Η Δανία καταργεί τον φόρο στα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα

Εν μέσω συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για συνομολόγηση του κυπριακού Μνημονίου ενδιαφέρον προκαλεί δημοσίευμα του BBC σχετικά με φόρο σε προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, ο οποίος αποσύρεται από τη δανέζικη κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει τον φόρο στα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Το μέτρο αυτό ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και ήταν ο πρώτος στον κόσμο “φόρος για το λίπος” (fat tax).

Υποκείμενα στην αύξηση ήταν τα τρόφιμα που περιείχαν περισσότερο από 2,3% κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, των κρεάτων και των επεξεργασμένων τροφίμων. Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι ο φόρος αυτός είχε ως συνέπεια την αύξηση της τιμής των τροφίμων, ενώ έθετε σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας στη Δανία.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων AFP, το Υπουργείο Φορολογίας της χώρας δήλωσε ότι επίσης ακυρώνει τα παλαιότερα σχέδια του για ανάλογο φόρο στη ζάχαρη. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου, το αποτέλεσμα του φόρου ήταν οι Δανοί να διασχίζουν τα σύνορα ώστε να προμηθεύονται πιο φθηνά τρόφιμα από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υγείας και Φαρμάκων της Δανίας, το 47% των Δανών είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι. Ο φόρος είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2011, σε μια προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης λιπαρών φαγητών από τον πληθυσμό.

Το μέτρο αυτό πρόσθετε περίπου 16 Κρόνερ (€2,14) για κάθε κιλό κορεσμένου λίπους στο προϊόν, αυξάνοντας την τιμή ενός πακέτου βουτύρου των 250 γραμμαρίων κατά 2.20 Κρόνερ (€0,29).

Η απόφαση για κατάργηση του φόρου αποφασίστηκε ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας. Αρκετές υπεραγορές δήλωσαν ότι θα μειώσουν τις τιμές των σχετικών προϊόντων μόλις ο φόρος καταργηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο δράσης της Δανίας θα πρέπει να δούμε πως Κύπρος αλλά και λοιπές ευρωπαϊκές χώρες θα κινηθούν σχετικά με τους φόρους κατανάλωσης, αφού το δίλημμα θέσπισης ή αύξησης φόρων και τόνωσης της αγοράς μέσω μειώσεων σε φορολογίες πονοκεφαλιάζει τους κυβερνώντες.

Με πληροφορίες από το BBC News 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν