ΠΟΒΕΚ: Θέλει τα ωράρια στη βουλή

Η ΠΟΒΕΚ κάλεσε την Υπουργό Εργασίας να μην προχωρήσει στην έκδοση νέων τουριστικών διαταγμάτων που να καθιστούν ολόκληρη την Κύπρο τουριστική, προτού το θέμα συζητηθεί στη Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ με την Υπουργό Εργασίας, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ  Στέφανος Κουρσάρης είπε ότι η συζήτηση του θέματος στη Βουλή αποτελεί δέσμευση της ίδιας της Υπουργού και προειδοποίησε ότι η ΠΟΒΕΚ θα αντιδράσει σε περίπτωση που η κ. Αιμιλιανίδου προχωρήσει στην έκδοση νέων τουριστικών διαταγμάτων.
Ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι η ΠΟΒΕΚ και η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαφωνούν κάθετα με τη συνέχιση έκδοσης των τουριστικών διαταγμάτων.

Διαφαίνεται, συνέχισε, ότι η Υπουργός θα προχωρήσει και πάλι στην έκδοση νέων τουριστικών διαταγμάτων, προτού το θέμα τεθεί στη Βουλή, προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, ότι η ΠΟΒΕΚ θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση.
Όπως είπε, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν σανίδα σωτηρίας με τη λήψη μέτρων στήριξης τους, σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα».

Ο κ. Κουρσάρης είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ανακατανομή του μειωμένου τζίρου του λιανικού εμπορίου προς όφελος μιας μικρής ομάδας πολυεπιχειρήσεων, πολυκαταστημάτων και υπεραγορών, με αποτέλεσμα «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντέξουν και να σβήνουν η μια μετά την άλλη».
Ανέφερε, επίσης, ότι η αργία της Κυριακής αποτελεί για την ΠΟΒΕΚ «ιερή τράπεζα».

Είπε ότι η ΠΟΒΕΚ πραγματοποίησε συναντήσεις με όλα τα κόμματα και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της θέσης της ΠΟΒΕΚ  όπως η  αργία της Κυριακής «διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού».
Ανέφερε ακόμη ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΟΒΕΚ έτυχαν ενημέρωσης από την Υπουργό για τα σχέδια και τα προγράμματα της Κυβέρνησης όσον αφορά στη λειτουργία του επιχειρηματικού ταμείου και όσον αφορά κάποια άλλα σχέδια που αφορούν στη στήριξη της εργασίας με συγκεκριμένα προγράμματα.

«Επικροτούμε την πολιτική αυτή της Κυβέρνησης. Όμως έτερον εκάτερον», είπε.
Όπως είπε,  μπορεί με την έκδοση των τουριστικών διαταγμάτων και το εκτεταμένο φιλελεύθερο ωράριο να δημιουργήθηκαν κάποιες νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά.

«190 περίπτερα έχουν κλείσει εκ των οποίων τα 46 έχουν κλείσει τους τελευταίους έξι μήνες», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το τελευταίο τουριστικό διάταγμα έληξε στις 30 Νοεμβρίου και τώρα βρίσκεται σε ισχύει το χριστουγεννιάτικο ωράριο, με βάση τη νομοθεσία του 2006.

Ερωτηθείς αναφορικά με την κίνηση στην αγορά ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, είπε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η κίνηση στην αγορά είναι μειωμένη, προσθέτοντας ότι οι καταστηματάρχες, ακόμη και μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες περιόδους, μειώνουν τις τιμές τους.
Δήλωσε περαιτέρω ότι είναι ανάγκη να δοθεί σύντομα ο 13ος μισθός «ούτως ώστε να δοθεί αυτή η σημαντική ένεση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναζωογονηθεί η αγορά».

Είπε, επίσης, ότι οι δημοτικές αρχές, σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες, διοργανώνουν διάφορες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε μια προσπάθεια τόνωσης της κίνησης στην αγορά.
«Πιστεύουμε ότι όσο πλησιάζουν οι γιορτές θα αυξάνεται και η κίνηση», κατέληξε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe