Τσιγάρα και καπνός από τα κατεχόμενα "κτυπούν" την αγορά

Η αναγραφή της τιμής των τσιγάρων στις συσκευασίες τους συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αφού σχετική νομοθεσία προνοεί αναγραφή της τιμής των τσιγάρων από τις 5 Ιουνίου κι έπειτα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ τόνισε: "Είναι θέση του κόμματός μας να στηριχθεί ο ιδιδωτικός τομέας εν μέσω δυσμενών συνθηκών και να βρούμε τις λύσεις για να μην δημιουργούνται προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά".

O Aνδρέας Θεοδούλου εκ μέρους των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης τόνισε πως είναι κάθετα αντίθετος με την αναγραφή των τιμών στα καπνικά προϊόντα. "Κάποιες εταιρείες μείωσαν τις τιμές αλλά με σοβαρή μείωση του δικού μας κέρδους. Παράλληλα θεωρούμε πως δεν είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς να μην μπορούμε να πουλούμε ψηλότερα ή χαμηλότερα από τις καθορισμένες τιμές στα τσιγάρα και στα καπνικά".

Ο Παντελής Αγγελίδης από την πλευρά της British American Tobacco (BAT) τόνισε ότι είναι δύσκολο να αναγραφούν οι τιμές στα πακέτα των τσιγάρων λόγω κόστους αλλά και πρακτικών ζητημάτων.

Ο Χρήστος Πανίκου της Cosmos Trading τόνισε πως στην αγορά παρατηρείται το φαινόμενο να προωθούνται άλλες μάρκες τσιγάρων σε πελάτες για κερδοσκοπικούς σκοπούς. "Εμείς πάντως έχουμε συμμορφωθεί και θεωρούμε ότι η όποια παράταση θα πρέπει να είναι ενός ή το πολύ ενάμιση μηνός".

Εκ μέρους της Imperial Tobacco, που εκπροσωπείται στην Κύπρο από τον όμιλο Φεραίος, Μιχάλης Χαμηλοθώρης, σημείωσε: "Είναι σημαντικό να δοθεί μικρή παράταση ούτως ώστε να βοηθηθούμε πρακτικά και οικονομικά.

Ο Μάριος Λουκαΐδης τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσει βάσει του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε ή να δοθεί παράταση ενός μηνός αν με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθούν κάποιες εταιρείες.

"Το θέμα της ΒΑΤ δεν είναι γιατί δεν πρόλαβε ή δεν μπορεί να χειριστεί το κόστος. Δεν μπορούμε να συμμορφωθούμε όχι γιατί δεν προγραμματιστήκαμε ή λόγω αμέλειας. Είναι δύσκολο να χειριστούμε τους κωδικούς και την κατάσταση με τις εκτελωνίσεις λόγω της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης. Έχοντας 45 κωδικούς θα αντιμετωπίσουμε πρακτικά ζητήματα. Θεωρούμε ότι οι τρεις μήνες παράτασης θα βοηθήσουν όλες τις εταιρείες" σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της ΒΑΤ, Πάρης Αργυρίδης.

Το Τμήμα Τελωνείου πάντως ενημέρωσε ότι η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε κατά 15% και του καπνού κατά 56%. Έγινε διευκρίνιση ότι τα συγκεκριμένα νούμερα αφορούν την εισαγωγή μέσω των νόμιμων διόδων της Δημοκρατίας. Πολλές εταιρείες τόνισαν προς την Επιτροπή Οικονομικών ότι το λαθρεμπόριο και οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με συμφωνία ότι θα πρέπει να οριστεί μια εύλογη χρονική περίοδος ως η περίοδος παράτασης για την αναγραφή των τιμών στα πακέτα των τσιγάρων. Κάτι μεταξύ ενάμιση και τριών μηνών θεωρείται η λύση που τελικώς θα δοθεί.

 

 

 

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls