Η εμπορία του χαλλουμιού ως ΠΟΠ στο επίκεντρο της Επιτροπής Γεωργίας

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλλουμιού ως προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) καθώς και μέτρα στήριξης των παραγωγών συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εμπορίου και το Υπουργείο Γεωργίας κάνουν πλάτες σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα για να μην προχωρήσει η εφαρμογή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Η μη διεξαγωγή ελέγχων από το Υπουργείο Εμπορίου δείχνει την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει αυτά τα συμφέροντα και γι’ αυτό δεν προχωρεί η εφαρμογή της νομοθεσίας, πρόσθεσε. 

Το χαλλούμι είναι το μόνο προϊόν στο οποίο δεν μετακυλίονται τα αυξημένα κόστη παραγωγής στον καταναλωτή, ανέφερε ο κ. Γαβριήλ. «Αυτό που συμβαίνει με τον φάκελο του χαλλουμιού είναι ή δεν είναι μονοπωλιακή κατάσταση;», διερωτήθηκε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι, θα εφαρμοστεί το πρότυπο, ο ευρωπαϊκός κανονισμός και η κυπριακή νομοθεσία. «Θα χάσουμε τον λευκό χρυσό -όπως ονομάζεται στην Κύπρο το χαλλούμι- και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν προκειμένου να κλείσει το θέμα της ποσόστωσης σύμφωνα με τους όρους που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σ’ εμάς εναπόκειται η προστασία του χαλλουμιού ως δικού μας εθνικού προϊόντος. Είναι κρίμα να χάσουμε ό,τι μέχρι σήμερα κερδίσαμε επειδή οι οργανώσεις μας δεν μπορούν να συμφωνήσουν και να συμμορφωθούν με τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί», τόνισε. 

«Καλούμε επίσης τα δύο αρμόδια Υπουργεία, Γεωργίας και Εμπορίου, να συνεργαστούν και να συντονιστούν καλύτερα για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, για το καλό του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Πάζαρος.

 

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024