Siemens: Η χαμηλή κερδοφορία έφερε την έξοδο του Διευθ.Συμβ.

Προς την έξοδο, τέσσερα χρόνια πριν την επίσημη λήξη του συμβολαίου του, οδηγείται ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Πέτερ Λέσερ, στον οποίο «χρεώνεται» κάμψη των εσόδων του γερμανικού κολοσσού.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη στις 26 Ιουλίου, από το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, το θέμα του κ. Λέσερ αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση αυτής της Τετάρτης, με πιθανότερο αντικαταστάτη του, τον επικεφαλής σήμερα των οικονομικών υπηρεσιών, Τζόε Κάιζερ.
 
Ο τελευταίος, όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο Reuters, μέλος ήδη, του διοικητικού συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού πριν την άφιξη του Λέσερ το 2007, εποφθαλμιούσε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, παρά το γεγονός ότι οι δύο άνδρες είχαν πολλάκις τονίσει στο παρελθόν την «αγαστή συνεργασία τους». Είναι χαρακτηριστικό ό,τι το 2012, όταν είχε ερωτηθεί σχετικώς, ο κ. Λέσερ είχε απαντήσει ότι οι δύο συνεργάτες συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον «όπως το φως το σκοτάδι».
 
Όταν ο Πέτερ Λέσερ ανέλαβε πριν από έξι σχεδόν χρόνια τα ηνία της εταιρείας, ήταν ο πρώτος «εξωτερικός» διευθύνων σύμβουλος της Siemens. Τότε, ο υπό αποχώρηση σήμερα Λέσερ, είχε παρουσιαστεί ως ο «Μεσσίας», ο οποίος θα έβγαζε τον γερμανικό κολοσσό από τα σκάνδαλα δωροδοκίας που είχαν αμαυρώσει την εικόνα του διεθνώς, σημαίνοντας «καμπανάκι» για τα έσοδά του.
 
Παρά το γεγονός ότι ο Λέσερ κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εικόνα της Siemens, δεν μπόρεσε να οδηγήσει τη γερμανική εταιρεία, ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας, στη «Γη της Επαγγελίας» των παχυλών εσόδων. Το αντίθετο, ο διευθύνων σύμβουλος, όπως σχολιάζει το Reuters, έχασε την αξιοπιστία του, γιατί υπερεκτίμησε, όπως του προσάπτουν οι αντίπαλοί του, την αύξηση της ζήτησης στις αγορές που δραστηριοποιείται ο κολοσσός. Η γερμανική εταιρεία άλλωστε, υποφέρει και αυτή από τη μείωση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση των γερμανικών εξαγωγών από τα τέλη Μαΐου του 2009. Σαν να μην έφθανε αυτό, τα έσοδα του γερμανικού κολοσσού έχουν πληγεί από πρόστιμα που οφείλονται τόσο σε καθυστερήσεις έργων, όσο και σε άλλες αιτίες…
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Λέσερ αναγκάστηκε το περασμένο έτος να «βάλει στο συρτάρι» σχέδιο στρατηγικής αύξησης των ετησίων πωλήσεων της εταιρείας κατά ένα τρίτο, στα 100 δισ. ευρώ, ανακοινώνοντας απλώς ένα πλάνο εξοικονόμησης 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας, για να μπορέσει να αναμετρηθεί με ανταγωνιστές όπως η αμερικανική General Electric Co. Το συγκεκριμένο πλάνο, για το οποίο εκφράζονταν φόβοι από τα εργατικά σωματεία, ότι μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια έως 10.000 θέσεων εργασίας, είχε στόχο την αύξηση του καθαρού περιθωρίου λειτουργικού κέρδους τουλάχιστον στο 12%- από 9,5%- ως το 2014.
 
Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο, η Siemens αναθεώρησε τον συγκεκριμένο στόχο, εκδίδοντας μια λιτή ανακοίνωση στην οποία γινόταν λόγος για χαμηλότερες προσδοκίες όσον αφορά τις δραστηριότητές της.
 
Αυτήν την Πέμπτη ο γερμανικός κολοσσός αναμένεται να εκδώσει τα επίσημα τριμηνιαία αποτελέσματά του. 
Πηγή: www.tovima.gr
 

Δειτε Επισης

Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς