Φωτοβολταϊκά για φόρτιση οχήματος: Tα πάντα για τις χορηγίες

Σε ισχύ μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2023 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού είναι το σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Το Σχέδιο Χορηγιών, το οποίο τρέχουν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) και το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε), αποσκοπεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων για την εγκατάσταση (ή επέκταση υφιστάμενου) φωτοβολταϊκού συστήματος, με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in κατηγορίας M1.

Διαβάστε ακόμα: 

Φρενάρει η οικοδομή, λιγοστεύουν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες

Μεγάλη οικιστική ανάπτυξη έρχεται στην Πάφο

Επιπρόσθετα, μέσω του σχεδίου επιδιώκεται η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων ή/και υβριδικών οχημάτων τύπου plug-in στην Κύπρο.

Σχέδιο €1,5 εκατ.

Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στο €1.500.000, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Η υποχρεωτική δαπάνη αφορά εγκατάσταση (ή επέκταση υφιστάμενου) φωτοβολταϊκού συστήματος, με σκοπό τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in κατηγορίας M1.

Οι προαιρετικές δαπάνες που επιχορηγούνται αφορούν αγορά/εγκατάσταση φορτιστή, μετατροπή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας από μονοφασική σε τριφασική, αλλά και μπαταρία για αποθήκευση της ενέργειας που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Δικαιούχοι του σχεδίου είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας εκδίδεται στο όνομα τους. 
  • είτε οι ίδιοι είτε άλλο άτομο που διαμένει μόνιμα μαζί τους και έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με αυτούς , είναι ιδιοκτήτης  ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού οχήματος κατηγορίας M1.
  • στην οικία τους έχει εγκατασταθεί, βάσει του παρόντος Σχεδίου, ΦΒ σύστημα για σκοπούς φόρτισης του πιο πάνω οχήματος.

Μία αίτηση ανά κατοικία

Το σχέδιο αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, δηλαδή υποστατικά, στα οποία ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος αφορά σε Διατίμηση Οικιακής Χρήσης.

Έχει αναδρομική ισχύ, καθώς εφαρμόζεται για επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Αιτήσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος https://www.resecfund.org.cy/ του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε.

Διευκρινίζεται ότι μπορεί να υποβληθεί μία αίτηση για κάθε κατοικία. Σε περίπτωση που σε μια κατοικία υπάρχουν περισσότερα από ένα ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά οχήματα τύπου plug-in, τότε το συνολικό ποσό χορηγίας για το φωτοβολταϊκό σύστημα, υπολογίζεται αθροίζοντας το μέγιστο ποσό χορηγίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα (μέχρι ορίου 4kW).

Όλες οι προαιρετικές δαπάνες (δείτε πιο κάτω) επιχορηγούνται μόνο μια φορά.

Χορηγίες

Στα πλαίσια του παρόντος σχεδίου δίνονται οι ακόλουθες χορηγίες. Διευκρινίζεται ότι τα πιο κάτω ποσά χορηγίας είναι ανά ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα τύπου plug-in:

Υποχρεωτική δαπάνη

Χορηγία για την εγκατάσταση ή επέκταση φωτοβολταϊκού συστήματος: Για την εγκατάσταση ή επέκταση φωτοβολταϊκού συστήματος για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in, το ύψος της χορηγίας είναι εφάπαξ ποσό ύψους €750 για κάθε κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκού συστήματος που εγκαθίσταται.

Το μέγιστο ποσό χορηγίας για το φωτοβολταϊκό σύστημα ανέρχεται στα €1.500 ανά όχημα (δηλ. μέχρι 2kW ανά όχημα). Σε περίπτωση που στην ίδια οικία υπάρχουν περισσότερα του ενός ηλεκτρικά οχήματα ή plug-in υβριδικά, το μέγιστο ποσό χορηγίας για το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι €3.000 (δηλ. μέχρι 4kW ανά οικία).

Για σκοπούς του παρόντος σχεδίου, η εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος θα υπολογίζεται στη βάση της αναγραφόμενης στο τιμολόγιο ή/και βεβαίωση του εγκαταστάτη ονομαστικής ισχύος των πλαισίων και η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτή που θα αναφέρεται στα στοιχεία που διατηρεί ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ).

Προαιρετικές δαπάνες

Χορηγία για την αγορά και εγκατάσταση φορτιστή: Η εγκατάσταση του φορτιστή θα πρέπει να πληροί τις πρόνοιες των περί Ηλεκτρισμού Κανονισμών. Κατά την υποβολή της αίτησης στο ΔΣΔ για έκδοση όρων σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος, δύναται να ζητηθεί η υποβολή για έλεγχο τεχνικού φάκελου με τις τεχνικές προδιαγραφές και τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης/καταλληλόλητας του φορτιστή.

Το ύψος της χορηγίας είναι εφάπαξ ποσό ύψους €600.


Χορηγία για τη μετατροπή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας από μονοφασική σε τριφασική: Η χορηγία παραχωρείται μόνο στην περίπτωση που η μετατροπή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της οικίας από μονοφασική σε τριφασική είναι απαραίτητη για σκοπούς εγκατάστασης των δύο επιπρόσθετων kW φωτοβολταϊκού συστήματος. Η χορηγία κρίνεται απαραίτητη μόνο στην περίπτωση που, μετά την υλοποίηση της επένδυσης, στην οικία θα υπάρχει φωτοβολταϊκό σύστημα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ίσης ή μεγαλύτερης από 5kW, η οποία –πέραν από τη φόρτιση του οχήματος- θα εξυπηρετεί και τις ενεργειακές ανάγκες της οικίας.

Το ύψος της χορηγίας είναι εφάπαξ ποσό ύψους €450.

Χορηγία για την αγορά και εγκατάσταση μπαταρίας για αποθήκευση της ενέργειας που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα: Το ύψος της χορηγίας είναι εφάπαξ ποσό ύψους €750 για κάθε χωρητικότητα κιλοβατώρας (kWh) αποθήκευσης.

Το μέγιστο ποσό χορηγίας φτάνει τα €2.000 ανά αίτηση.

Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα της μπαταρίας θα υπολογίζεται στη βάση της αναγραφόμενης στο τιμολόγιο ή/και βεβαίωσης του εγκαταστάτη χωρητικότητα.

Τονίζεται ακόμα ότι η εν λόγω δαπάνη δεν είναι επιλέξιμη στις περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος έγινε με τη μέθοδο του εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (virtual net-metering).

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls