ΥΠΕΡΓ: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα τουριστικού ωραρίου

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκτιμά ως θετικά και ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα  από την έκδοση του Διατάγματος  για  την επέκταση των περιοχών  στις οποίες εφαρμόζεται τουριστικό ωράριο.

Το Διάταγμα λειτουργεί εθελοντικά, υπό την έννοια ότι ο κάθε επιχειρηματίας   μπορεί να αποφασίζει τις μέρες και ώρες  λειτουργίας του καταστήματος του.

Αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία προέκυψαν μετά από συχνές επιθεωρήσεις καταστημάτων, πολυκαταστημάτων , μικροεπιχειρήσεων σε όλες τις επαρχίες επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης αυτής που στόχο είχαν να  αρθούν  περιορισμοί , οι οποίοι στην παρούσα οικονομική κρίση δεν βοηθούν στην τόνωση της οικονομίας και να τυγχάνουν όλα τα καταστήματα ίσης μεταχείρισης.

Από τις επιθεωρήσεις αλλά και από κάποιες καταγγελίες που έγιναν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπήρξαν μειωμένες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καταγγελίες που είναι υπό διερεύνηση από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου. Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου έδωσε σαφείς οδηγίες στην αρμόδια Υπηρεσία για μη επίδειξη επιείκειας στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και την καταχώρηση ποινικών διώξεων.

Συνολικά γνωστοποιήθηκαν στα Γραφεία Εργασίας 457 κενές θέσεις  παγκύπρια και έγιναν αρκετές τοποθετήσεις ενώ συνεχίζεται η διαδικασία. Επιπρόσθετα υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες προχωρούν σε απευθείας προσλήψεις, χωρίς να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως γνωστόν ο επιπρόσθετος χρόνος εργασίας που προκύπτει ως αποτέλεσμα της πιο πάνω ρύθμισης, θα καλύπτεται κατά 50% με νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό από τους καταλόγους των ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στο πλαίσιο του σχεδίου του Υπουργείου για Ευέλικτες Μορφές Απασχόλησης. Το εν λόγω Σχέδιο αφορά την απασχόληση εργαζομένων έστω και με μερική απασχόληση με κάλυψη του 65% του μισθού τους.
 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο