ΣΥΚΑΔΕ: Καταγγέλλει Κύπρο για αναγραφή τιμής τσιγάρων

Σε καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε), για την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας με τρόπο που καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης επί της εκάστοτε μικρότερης συσκευασίας στην οποία διατίθενται στους καταναλωτές τα τσιγάρα.

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην εφαρμοστεί η σχετική Νομοθεσία», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε Ανδρέας Θεοδούλου, ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση του Συνδέσμου να προχωρήσει με την καταγγελία, λήφθηκε στη βάση νομικής γνωμάτευσης σύμφωνα με την οποία, η σχετική Νομοθεσία συγκρούεται με τους κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού και τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες. «Προειδοποιήσαμε ουκ ολίγες φορές την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να μην προχωρήσει στην ψήφιση της σχετικής τροποποίησης», σημείωσε.

Ο ΣΥ.ΚΑ.Δ.Ε  θα προσφύγει παράλληλα στα Κυπριακά Δικαστήρια για έκδοση Διατάγματος μη εφαρμογής του Νόμου μέχρι να εξεταστεί η καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι κατά την εξέταση του θέματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπήρξε παραπληροφόρηση και ελλιπής ενημέρωση, αφού στους βουλευτές μεταφέρθηκε η πληροφορία ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι η υποχρεωτική αναγραφή της φορολογίας και όχι η αναγραφή της ανώτερης τιμής πώλησης στα τσιγάρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η υποχρεωτική αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης συνιστά παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού καθότι μπορεί να συνιστά πάγια τιμή πώλησης και όχι ανώτερη τιμή λιανικής καθότι όλοι οι λιανοπωλητές θα είναι αναγκασμένοι να πωλούν στην ίδια τιμή, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι στις ελάχιστες χώρες που εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο, π.χ. στην Ελλάδα, υπήρξε έξαρση του λαθρεμπορίου και της μαύρης αγοράς.

Ο Σύνδεσμος, πιστεύει ότι η πρόνοια της νομοθεσίας για υποχρεωτική αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης, καθιστά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του, έρμαιο στις τιμολογιακές επιλογές και στις αυθαιρεσίες των καπνεμπόρων και των καπνοβιομήχανων.

«Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν πριν καλά καλά η σχετική νομοθεσία τεθεί σε εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Θεοδούλου, προσθέτοντας ότι «η απόφαση των εμπόρων καπνού για τυλιχτά τσιγάρα να συρρικνώσουν την προμήθειά μας στο 4%, σε μιαν προσπάθεια να συγκρατήσουν τη λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων τους, καθιστά τις επιχειρήσεις μας μη βιώσιμες, γι’ αυτό η αντίδρασή μας θεωρείτο επιβεβλημένη».

Δειτε Επισης

Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar