Ατέλειωτος… Γολγοθάς για τους καταστηματάρχες της πρωτεύουσας

Την χειρότερη τους περίοδο βιώνουν οι καταστηματάρχες στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας, με τις οικονομικές προεκτάσεις του πολέμου στην Ουκρανία να προστίθενται στις δυσκολίες που δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα η πανδημία και να μετατρέπουν σε ένα ατέλειωτο… Γολγοθά την επιχειρηματική τους δραστηριοποίηση.  

Τα αυξημένα κόστη μεταφορών σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τον αναπόφευκτο επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων των καταναλωτών, συνθέτουν για τους καταστηματάρχες της πρωτεύουσας ένα δύσκολο όσο ποτέ προηγουμένως επιχειρηματικό περιβάλλον.  

Με την κίνηση στην αγορά να βρίσκεται στο ναδίρ, οι ελπίδες τους για δόση ανάσας εναποτίθενται στις μέρες που ακολουθούν και ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

«Εκτός πραγματικότητας τα κόστη»

Μιλώντας στο InBusinessNews ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών των εμπορικών κέντρων της Λευκωσίας, Γαστών Γεωργίου, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά χειρότερη απ’ ό,τι ήταν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και απ’ όλες τις δύσκολες περιόδους που πέρασαν μέχρι σήμερα οι καταστηματάρχες.

Ο πόλεμος, οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις, αύξησαν ακόμη περισσότερο τα μεταφορικά κόστη, τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουν ξεφύγει από την πραγματικότητα».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι ο πόλεμος, ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους ζωής, άλλαξαν εντελώς την ψυχολογία του καταναλωτή, τονίζοντας ότι τα ψώνια για ένδυση και υπόδηση δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα.

Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένει να κινηθεί καλύτερα η αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο Γαστών Γεωργίου εμφανίστηκε όχι και τόσο αισιόδοξος, σημειώνοντας πως η περίοδος που διανύουμε είναι αβέβαιη.  

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ζούμε σε εποχές που δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανένα δεδομένο, αφού όλα ανατρέπονται συνεχώς», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι αυτές οι δυσκολίες δεν επηρεάζουν μόνο τους καταστηματάρχες στην Μακαρίου, αλλά και αυτούς που δραστηριοποιούνται εντός των εμπορικών κέντρων, με κύριο πρόβλημα τις πληρωμές των ενοικίων.

Δυσκολίες, αλλά αισιοδοξούν…

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζόδρομων Λευκωσίας και πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ένδυσης και Υπόδησης (σ.σ. της ΠΟΒΕΚ), Λάκης Ζωίδης, μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι δύσκολη, υπάρχει ωστόσο αέρας αισιοδοξίας.

Όπως είπε, η αγορά κινείται σε χειρότερους ρυθμούς συγκριτικά με την περίοδο της πανδημίας και οι καταναλωτές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί με τις αγορές τους. 

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση, την οποία  ο πόλεμος την έκανε ακόμη δυσκολότερη και ο καταναλωτής είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός», εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, σύμφωνα με τον κ. Ζωίδη, ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αρνητικές οικονομικές προεκτάσεις του πολέμου.  

«Οι τιμές είναι ελάχιστα πιο πάνω από πέρσι, η διαφορά είναι αμελητέα. Γενικότερα, έχουμε αυξημένα κόστη λόγω μεταφορικών, αλλά δεν φθάνουν στον καταναλωτή», σημείωσε.

Παρά το γενικό μούδιασμα που παρατηρείται στην αγορά, ο Λάκης Ζωίδης δήλωσε αισιόδοξος ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αυξημένη αγοραστική κινητικότητα.

«Ευελπιστούμε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και αισιοδοξούμε ότι Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα, ειδικότερα στην παλαιά πόλη της Λευκωσίας. Το καλοκαίρι αναμένουμε να κινηθούμε ακόμη καλύτερα, με την έλευση των τουριστών», ανέφερε σχετικά.

Καταλήγοντας, ο κ. Ζωίδης, χαιρέτησε εκ μέρους του Συνδέσμου την εξαγγελία του Σχεδίου Δράσης για την Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, επισημαίνοντας πως αυτό που μένει είναι να διαπιστωθεί πώς μέσω του Σχεδίου θα επωφεληθούν και οι μικροεπιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά