Οι καταναλωτές σφίγγουν τα ζωνάρια

Υστέρηση της τάξης του 7% καταγράφει η τοπική κατανάλωση μέσω καρτών στην εγχώρια αγορά τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2011, απόρροια της ευρύτερης κακής εικόνας που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι κατά τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές και αναλήψεις εντός Κύπρου που έφτασαν το ποσό των 173,5 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι μειωμένο σε ποσοστό της τάξης του 7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Πάντως, τα στοιχεία που αφορούν ολόκληρο το πρώτο δεκάμηνο του 2012 είναι πιο ενθαρρυντικά για την κατανάλωση αφού καταγράφουν άνοδο ύψους 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Την ίδια ώρα οι συναλλαγές ξένων τουριστών στην Κύπρο είναι διευρυμένες κατά τον Οκτώβριο σε ποσοστό ύψους 19%, ενώ για το σύνολο του 2012 η αύξηση είναι της τάξης του 14%. Η καλή εικόνα που κατέγραψε ο τουρισμός κατά το τρέχον έτος αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία που δημοσιεύει η JCC. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πως οι τουρίστες όδεψαν ή έκαναν αναλήψεις στην Κύπρο ποσό της τάξης των 472,4 εκ. ευρώ κατά το πρώτο δεκάμηνο του χρόνου, ενώ κατά τον περασμένο μήνα το ποσό ανήλθε σε 61 εκ. ευρώ.

Αντίθετη με την εικόνα στο εσωτερικό παρουσιάζεται η κατανάλωση Κυπρίων στο εξωτερικό, αφού τόσο κατά το πρώτο δεκάμηνο όσο και κατά τον Οκτώβριο  -ειδικά- καταγράφεται σοβαρή αύξηση σε δαπάνες και αναλήψεις μετρητών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο οι αναλήψεις μετρητών και οι πληρωμές μέσω πιστωτικών-χρεωστικών καρτών ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 105 σε σχέση με το πρώτο δεκάμηνο του 2011. Εξάλλου, αύξηση παρατηρείται και κατά τον Οκτώβριο, μήνας κατά τον οποίο η αύξηση σε πληρωμές και αναλήψεις στο εξωτερικό ανήλθε σε ποσοστό της τάξης του 11%.
 

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν