Παγκόσμια πρεμιέρα για το νέο Lexus RX

Την πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού επέλεξε η Lexus, για να αποκαλύψει την 5η γενιά του RX, παρουσιάζοντας ένα πλήρως ανανεωμένο μοντέλο και εγκαινιάζοντας έτσι ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για αυτό το εμβληματικό SUV.

Το πρωτοποριακό μοντέλο RX έχει διακριθεί ως το απόλυτο μπεστ σέλερ για τη Lexus τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Το RX από την πρώτη κυκλοφορία του το 1998 έχει σημειώσει πωλήσεις παγκοσμίως οι οποίες υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 300.000 αφορούν στην αγορά της Ευρώπης. Η εντυπωσιακή αυτή ανταπόκριση του κοινού για το μοντέλο είναι ενδεικτική και δικαιολογεί απόλυτα το γεγονός ότι νέο RX 5ης γενιάς αποτελεί μια καθοριστικής σημασίας εξέλιξη σε ό,τι αφορά στη μελλοντική στρατηγική «Lexus Electrified» της Lexus.

Αναφορικά με την πρεμιέρα του νέου μοντέλου ο κ. Koji Sato, πρόεδρος της Lexus International, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για το ολοκαίνουργιο RX ήμασταν αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το DNA της Lexus που εστιάζεται στην εξαιρετική ποιότητα οδηγικής άνεσης και φινέτσας, ενώ ταυτόχρονα να ανυψώσουμε την οδηγική εμπειρία στο επόμενο επίπεδο, αναβαθμίζοντάς την με την εγγύηση και την αξιοπιστία της υπογραφής της Lexus».
 

Σε συνδυασμό με το NX, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και το RZ, που αποκαλύφθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα, το νέο RX έρχεται να συμβάλει στην υλοποίηση του «Επόμενου Κεφαλαίου» της Lexus, καθώς τα τρία αυτά μοντέλα αντιπροσωπεύουν την πιο δυναμική πρόταση στην αγορά των SUV D-E Premium, που αποτελεί το ζωτικό μέρος της καρδιάς της Lexus.
 

Για τη δημιουργία του νέου RX η Lexus αποφάσισε να διευρύνει έτι περαιτέρω τη νέα σχεδιαστική γλώσσα «Next Chapter». Αυτή η απόφαση μεταφράζεται στη συμπερίληψη ενός νέου «σώματος ατράκτου» που επιτεύχθηκε με την ενσωμάτωση της ιδέας του άξονα σε ολόκληρο το μπροστινό μέρος του οχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα, που εργάστηκε για τη γέννηση του νέου RX άντλησε αρκετές δόσεις έμπνευσης από την πλούσια σχεδιαστική κληρονομιά του RX. Έτσι το αποτέλεσμα της έμπνευσης οδηγεί σε ένα αυτοκίνητο που αμέσως αναγνωρίζεται ως RX, αλλά ξεχωρίζει για τον ενισχυμένο δυναμικό, κομψό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαρακτήρα.

Στο εσωτερικό, το πιλοτήριο «Tazuna» έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να διατηρεί συνεχώς στο επίκεντρο τον οδηγό, εστιάζοντας στο να του παρέχεται διαρκώς άμεσος και διαισθητικός έλεγχος του οχήματος, ακολουθώντας την αρχή «χέρια στο τιμόνι, μάτια στον δρόμο». Ακόμα μια νέα οθόνη αφής 14" έχει προστεθεί για να ενισχύσει τη βελτιωμένη οδηγική εμπειρία που χαρακτηρίζεται από τη διαισθητική και καθαρή διάταξη των στοιχείων που συνθέτουν το πιλοτήριο.

 

 

Το νέο RX έρχεται στην Ευρώπη με μια σειρά τριών διαφορετικών ηλεκτρικών εκδόσεων. Στη δυτική Ευρώπη, που αποτελεί τον πυρήνα της αγοράς της Lexus, το RX 450h+ υποδέχεται τους πελάτες RX με την προσθήκη Plug-in υβριδικής τεχνολογίας , ενώ με το νέο υβριδικό RX 350h, η Lexus προτείνει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τους κινητήρες χαμηλότερου κυβισμού ντίζελ και βενζίνης. Τώρα σε ό,τι αφορά στους οδηγούς εκείνους που αναζητούν πιο συναρπαστικές επιδόσεις, η Lexus έχει ετοιμάσει για να καλύψει τις ανάγκες τους, το πρώτο της υβριδικό turbo, το RX 500h, το οποίο συνοδεύεται από έλεγχο δύναμης μετάδοσης κίνησης DIRECT4.

 

 

Για να συνθέσει το εξατομικευμένο «Lexus Driving Signature» του νέου RX, η Lexus βελτιστοποίησε τα βασικά στοιχεία του SUV, όπως το κέντρο βάρους, τις προδιαγραφές αδράνειας, τη μείωση βάρους, την ακαμψία και το σύστημα μετάδοσης κίνησης, ώστε να δημιουργήσει μια πιο φυσική και απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα στο αυτοκίνητο και στον οδηγό. Ο βελτιωμένος χειρισμός και η εξαιρετική απόκριση είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την αναβαθμισμένη πλατφόρμα GA-K που προσφέρει εξαιρετική ακαμψία αμαξώματος και χαμηλό κέντρο βάρους.

 

 

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας την παγκόσμιας κλάσης τεχνολογία ασφαλείας της Lexus, το RX προσφέρει το Lexus Safety System+ 3ης γενιάς, με βελτιωμένο σύστημα Pre-Collision, νέο Proactive Driver Assist και Extended Safety Package. Επίσης το RX διαθέτει την πιο πρόσφατη πλατφόρμα πολυμέσων με το Hey Lexus Smart Voice Assistant και την εφαρμογή Lexus Link.

 

 


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ
Με το λανσάρισμά του το 1998, το RX 300 κατέκτησε την ιστορία, καθώς υπήρξε το πρώτο πολυτελές SUV στον κόσμο, δημιουργώντας μια εντελώς νέα κατηγορία αυτοκινήτων, με στυλ, επιτάχυνση, χειρισμό και αθόρυβο περιβάλλον αντάξιο ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Ακολούθως το 2005 ήταν η χρονιά που το RX 400h προανήγγειλε το πρώτο πολυτελές υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο, με ένα επαναστατικό σύστημα μετάδοσης κίνησης που συνδύαζε έναν κινητήρα βενζίνης V6 με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα. Επρόκειτο για μια τεχνολογική ανακάλυψη που χρησίμευσε ως σημείο εκκίνησης για ολόκληρη τη σειρά υβριδικών Lexus. Η συνέχεια για το RX επακολούθησε με διθυραμβικούς επαίνους από τους πελάτες για την άνεση, τη φινέτσα και την ποιότητά του, καθώς το 2016 υπήρξε η χρονιά-ορόσημο όπου το RX αποτέλεσε το πρώτο μοντέλο Lexus που έλαβε την τεχνολογία Lexus Safety System+. Το 2019 ήταν ακόμα ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από την πρωτοπορία για τη Lexus, καθώς το RX ενισχύθηκε με το πρώτο στον κόσμο BladeScanTM Adaptive High-Beam System, μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί έναν περιστρεφόμενο καθρέφτη σε σχήμα λεπίδας για βελτιωμένο φωτισμό από προβολείς LED.

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ’ LEXUS DESIGN
Αναβαθμίζοντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία και εμβαθύνοντας στην ηλεκτροδότηση, οι σχεδιαστές ανέλαβαν την πρόκληση να ενσωματώσουν τη νέα σχεδιαστική ταυτότητα του «σώματος του άξονα» στο νέο RX. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη βελτιωμένη ενσωμάτωση της μάσκας που εκφράζει μια αίσθηση ηλεκτρικής ισχύος και χαμηλό κέντρο βάρους. Οι πιο συμπαγείς και πιο ευκρινείς προβολείς, οι εισαγωγές αέρα και το φαρδύτερο μετατρόχιο (15 mm) ενισχύουν περαιτέρω τη σταθερή και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνιση.


 

 

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ
Με στόχο τη διαμόρφωση της καμπίνας με τον οδηγό στο επίκεντρο η Lexus ανέπτυξε το κόκπιτ Tazuna, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα νέα NX και RZ, ενώ πλέον υιοθετήθηκε και στο νέο RX. Λαμβάνοντας τόσο το όνομά του, όσο και την έμπνευσή του από την ιαπωνική λέξη που περιγράφει τα «ηνία ενός αλόγου», το Tazuna εστιάζει στον άμεσο, αλλά διαισθητικό έλεγχο. Στο πιλοτήριο, πηγές δεδομένων όπως η οθόνη πολυμέσων, η οθόνη πολλαπλών πληροφοριών, ο μετρητής απλής κλήσης, οι κεντρικοί μετρητές και η προβολή κεφαλής ομαδοποιούνται, ώστε το περιεχόμενό τους να μπορεί να διαβαστεί με ελάχιστη κίνηση των ματιών και του κεφαλιού.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου RX είναι ο δερμάτινος εσωτερικό χώρος, από οικολογικό δέρμα, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση από βίγκαν και άλλους πελάτες με υψηλή οικολογικές ευαισθησίες. Η οικολογική αυτή πρόταση μεταφράζεται και εφαρμόζεται στην πράξη στο Comfort Grade, καθώς όχι μόνο τα καθίσματα, αλλά το τιμόνι και το κουμπί αλλαγής ταχυτήτων, επικαλύπτονται με συνθετικό δέρμα, του οποίου την απόχρωση μπορούν οι πελάτες να επιλέξουν ανάμεσα σε Black και Ammonite Sand.

Παράλληλα το νέο RX προσφέρει ευρύ χώρο αποσκευών και πέντε πολυτελή καθίσματα με απεριόριστο χώρο για τα πόδια. Χάρη στην αυξημένη απόσταση ζευγαριού (1010 mm, +10 mm έναντι του προηγούμενου μοντέλου) και τα νέας σχεδίασης καθίσματα η Lexus κατάφερε να κάνει το RX πιο ευρύχωρο και άνετο στο εσωτερικό της καμπίνας, ενώ  το μοντέλο γίνεται ακόμα πιο εύχρηστο καθώς το ύψος φόρτωσης μειώθηκε κατά 30 mm. Την ίδια στιγμή λόγω του έξυπνου σχεδιασμού της πίσω θύρας, ο χώρος αποσκευών είναι πλέον κατά 50 χλστ. μακρύτερος. Αυτό το επιπλέον μήκος βοηθά στην τοποθέτηση αντικειμένων με μεγαλύτερο όγκο, ενώ τα διαιρούμενα πίσω καθίσματα 40:20:40 μπορούν να φιλοξενήσουν αντικείμενα όπως σανίδες για σκι ή σανίδες του σερφ. Ακόμα το νέο σύστημα e-latch ελέγχει ηλεκτρονικά τη λειτουργία της θύρας, καθιστώντας τη χρήση της ομαλότερη και πιο βολική.

 

 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ LEXUS: ΑΝΕΣΗ, ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Όλα τα μοντέλα RX θα προσφέρουν το «Lexus Driving Signature» με τον δικό τους τρόπο, τόσο χάρη στα εξαιρετικά διαπιστευτήρια που χαρακτηρίζουν την πλατφόρμα και τους κινητήρες, αλλά και λόγω της κοινής θεμελιώδους αρχής που πρεσβεύει: ανώτερη άνεση σε συνδυασμό με νέο επίπεδο απόκρισης, γραμμική και άμεση ανταπόκριση και διατήρηση ελέγχου, καθώς ο οδηγός έχει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης.


LINE-UP ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ
Αξιοποιώντας τη στρατηγική «Lexus Electrified» που ακολουθεί μια προσέγγιση πολλαπλών τεχνολογιών και στηριζόμενο στα περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στην ηλεκτροκίνητη τεχνολογία της Lexus, το ολοκαίνουργιο RX συνεχίζει να υπερβαίνει τα όρια διαθέτοντας: εξαιρετικά εκλεπτυσμένη υβριδική απόδοση αυτοφόρτισης Lexus ή Lexus plug-in hybrid σε υβριδική ισχύ και απόδοση.


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ LEXUS ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Το νέο RX προσφέρει προηγμένη συνδεσιμότητα που είναι ταχύτερη και πιο σταθερή, παρέχοντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία πολυμέσων, υπηρεσίες «πάντα συνδεδεμένες» και την ευκολία των over-the-air ενημερώσεων. Υπάρχουν περίπου εκατό τρόποι αλληλεπίδρασης του οδηγού με το νέο RX, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, smartphone, εντολές οχήματος, λειτουργίες πολυμέσων και συνδεσιμότητα cloud.

Το νέο σύστημα πολυμέσων περιλαμβάνει τον έξυπνο φωνητικό βοηθό «Hey Lexus» που δέχεται εντολές και απαντά σε ερωτήσεις με φωνή πιο κοντά στη φυσική ομιλία. Η εύκολη ενσωμάτωση smartphone παρέχεται στάνταρ –ασύρματη για Apple CarPlay- και με ενσύρματη σύνδεση για Android Auto. Επιπρόσθετα διατίθεται ένας δίσκος ασύρματης φόρτισης, με 50% ταχύτερη απόδοση φόρτισης.

Οι εκδόσεις υψηλής ποιότητας του RX διατίθενται στάνταρ με ήχο Surround Premium με 21 ηχεία Mark Levinson. Το ηχοσύστημα είναι βελτιστοποιημένο για την εσωτερική αρχιτεκτονική του αυτοκινήτου, καθώς αναπτύχθηκε από τους αποκλειστικούς συνεργάτες ήχου της Lexus.

 

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΔΗΓΟΥ
Η Lexus εισάγει πολλές προηγμένες ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες στο νέο RX για να βελτιώσει την άνεση και να προσδώσει αξία στον χρόνο που περνά κάποιος στο αυτοκίνητο, ενισχύοντας το πνεύμα της φιλοξενίας Omotenashi.

Το RX με τη χρήση ενός ψηφιακού καθρέφτη οπισθοπορείας παρέχει στον οδηγό ένα ευρύ, ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο, χρησιμοποιώντας εικόνες σε πραγματικό χρόνο από την κάμερα οπισθοπορείας του αυτοκινήτου.

Για ευκολότερη οδήγηση σε περιορισμένους χώρους, η Οθόνη Ψηφιακής Πανοραμικής Προβολής παρέχει ζωντανή προβολή 360° γύρω από το αυτοκίνητο, αλλά και την εικόνα κάτω από το αυτοκίνητο από κάμερες που μπορούν πλέον να καθαριστούν αυτόματα. Δημιουργεί επίσης μια εικονική τρισδιάστατη εικόνα του RX, που απεικονίζει το όχημα από ψηλότερη οπτική.

Το νέο RX είναι διαθέσιμο με ένα σύστημα Advanced Park, που αναπτύχθηκε από αυτό της ναυαρχίδας σεντάν LS της Lexus. Το εν λόγω σύστημα υποστηρίζει τη διαδικασία παρκαρίσματος, χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένο έλεγχο της λειτουργίας αλλαγής διεύθυνσης και του φρεναρίσματος. Το σύστημα χρησιμοποιεί τη σειρά τεσσάρων καμερών και 12 αισθητήρων υπερήχων του αυτοκινήτου για να αποκτήσει μια συνολική εικόνα του περιβάλλοντος χώρου του αυτοκινήτου, επίσης μπορεί να αναγνωρίζει έως και τρεις θέσεις στάθμευσης που χρησιμοποιούνται τακτικά.


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΔΗΓΟΥ
Το νέο RX επωφελείται από συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού προηγμένου επιπέδου που παρουσιάζονται στην τελευταία, τρίτη γενιά του Lexus Safety System+ με αναβαθμισμένες λειτουργίες και αυξημένο εύρος ανίχνευσης και πρόληψης κινδύνου ατυχήματος.

Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν περαιτέρω επέκταση της ικανότητας του Pre-Collision System που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μοτοσικλέτες και άλλα αντικείμενα στην πορεία του αυτοκινήτου. Μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τους κινδύνους σύγκρουσης με οχήματα από το αντίθετο ρεύμα ή πεζούς όταν πραγματοποιεί στροφή σε διασταύρωση. Η απόκριση ανίχνευσης είναι ταχύτερη και η ικανότητα αποφυγής πρόσκρουσης αυξάνεται με το Emergency Steering Assist.

Υπήρξε μεγάλη αναβάθμιση ακόμα και στο Adaptive Cruise Control, ώστε πλέον το αυτοκίνητο να αναγνωρίζει πιο γρήγορα την περικοπή της κυκλοφορίας μπροστά και, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις στο Lane Trace Assist, να ακολουθεί μια πιο φυσική πορεία στις στροφές. Το ACC έχει επίσης επεκταθεί για να ανταποκρίνεται σε περισσότερες πινακίδες και εντολές, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιητικών πινακίδων και των πινακίδων STOP.

Παρόλο που το Lexus Safety System + τοποθετείται στάνταρ σε όλα τα ευρωπαϊκά μοντέλα, οι κάτοχοι μοντέλων ανώτερης ποιότητας μπορούν να επιλέξουν ένα εκτεταμένο πακέτο ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει το Lane Change Assistance (LCA), το οποίο παρέχει αυτόματο σύστημα διεύθυνσης αλλαγής λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο και το Front Cross-Traffic Alert, το οποίο χρησιμοποιεί παρακολούθηση ραντάρ για να προειδοποιεί τον οδηγό για κίνηση που πλησιάζει και από τις δύο πλευρές.

Το σύστημα Pre-Collision System with Active Steering Assist, που εισήχθη τώρα και στο RX, καθορίζει το πότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης με έναν πεζό μπροστά ή με ένα αντικείμενο. Εάν το σύστημα καθορίσει επίσης ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί η σύγκρουση μονάχα με τη χρήση φρένου -αλλά και για να αποφευχθεί η χρήση του ελέγχου διεύθυνσης- η υποβοήθηση συστήματος χρησιμοποιεί το Active Steering Assist συνδυαστικά με την εμφάνιση μιας προειδοποίησης και την ενεργοποίηση των φρένων.

Το Proactive Driving Assist υποστηρίζει τη διατήρηση απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα –ακόμη και όταν δεν είναι ενεργοποιημένο το cruise control– και βοηθά τον οδηγό να αποφεύγει τους πεζούς και τα εμπόδια.

Το Driver Monitor χρησιμοποιεί μια κάμερα τοποθετημένη πάνω από το τιμόνι για να ελέγχει συνεχώς την κατάσταση του οδηγού. Είναι ακόμα σε θέση να επιβραδύνει ή να σταματήσει το αυτοκίνητο εάν ο οδηγός δεν αντιδρά σε ειδοποιήσεις.

Το ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου και εξόδου e-latch του RX είναι συνδεδεμένο με το Blind Spot Monitor του αυτοκινήτου στην αποκλειστική λειτουργία Safe Exit Assist, η οποία εμποδίζει τον οδηγό να ανοίξει την πόρτα εάν πλησιάζει κάποια κίνηση όπως αυτοκίνητα ή ποδηλάτες από πίσω. Η Lexus εκτιμά ότι αυτό το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πέραν του 95% των ατυχημάτων που προκαλούνται από το άνοιγμα της πόρτας.


ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
Το ολότελα νέο RX είναι διαθέσιμο για online κράτηση από την Τετάρτη 1 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προκρατήσουν διαδικτυακά το ολότελα νέο RX και να τo παραλάβουν πρώτοι. Περισσότερα στο www.lexus.com.cy.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο