Η Toyota στην 65η έκθεση της Φρανκφούρτης

Πληθωρικά πράσινη είναι η παρουσία της ιαπωνικής φίρμας στην 65η έκθεση της Φρανκφούρτης, καθώς οι Ιάπωνες παρουσιάζουν την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου με ένα αντίστοιχο πρωτότυπο και με την προοπτική ευρείας παραγωγής της συγκεκριμένης τεχνολογίας από το 2015, καθώς και ένα υβριδικό Yaris με αγωνιστικά, όμως γονίδια.
 
Το Yaris Hybrid-R όπως ονομάζεται είναι, ένα υβριδικό πρωτότυπο με αφετηρία το τρίθυρο Yaris το οποίο δανείζεται τεχνολογία από το TS030, το αγωνιστικό πρωτότυπο με το οποίο συμμετείχε η Toyota στον 24ωρου αγώνα αντοχής του LeMans.
 
Συνδυάζοντας τη λειτουργία ενός υπερτροφοδοτούμενου τετρακύλινδρου κινητήρα 1,6 λίτρων με απόδοση 300 ίππους και 420 Nm ροπής, με δύο ηλεκτροκινητήρες, 60 ίππων έκαστος -ένας για κάθε πίσω τροχό- το Yaris Hybrid-R έχει συνδυαστική ισχύ 420 ίππων. Η ισχύς των ηλεκτροκινητήρων είναι διαθέσιμη για πέντε δευτερόλεπτα με την ενεργοποίηση του προγράμματος οδήγησης Track.
 
Παράλληλα, ένας τρίτος ηλεκτροκινητήρας, που τοποθετείται μεταξύ του βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου έξι σχέσεων, αναλαμβάνει το ρόλο γεννήτριας, διοχετεύοντας την ενέργεια που εκλύεται από το φρενάρισμα των μπροστινών τροχών στον πυκνωτή, ενώ, κατά τη διαδικασία της επιτάχυνσης τροφοδοτεί με ενέργεια τους δύο ηλεκτροκινητήρες που κινούν τον πίσω άξονα.
 
Η παραπάνω διάταξη εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε επίπεδο ισχύος, εξασφαλίζει στο Yaris Hybrid-R και ένα ιδιότυπο σύστημα διαχείρισης ροπής που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της τετρακίνησης.
 
Το προφίλ του πρωτοτύπου συμπληρώνουν στοιχεία όπως οι τροχοί 18 ιντσών με ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup διαστάσεων 225/40 R18 και τα διάτρητα δισκόφρενα, με τις εξαπίστονες δαγκάνες στον μπροστινό άξονα και τις τετραπίστονες στον πίσω.
 
Στο θάλαμο επιβατών τον τόνο δίνουν τα αγωνιστικά καθίσματα Recaro με τις δερμάτινες επενδύσεις όπου εναλλάσσονται το μαύρο και το μπλε χρώμα και το δερμάτινο sport τιμόνι. Ο επιλογέας ταχυτήτων έχει τοποθετηθεί ψηλά όπως επιβάλλει ο αγωνιστικός προσανατολισμός του πρωτοτύπου, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν τα sport πεντάλ, δάνειο από το Toyota GT 86.
 
Παράλληλα με τις αγωνιστικές περγαμηνές του πρωτοτύπου και την εκρηκτική του ισχύ στο πρόγραμμα οδήγησης Track, το Yaris Hybrid-R, πιστό στη φιλοσοφία της Toyota, διαθέτει επίσης και το πρόγραμμα οδήγησης (Road) το οποίο, με το πάτημα ενός κουμπιού, μειώνει την απόδοση του βενζινοκινητήρα προς όφελος της οικονομίας καυσίμου και των μειωμένων τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
 
Πάντα στο ίδιο πράσινο σκεπτικό, η ιαπωνική φίρμα παρουσιάζει ένα νέο υδρογονοκίνητο τετράθυρο πρωτότυπο στην Φρανκφούρτη, ως προπομπό της έκδοσης παραγωγής αυτοκινήτου αντίστοιχης τεχνολογίας από το 2015.
 
Το Fuel Cell Hybrid Vehicle συνδυάζει τη λειτουργία του Hybrid Synergy Drive, όπου ο βενζινοκινητήρας αντικαθίσταται από μοτέρ υδρογόνου που τροφοδοτούνται από δύο υψηλής πίεσης δεξαμενές υδρογόνου και μπαταρία 21 kW.
 
Οι Ιάπωνες αναφέρουν ότι το νέο τους υδρογονοκίνητο πρωτότυπο, φέρει σαφείς βελτιώσεις στο σύστημα κυψελών καυσίμου σε σχέση με το αντίστοιχης τεχνολογίας προηγούμενο πρωτότυπο, FCV-R το οποίο είχαν παρουσιάσει στο Τόκιο το 2011.
 
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους μηχανικούς της Toyota, έχει μειωθεί ο όγκος που καταλαμβάνει το σύστημα κυψελών καυσίμου ενώ, η απόδοσή του έχει αυξηθεί κατά 3,0 kW/λίτρο.
 
Αυξημένη είναι παράλληλα και η αυτονομία, η οποία πλέον αγγίζει τα 700 χλμ. ενώ, χάρη στη χρήση διαφορετικών υλικών στην κατασκευή του συστήματος κυψελών καυσίμου, διευρύνεται και το φάσμα λειτουργίας του συστήματος εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ψυχρής εκκίνησης ακόμα και σε θερμοκρασίας κάτω των 30 βαθμών Κελσίου.
 
Πηγή: www.in.gr
 

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ
Pepsis Asphalt: Στα σκαριά η επαναλειτουργία ανενεργού εργοστασίου στη Βάσα Κελλακίου