Οι μέτοχοι των malls της Κύπρου

Αλλαγές προέκυψαν πρόσφατα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του mall της Λεμεσού, με την απόκτηση του 46% από ισραηλινή κοινοπραξία. Ποιοι είναι, όμως, οι μέτοχοι των εμπορικών κέντρων της Κύπρου;

Δείτε πιο κάτω ποιοι ελέγχουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα Mall of Cyprus, Mall of Engomi, Nicosia Mall, My Mall Limassol, Kings Avenue Mall και Metropolis Mall.

Διαβάστε εδώ: My Mall: Στην ΕΠΑ η εξαγορά του 46% με άρωμα Ισραήλ

  • Mall of Cyprus/Mall of Engomi

Ιδιοκτήτρια εταιρεία των δύο εμπορικών κέντρων, στη Λευκωσία, Mall of Cyprus και Mall of Engomi, με άμεση συμμετοχή 99,67% και 99,50% αντίστοιχα είναι η Atterburry Cyprus.

 

Η έμμεση συμμετοχή των RMH Property Holdco (South Africa) και Brightbridge Real Estate Limited στο Mall of Cyprus είναι αντίστοιχα 36,44%, με την Business Venture Investments (South Africa) να ελέγχει εμμέσως το 24,30%.

 

Έμμεση συμμετοχή στο Mall of Engomi έχει η RMH Property Holdco (South Africa), με ποσοστό 36,38%, η Brightbridge Real Estate Limited, με ποσοστό επίσης 36,38%, καθώς και η Business Venture Investments (South Africa), με έμμεση συμμετοχή 24,25%.

 

  • Nicosia Mall

Μετά από deal στο τέλος του 2019, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο Nicosia Mall έχει η Athienitis Contractors με 33,5%.
  

Ο Όμιλος Ζορπά ελέγχει το  16,9%, ο Όμιλος Voici La Mode το 15,06%, ενώ περίπου στο 11% ανέρχεται το μερίδιο που κατέχουν αντίστοιχα η Classmark Holding Limited και η Morissona Holdnigs Limited.

Ο Όμιλος PHC και η Υπεραγορά Αθηαινίτης κατέχουν ποσοστά 9,41% και 3,76%, αντίστοιχα.

  • My Mall Limassol

Στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού βρίσκεται η πώληση του 46% του μετοχικού κεφαλαίου του mall της Λεμεσού σε ισραηλινή κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων.

Ενώπιον της ΕΠΑ βρίσκεται η κοινοποίηση συγκέντρωσης αναφορικά με την απόκτηση του My Mall Limassol από την Dorsel (B.A.Z.) Ltd και την Ari Real-Estate (Arena) Investments, μέσω της Limassol Mall Ltd.

Το My Mall Limassol είναι χτισμένο σε ένα σύμπλεγμα τεσσάρων τεμαχίων και αποτελείται από τις ακόλουθες τέσσερις κυπριακές εταιρείες.

Η Tiffany Investments Ltd και η Pearland Investments Ltd είναι οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο οποίο είναι χτισμένο το MyMall, η AML Malls Holding Ltd είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου που κατέχει το 100% της Tiffany και η MIM Services Ltd είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το My Mall.

Kings Avenue Mall
Μετοχικές αλλαγές καταγράφηκαν το 2020 στο Kings Avenue Mall της Πάφου.

Η Athiari Commercial (Paphos) Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, έχει ως μόνη δραστηριότητά της την ιδιοκτησία και/ή εκμετάλλευση και/ή αξιοποίηση του εν λόγω εμπορικού κέντρου.
 

Οι μέτοχοι του εμπορικού κέντρου είναι ο Όμιλος Saywear της οικογένειας Χουλιώτη και ο Θεόδωρος Αριστοδήμου (Aristo Developers).

Το εμπορικό κέντρο ελέγχεται κατά 70% από θυγατρικές της Saywear και κατά 30% από την πλευρά Αριστοδήμου.

Το εμπορικό κέντρο της Πάφου λειτούργησε το 2013 και είναι συνολικού εμβαδού 31.938 τ.μ.

 

Metropolis Mall
Το Metropolis Mall, στη Λάρνακα, ανήκει στον Όμιλο Acsion, με ιδρυτή τον ελληνικής καταγωγής Κυριάκο Αναστασιάδη. Η Acsion, εταιρεία της Νοτίου Αφρικής, εξειδικεύεται στον τομέα της διαχείρισης των εμπορικών κέντρων, έχοντας στο portfolio της shopping malls, show rooms, κατοικίες και διάφορα άλλα κτήρια.

Το εμπορικό κέντρο περιλαμβάνει 135 καταστήματα, ανάμεσά τους μεγάλα καταστήματα μόδας, ανεξάρτητα καταστήματα και επώνυμες boutiques, χώρους ψυχαγωγίας, μοντέρνα εστιατόρια και καφετέριες, υπεραγορά, αλλά και παιδική χαρά.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο