ώρες εργασίας πόσοι θα απολυθούν ή για πόσους θα μειωθεί ο μισθός. “Χωρίς να τοποθετούμαι, λέω ότι η Κυριακή, πιστεύω ότι βοήθησε στην πρόσληψη πολλών υπαλλήλων", είπε.

Η Υπουργός μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο για τόνωση της επιχειρηματικότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 300 εκ. ευρώ. Σε ισχύ, όπως σημείωσε, βρίσκεται σχέδιο για κάλυψη του 70% του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για επιπρόσθετες ώρες εργασίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής είπε πως στη σημερινή συνεδρία οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξέφρασαν κραυγή αγωνίας-απελπισίας για το μέλλον των επιχειρήσεων τους.

"Το νέο τουριστικό ωράριο σκοτώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οδηγεί στο κλείσιμο. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των μεγάλων και μικρών εταιρειών δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα που δυσκολεύουν τη συνέχιση ύπαρξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - της ραχοκοκαλιάς της κυπριακής οικονομίας", σημείωσε.
Υπάρχει, επίσης, ανέφερε ο κ. Φακοντής, παραβίαση και καταστρατήγηση των όρων εργασίας, του ωραρίου εργασίας, ακόμη και του κατώτατου μισθού, ενώ υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, εντούτοις νοσεί ο έλεγχος.

"Υπάρχει η αδυναμία από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ελέγξει επαρκώς αν τηρείται η συγκεκριμένη συμφωνία", πρόσθεσε.
Δημιουργούνται, επίσης, συνέχισε ο κ. Φακοντής, και πολλά κοινωνικά προβλήματα με την επέκταση του ωραρίου εργασίας, αφού είναι τεράστιο το κόστος όσον αφορά τη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή και είναι απάνθρωπο κάποιος να εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα.

Πρόσθεσε επίσης ότι "το νέο ωράριο ροκανίζει το μισθό της οικογένειας".
Ο κ. Φακοντής είπε πως από την όλη συζήτηση στην Επιτροπή διαφάνηκε ότι η Υπουργός Εργασίας συνεχίζει να πιστεύει ότι η απόφαση για επέκταση του τουριστικού ωραρίου είναι σωστή και μέσα από αυτή την λογική θα επιχειρήσει να διαφοροποιήσει και την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης σε δηλώσεις του διαφώνησε με την Υπουργό Εργασίας στον τρόπο που γίνεται το ωράριο να λειτουργεί ακόμα και τις Κυριακές.
"Η δική μας σκέψη και εισήγηση ήταν να προτείνουμε στην Υπουργό ότι μπορεί να υπάρχουν ενιαίες περιοχές, να μην υπάρχει εξαίρεση των τουριστικών περιοχών αλλά τα καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα να μένουν ανοικτά μόνο μέχρι το Σάββατο και η Κυριακή να είναι αργία", είπε.

Δεν μπορεί, συνέχισε, ένα κατάστημα που έχει ένα-δύο εργαζόμενους να ανταγωνιστεί τη μεγάλη υπεραγορά, τα malls, που έχουν την δυνατότητα με τα ρυθμισμένα ωράρια, που καθορίζουν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.
Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα δήλωσε από πλευράς της πως "φαίνεται ότι η Υπουργός Εργασίας αποτιμά πολύ θετικό το διάταγμα για το ωράριο εργασίας των καταστημάτων όπως αυτό έχει υπογραφεί και τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου".

Εμείς, συνέχισε, θέλουμε να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας. "Παρόλο που μας δόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή αριθμοί μέχρι και 5.000 ανέργων που έχουν προσληφθεί ως αποτέλεσμα των διαταγμάτων, δεν μας έχουν δοθεί στοιχεία για το πόσοι έχουν απολυθεί ή πόσες μικροεπιχειρήσεις έχουν κλείσει το ίδιο διάστημα", είπε.
Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε πως οι συντεχνίες έδωσαν αριθμούς ανέργων για το λιανικό εμπόριο ότι το 2012 είχαμε περίπου 9.000 ανέργους, ενώ το Δεκέμβριο του 2013 έγιναν 10.223.

"Θα περιμένουμε να δούμε τις διορθωτικές κινήσεις που η Υπουργός έχει παραδεχθεί ότι πρέπει να γίνουν σε ένα δομημένο κοινωνικό διάλογο", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "τα διατάγματα δεν δίνουν λύσεις".
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η διαδικασία με τα διατάγματα είναι αναχρονιστική και πρέπει να σταματήσει.

Δήλωσε ότι πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ορθολογιστικό και δια νόμου το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων. Άποψη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, είναι όπως η Κυριακή γίνει σεβαστή τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους καταναλωτές.
Είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν εισοδήματα και αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε μήνα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους. Πρόσθεσε ότι η πρόταση του βουλευτή Αγγελου Βότση που υιοθετεί το ελεύθερο ωράριο μέχρι και το Σάββατο και διασφαλίζει όπως την  Κυριακή  τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου παραμένουν κλειστά, κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών