Λουκά: Να γίνουν ορθές αναδιαρθρώσεις

Εισηγήσεις προς τις τράπεζες ώστε να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις τα δύσκολα χρόνια που έπονται πρότεινε ο  Γιώργος Λουκά Οικονομικός Διευθυντής της  CTC Corporation στα πλαίσια του 9ο CFO management forum.
Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε στο θέμα των αναδιαρθρώσεων, τονίζοντας πως από τη στιγμή που δεν μπορεί να δοθεί νέα ρευστότητα, πρέπει να γίνει κάποια διευθέτηση μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. 
 
Μία εισήγηση που κατέθεσε, είναι οι επιχειρήσεις για ένα διάστημα να καταβάλλουν μόνο τόκους. «Αν δεν επιβιώσουν οι επιχειρήσεις θα εισέλθουμε σε ένα φαύλο κύκλο για ολόκληρη την οικονομία», εξήγησε. 
Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να διατηρήσουν το κεφάλαιο κίνησης των εταιρειών χωρίς να το μετατραπούν σε δάνεια ή σε άλλη παρόμοια μορφή δανεισμού. 
 
Σε σχέση με τα επιτόκια, σχολίασε πως είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα και ανέφερε πως αν μειώνονταν οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τα δάνεια τους. «Σύντομα λήγουν καταθέσεις με ψηλά επιτόκια και οι τράπεζες θα έχουν το περιθώριο να μειώσουν τα επιτόκια». 
 
Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες από τους προμηθευτές του εξωτερικού οι οποίοι πλέον ζητούν επιβεβαιώσεις από ξένες τράπεζες κάτι που αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις. «Ακόμα χειρότερα τα δεδομένα σε περιπτώσεις που οι προμηθευτές ζητούν προπληρωμή». 
 
Η αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ο κ. Λουκά, πρέπει να λήξει για να εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες τις τράπεζες. 
Εμπόδιο αποτελούν και τα περιοριστικά μέτρα με τον οικονομικό διευθυντή της CTC να θεωρεί πως η άρση στα περιοριστικά μέτρα τουλάχιστον εντός Κύπρου θα βοηθήσει την αγορά.
 

Δειτε Επισης

Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Νέος CEO του Ομίλου CTC o Βασίλης Ευγένιος-Εκτελεστικός σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Απαγορεύεται η μεταφορά της αργίας
Υπεραγορές Αλφαμέγα και Bean Bar: Νέες αυξήσεις μισθών και ωφελήματα €4,5 εκατ. στο προσωπικό
Κλειδωμένο το deal Σκλαβενίτη-Υπεραγορών Παπαντωνίου… Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις