Ορφανίδης: Αποκαλύπτουμε το επιχειρηματικό πλάνο

Στηριζόμενες σε συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο το οποίο αποδέχονται και οι δύο κύριοι δανειστές της εταιρείας, Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, προχωρούν οι υπεραγορές Ορφανίδη.

Το πλάνο προβλέπει άμεσο κλείσιμο τριών υπεραγορών του Ομίλου, και συγκεκριμένα το Σάββατο κλείνουν οι υπεραγορές σε Πόλη Χρυσοχούς και Βεργίνα ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες και η υπεραγορά στην Κάτω Πάφο.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Χρίστο Ορφανίδη, για τις υπόλοιπες υπεραγορές το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη μέσω διαφόρων κινήσεων όπως επιχειρησιακών αλλαγών, καλύτερης συνεργασίας με προμηθευτές κι άλλες κινήσεις εξορθολογισμού. Πιστεύω, ανέφερε ο Χρ. Ορφανίδης, πως με τις ενέργειες αυτές θα καλυφθούν οι απώλειες από το κλείσιμο των καταστημάτων.

Στον τομέα των περικοπών, η εταιρεία μείωσε αισθητά τα έξοδα της, σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, παρά το αυξημένο κόστος ενέργειας ενώ με το κλείσιμο των προαναφερόμενων καταστημάτων μειώνονται και οι δαπάνες προσωπικού. Παράλληλα, έγιναν κινήσεις για μείωση και των αποθεμάτων.

Κλειδί το εμπορικό Λευκωσίας και το Κέντρο Διανομής

Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει και εκποίηση ακινήτων κυρίως αδρανών, ωστόσο, κλειδί στη μετέπειτα πορεία της εταιρείας είναι το ενδεχόμενο πώλησης είτε του εμπορικού κέντρου Λευκωσίας είτε του Κέντρου Διανομής της εταιρείας στο Καλό Χωριό.

Μάλιστα, ο κ. Ορφανίδης, δηλώνει πως αν επιτευχθεί συμφωνία για ένα από τα δύο ακίνητα, η εταιρεία δεν θα χρειαστεί περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας από τις τράπεζες.

Στηρίζουν οι τράπεζες

Όπως προαναφέραμε, οι τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν την εταιρεία με βάση το συγκεκριμένο business plan. Το τελευταίο διάστημα, οι επαφές με τη Λαϊκή Τράπεζα –κύριος χρηματοδότης της εταιρείας- και την Τράπεζα Κύπρου, είναι συνεχείς και κοινός στόχος όπως μας ειπώθηκε και από τις δύο πλευρές είναι να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια διαφύλαξης της λειτουργίας της εταιρείας.

«Άρχισαν πληρωμές…»

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, μετά και την στήριξη που έλαβε η εταιρεία από τις τράπεζες, ξεκίνησε πληρωμές προς τους προμηθευτές της με στόχο, όπως σημείωσε, η συνεργασία τους να συνεχίσει απρόσκοπτα. «Με την παρουσίαση του επιχειρηματικού και την στήριξη των τραπεζών, ευελπιστώ πως η συνεργασία μας θα αλλάξει άρδην», τόνισε.  

Αλλάζει το εμπορικό κέντρο Λευκωσίας

Στο μεταξύ, προχωρούν κανονικά οι αλλαγές στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας και ήδη η νέα υπεραγορά αναμένεται να λειτουργήσει πριν το τέλος Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη η υπό διαμόρφωση υπεραγορά θα έχει εμβαδό 4.500τ.μ., περίπου η μισή σε σχέση με το προηγούμενο μέγεθος, ενώ σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να προσφέρει γρήγορη εξυπηρέτηση και να είναι όσο το δυνατό πιο βολική. Η νέα υπεραγορά θα περιλαμβάνει και νέα τμήματα όπως ψησταριά και ανθοπωλείο.

Παράλληλα, στο εμπορικό κέντρο δημιουργείται παιδότοπος και το καφέ Rendez Vouz. 

Για τον υπόλοιπο χώρο που καταλάμβανε προηγουμένως η υπεραγορά, ο κ. Ορφανίδης αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις με επώνυμη εταιρεία η οποία επέδειξε ενδιαφέρον.

Για τους υπόλοιπους χώρους του εμπορικού κέντρου, υπάρχουν 182 αιτήσεις οι οποίες θα τύχουν εξέτασης. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα σωστό μείγμα καταστημάτων που θα περιλαμβάνει καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καφεστιατόρια, πιτσαρία, κατάστημα ηλεκτρονικών, τηλεφωνίας και άλλα», εξήγησε ο Χρ. Ορφανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση πώλησης του εμπορικού κέντρου, θα επιδιωχθεί συμφωνία για επαναμίσθωση (leaseback) του χώρου της υπεραγοράς.

Αισιόδοξος

Ο κ. Ορφανίδης δηλώνει αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία της εταιρείας αφού έγιναν σημαντικές κινήσεις για μείωση των εξόδων και αύξηση των εσόδων. «Αν και η αγορά θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη το 2013 ευελπιστώ πως δεν θα χρειαστούμε περαιτέρω βοήθεια από τις τράπεζες, ειδικά αν πωληθεί ένα από τα δύο μεγάλα ακίνητα που προαναφέραμε», κατέληξε.
 

 

Δειτε Επισης

Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας