Μιτσίδης: «Κυριαρχούμε στα ζυμαρικά και άλευρα»

Η εταιρεία γιορτάζει τα 80χρονά της

Μερίδιο περίπου 46% στην αγορά ζυμαρικών και περίπου 49% στην αγορά συσκευασμένων αλεύρων, κατέχει η Μιτσίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Ντίνος Μιτσίδης, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στην Πύλη Αμμοχώστου, στην παρουσίαση που έγινε με την ευκαιρία των 80 χρόνων της εταιρείας.

Όπως είπε, σεβαστό ποσοστό των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές, που καλύπτουν πέραν των 30 χωρών ανά το παγκόσμιο. Εξαγωγές ζυμαρικών γίνεται σε χώρες όπως, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανο, Ιαπωνία, Αυστραλία, Αμερική, Ταϊβάν και αλλού, ενώ το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνουν οι εξαγωγές των αλεύρων, που είναι αποτέλεσμα της πετυχημένης συνεργασίας της με την Pizza Hut International. «Από το 1998, η εταιρεία Μιτσίδη, και μετά από διετή έλεγχο σε θέμα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, κατάφερε να καταστεί ένας από τους εγκεκριμένους διεθνείς προμηθευτές αλεύρων της Pizza Hut προμηθεύοντας τα εστιατόριά της με αλεύρι σε Αραβικές Χώρες και Μέση Ανατολή», σημείωσε.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1932 από τα αδέλφια Χρυσόστομο και Κώστα Μιτσίδη, οι οποίοι ήταν ξυλέμποροι. Διέθεταν τότε ένα καράβι στην Κερύνεια κι έκαναν εξαγωγές ξυλείας. Στην πορεία μπήκαν εγγυητές σ’ ένα παραδοσιακό αλευρόμυλο, το σημερινό αλευρόμυλο απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου, το οποίο όταν πτώχευσε αναγκάστηκαν να πληρώσουν το χρέος. Μετά από συμβουλή των τραπεζιτών τους, αγόρασαν τον αλευρόμυλο, βάζοντας  υποθήκη τα σπίτια τους, ενώ πούλησαν και το καράβι τους. Έτσι από εφοπλιστές, έγιναν μυλωνάδες, όπως έλεγαν οι ίδιοι αστειευόμενοι.

Τα είδη που παρήγαγε αρχικά η εταιρεία ήταν μακριά τρυπητά μακαρόνια, τα γνωστά Α, Β και Γ και ο φιδές, ενώ αργότερα επεκτάθηκε στα σπαγέττο, σπαγεττίνι, τρι, κάττες, σελενάκι, αστεράκι, κριθαράκι και τα χωριάτικα μακαρόνια. 

 Ο κ. Μιτσίδης επισήμανε ότι το νέο Μακαρονοποιείο Μιτσίδη στη Βιομηχανική Ζώνη Ιδαλίου, που ιδρύθηκε το 1988, έχει δυναμικότητα 1.500 κιλών ανά ώρα. Το 1999 στον ίδιο χώρο, προστέθηκαν τα κεντρικά γραφεία, οι αποθήκες, μία υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας, ανάμειξης και συσκευασίας εξειδικευμένων αλεύρων και πιο πρόσφατα, τα ιδιόκτητα σιλό, χωρητικότητας 20.000 τόνων σιτηρών. Ο αρχικός αλευρόμυλος απέναντι από την Πύλη Αμμοχώστου λειτουργεί με δυνατότητα 130 τόνων την ημέρα. Η εταιρεία διαθέτει και δεύτερο αλευρόμυλο στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, με δυνατότητα παραγωγής 100 τόνων ημερησίως, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική δυναμικότητα άλεσης του ομίλου στους 230 τόνους ημερησίως.

Σημαντική ήταν το 2004, η εξαγορά μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου της σερβικής εταιρείας Zitopromet Bratsvo και το 2010 ολοκληρώθηκε η πλήρης εξαγορά του 100% του κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία μετονομάστηκε σε Mitsides Point. «Η επωνυμία Mitsides είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σ’ ότι αφορά τα μακαρόνια στη Σερβία, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο μακαρονοποιείο στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο κ. Μιτσίδης.

Προλογίζοντας την εκδήλωση των 80χρονων, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι ο τομέας της βιομηχανίας είναι πολύ δύσκολος στην Κύπρο όμως, ένδειξη της μεγάλης επιτυχίας της εταιρείας Μιτσίδης είναι οι εξαγωγές της.

Το κοινωνικό έργο της εταιρείας είναι πολύ μεγάλο και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο θα διαθέσει δωρεάν προϊόντα της στο Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λευκωσίας και στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο.

Στην Πύλη Αμμοχώστου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με την ιστορική αναδρομή της Μιτσίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ.
 

Δειτε Επισης

Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας