ΕΠΑ: H Fissler επέβαλε αυθαίρετους όρους στην Alpha Electric

Διοικητικό πρόστιμο €112,294 επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στην FISSLER GmbH στα πλαίσια της εξέτασης της καταγγελίας της εταιρείας ALPHA ELECTRIC HOUSE LTD εναντίον της.   

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΠΑ ομόφωνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις και/ή παραλήψεις της FISSLER GmbH και ειδικότερα η επιβολή αυθαιρέτων όρων συναλλαγής στην ALPHA ELECTRIC HOUSE LTD συνιστούν καταχρηστική εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης και ως εκ τούτου, παραβιάζουν το άρθρο 6(2) του Νόμου 13(Ι)/2008.

Αντικείμενο της υπό εξέταση καταγγελίας, αποτέλεσε η κατ’ ισχυρισμό καταχρηστική εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης στην οποία βρισκόταν η ALPHA ELECTRIC HOUSE LTD, πρώην αντιπρόσωπος των προϊόντων FISSLER, από τη Γερμανική εταιρεία FISSLER GmbH, ως αποτέλεσμα των αυθαίρετων όρων που προσπάθησε να επιβάλει η δεύτερη στην πρώτη για συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας και ακολούθως, η πρόθεση της FISSLER να διακόψει την εμπορική τους συνεργασία.

Η Επιτροπή, έχοντας αξιολογήσει όλα τα ενώπιον της στοιχεία τα οποία είναι καταχωρημένα στο σχετικό διοικητικό φάκελο, συμπεριλαμβανομένων και των γραπτών και προφορικών θέσεων των εμπλεκομένων μερών, ομόφωνα κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις και/ή οι παραλείψεις της FISSLER στα πλαίσια της συνεργασίας της με την ALPHA ELECTRIC και ειδικότερα η προσπάθεια επιβολής αυθαιρέτων όρων συναλλαγής ως προϋπόθεση της συνέχισης της μεταξύ τους συνεργασίας, συνιστούσαν καταχρηστική εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης, κατά παράβαση του άρθρου 6(2) του Νόμου 13(Ι)/2008.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή με την απόφαση της έκρινε υπό τις περιστάσεις ως αυθαιρέτους τους ακόλουθους όρους:
(i) τις διάφορες πρόσθετες υποχρεώσεις που επιβάλλονταν στην ALPHA ELECTRIC δυνάμει της προτεινόμενης Συμφωνίας Συνεργασίας και του προτεινόμενου επιχειρηματικού πλάνου που αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Συνεργασίας και ήταν συνεπώς δεσμευτικό, με κίνδυνο σε περίπτωση μη εκπλήρωσης αυτών, η ALPHA ELECTRIC να τερματίσει την αποκλειστική διανομή.
(ii) τα προτεινόμενα από τη FISSLER όρια πωλήσεων, ανά κατηγορία προϊόντος καθώς και ο όρος για τερματισμό της συμφωνίας σε περίπτωση μη επίτευξης αυτών, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο μιας οικονομικής κρίσης στην αγορά, ή/και άλλα ελαφρυντικά γεγονότα.
(iii) Ο όρος για τη μη άσκηση ανταγωνισμού μεταξύ τους για περίοδο ενός έτους μετά τον τερματισμό της προτεινόμενης μεταξύ τους Συμφωνίας, καθώς και η επιβολή προστίμου σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης αυτής.

Σε ό,τι αφορά τη διακοπή της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της ALPHA ELECTRIC και FISSLER, όπως αυτή κοινοποιήθηκε στην ALPHA ELECTRIC με επιστολή της FISSLER ημερομηνίας 6 Μαΐου 2010, η Επιτροπή ομόφωνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω τερματισμός δεν συνιστούσε «αιφνίδια και αδικαιολόγητη διακοπή μακροχρόνιων εμπορικών σχέσεων». Η Επιτροπή κατέληξε στο ως άνω συμπέρασμα έχοντας υπόψη ότι ουσιαστικά η FISSLER με την επιστολή της είχε δώσει προειδοποίηση τερματισμού της μεταξύ τους συνεργασίας δεκαοκτώ (18) μηνών, αρχομένη από τις 31 Μαΐου 2010 και λήγουσα στις 30 Νοεμβρίου 2011.

Συνεπώς, η Επιτροπή έκρινε ότι το περιθώριο των δεκαοκτώ (18) μηνών που δόθηκε από τη FISSLER είναι ικανοποιητικό και ως εκ τούτου, η διακοπή αυτή δε μπορεί να θεωρηθεί αιφνίδια.

Η Επιτροπή, ενεργώντας στη βάση του άρθρου 24(α)(i) του Νόμου, αφού μελέτησαν τα όσα οι δικηγόροι τις FISSLER υπέβαλαν για σκοπούς μετριασμού του διοικητικού προστίμου, αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους €112,294.00 (Εκατό Δώδεκα Χιλιάδες Διακόσια Ενενήντα Τέσσερα Ευρώ) στην εταιρεία FISSLER GmbH για παράβαση του άρθρου 6(2) του Νόμου 13(Ι)/2008.

 

Δειτε Επισης

Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας