ΣΥΚΑΔΕ: Τελειωτικό κτύπημα τα ωράρια

Η βεβιασμένη και χωρίς οποιαδήποτε μελέτη επιπτώσεων απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει εν μία νυκτί όλη σχεδόν την Κύπρο σε τουριστική περιοχή, ανέτρεψε ανεπανόρθωτα τις λεπτές ισορροπίες λειτουργίας της αγοράς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, αναφέρει ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης.  

Η κυβέρνηση προχώρησε στην ελευθεροποίηση του ωραρίου, χωρίς να λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα στήριξης των κλάδων που θα πληγούν από την υπό αναφορά ρύθμιση, για να ικανοποιήσει το αίτημα των μεγάλων της αγοράς –το οποίο προϋπήρχε της κρίσης– με επιχείρημα την αμφίβολη αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, σημειώνεται.  

«Προειδοποιούμε για μιαν ακόμη φορά ότι η ενέργεια αυτή θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, αφού χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν στα νέα δεδομένα και θα βάλουν λουκέτο ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις, οι οποίες θα ξεπερνούν κατά πολύ τις όσες θέσεις εργασίας διακηρύσσουν ότι θα δημιουργήσουν οι λίγοι που επωφελούνται από το μέτρο».

«Σε χώρες όπου ακολουθήθηκαν παρόμοιες φιλελεύθερες πολιτικές, όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία, υπάρχουν ρυθμίσεις με τις οποίες προστατεύονται τα συμφέροντα όλων των κατηγοριών καταστημάτων από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε. Ανδρέας Θεόδουλου. Αντίθετα, σημειώνει, στην Κύπρο, «η ελευθεροποίηση του ωραρίου έγινε με τον πλέον αστείο τρόπο και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, χωρίς μελέτες και χωρίς διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη». Ουσιαστικά, η κυβέρνηση με την ενέργειά της τίναξε στον αέρα τη φιλοσοφία και την ουσία της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία του λιανικού εμπορίου, η οποία διαχωρίζει τα καταστήματα σε γενικά και ειδικά, με τα πρώτα να έχουν περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας και τα δεύτερα στα προϊόντα που έχουν δικαίωμα να διαθέτουν.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι εκεί παρατηρείται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, αφού επιτρέπεται προαιρετικά και υπό προϋποθέσεις, η λειτουργία όλες τις Κυριακές του έτους καταστημάτων με συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., με στόχο ακριβώς την ενίσχυση των μικρών και των μικρομεσαίων.

Απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και τώρα, να καλέσουν τους επηρεαζόμενους φορείς σε ένα διάλογο για να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα διατηρούν εν ζωή τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, διασφαλίζοντας παράλληλα την διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
 

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά