Ζ. Μαρκίδης: Πρόβλημα οι καθυστερημένες πληρωμές

Οι καθυστερημένες πληρωμές αποτελούν το κυριότερο πρόβλημα των προμηθευτών, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Ευρείας Κατανάλωσης Ζήνωνας Μαρκίδης. Μιλώντας στην κάμερα του INBusinessnews, στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου Λιανικού Εμπορίου, που πραγματοποίησε στις 15 Μαΐου, η ΙΜΗ, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι τα θέματα των προμηθευτών συζητούνται εδώ και χρόνια όμως, αυτή τη στιγμή, το κυριότερο είναι οι καθυστερημένες πληρωμές, που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία έγινε δυσκολότερο. «Και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, διότι η μείωση στον τζίρο των εταιρειών δημιουργεί πρόβλημα και στο cash flow και στην επικερδότητα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Εδώ και 10 χρόνια λέμε να μην συμβεί αυτό που συνέβηκε στη Μάλτα, η κατάρρευση μιας αλυσίδας είχε επιφέρει την κατάρρευση σχεδόν του λιανεμπορίου της χώρας. Το ίδιο έχει συμβεί και με την κατάρρευση του Ορφανίδη, περίπου €86 εκ έχουν χαθεί από τους προμηθευτές και δυστυχώς θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αν δεν εξυγιανθεί το λιανεμπόριο το μέλλον είναι δυσοίωνο». Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί η συνισταμένη μεταξύ προμηθευτών και λιανέμπορων, ώστε να γίνει το εμπόριο πιο υγιές. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν και λιανέμποροι και προμηθευτές είναι το cash flow, που έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να συνεχίσει το εμπόριο», επισήμανε.

Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. «Πιστεύω ότι λύσεις υπάρχουν μέσω θεσμικών οργάνων όπως το Efficient Consumer Response (ECR), το REI, το οποίο είναι η παραγγελειοληψία, ο ηλεκτρονικός τρόπος, για μείωση του κόστους», σημείωσε. Μελλοντικά όπως είπε, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι discounters, ενώ η επιτυχία της Lidl θα οδηγήσει και άλλους να έρθουν στην Κύπρο, το παράλληλο θα αυξηθεί και τα private label θα αυξηθούν. Καταλήγοντας είπε ότι ο Σύνδεσμος Προμηθευτών έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Σύνδεσμο Υπεραγορών υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ κι έχουν ανταλλάξει ιδέες και προτάσεις για την εξεύρεση λύσεων.

 

Δειτε Επισης

AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Έπιασε τόπο η παρέμβαση Χριστοδουλίδη-Συνεχίζει βάσει των προνοιών του συμβολαίου το έργο η Kition
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις
Μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 1ο τρίμηνο-Υποχώρηση στον όγκο και στην αξία των μεταβιβάσεων
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe