Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Υπεραγορές προς Υπουργικό: Μην νομιμοποιείτε τις παρανομίες

Την οργιλή αντίδραση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών προκάλεσε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει προσωρινή πολεοδομική άδεια διάρκειας τεσσάρων ετών κατά παρέκκλιση για υπεραγορά στην εταιρεία Lazaros Hadjiforados & Sons, στην Αραδίππου. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση ύψιστη θεσμική εκτροπή και διερωτάται με ποιο σκεπτικό και με ποια κριτήρια το Υπουργικό Συμβούλιο χορήγησε την πολεοδομική άδεια(έστω προσωρινή) στη συγκεκριμένη εταιρεία. 

«Ευχαριστούμε που ανοίξατε τον δρόμο για την εύκολη και εν μια νυχτί, χωρίς ιδιαίτερο κόστος ανέγερση και λειτουργία υπεραγορών στην Κύπρο. Δεν χρειάζονται πλέον οποιοιδήποτε νόμοι και κανονισμοί», τονίζει με έμφαση ο Σύνδεσμος υπεραγορών, καλώντας τον ΣΥΜΕΠΑ να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των δημόσιων ακροάσεων για την περίπτωση αυτή, καθώς και το ΕΤΕΚ και την Πολεοδομία να τοποθετηθούν. 

«Επίσης», υπογραμμίζει, «καλούμε τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει».

Διαβάστε εδώ: Άδεια για υπεραγορά στη Λ. Χατζηφόραδος

Ακολουθεί πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών: 

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30/07/21 για την χορήγηση προσωρινής πολεοδομικής άδειας διάρκειας τεσσάρων ετών κατά παρέκκλιση για Υπεραγορά στην εταιρεία Lazaros Hadjiforados & Sons στην Αραδίππου αποτελεί ύψιστη θεσμική εκτροπή.

Πραγματικά διερωτόμαστε με ποιο σκεπτικό και με ποια κριτήρια το Υπουργικό Συμβούλιο έχει χορηγήσει πολεοδομική άδεια(έστω προσωρινή) σε μια εταιρεία, η οποία:

1. Λειτουργεί παράνομα υποστατικό ως Υπεραγορά σε βιομηχανική ζώνη που επιτρέπονται βιομηχανικές οικοδομές και αποθήκες, για περίπου 20 χρόνια και για την οποία έχει βγει καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο! Είχε εκδοθεί διάταγμα δικαστηρίου για τερματισμό στις 20/07/2005, 15 χρόνια πριν. Φυσικά χωρίς να εκτελεστεί.  

Πώς είναι δυνατόν το ίδιο το Κράτος να παραβλέπει και να καταπατά απόφαση του δικαστηρίου;  Δηλαδή παραβλέπονται και διαγράφονται τα 20 χρόνια παρανομίας και καταπάτησης των Νόμων και Κανονισμών του Κράτους; Πώς μπορούμε να πορευόμαστε και να θέλουμε να ζούμε σε ένα ευνομούμενο Κράτος, με ίση μεταχείριση και δικαιώματα όταν το ίδιο το Κράτος διατηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Η δράση της πιο πάνω εταιρείας σε σχέση με την καταπάτηση των Νόμων χρονολογείται και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια απλή αναδρομή και μελέτη του υπουργικού στο πρόσφατο παρελθόν στην αρμόδια υπηρεσία του ιδίου του κράτους που προΐσταται την Πολεοδομία.

2. Το 2014 το ΣΥΜΕΠΑ με ομόφωνη απόφαση του εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την απόρριψη της αίτησης για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση για τους ίδιους λόγους.  Τι άλλαξε τώρα μετά από 7 χρόνια συνέχισης της καταπάτησης των Νόμων;  Με το πέρασμα του χρόνου η καταπάτηση των Νόμων ανταμείβεται, επιβραβεύεται και νομιμοποιείται;

3.Σε δύο διαφορετικές εκθέσεις του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως μετά από παράπονο του ΠΑ.Σ.ΥΠΕ, καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές για ολιγωρία και αδυναμία της επιβολής του Νόμου για την συγκεκριμένη παράνομη Υπεραγορά.

4.Οι ιδιοκτήτες του παράνομου υποστατικού που παράνομα λειτουργεί σαν Υπεραγορά, έχουν ενώσει παράνομα δύο αποθήκες με αποτέλεσμα να καλύψουν τμήμα του νότιου αγωγού.

5.Η εταιρεία αυτή έχει καταπατήσει χώρο πρασίνου και πάρκο για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.

Τελικά είναι αυτή την Κύπρο που θέλουμε κύριοι Υπουργοί και Κύριε Πρόεδρε;  Το επιβεβαιώσατε μέσα από αυτή την απόφαση.  Όλοι μας εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε και όχι μέσα από βαρύγδουπες δηλώσεις.

Τελειώνοντας καλούμε το ΣΥΜΕΠΑ να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των δημόσιων ακροάσεων για την περίπτωση αυτή, καθώς και το ΕΤΕΚ και την Πολεοδομία να τοποθετηθούν.  Επίσης καλούμε τον καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει.

Ελπίζουμε πως θα το πράξουν. 

Δ.Σ ΠΑ.Σ.ΥΠΕ

ΥΓ. Ευχαριστούμε που ανοίξατε τον δρόμο για την εύκολη και εν μια νυχτί, χωρίς ιδιαίτερο κόστος ανέγερση και λειτουργία Υπεραγορών στην Κύπρο.  Δεν χρειάζονται πλέον οποιοιδήποτε νόμοι και κανονισμοί.

Δειτε Επισης

Αυξήσεις τιμών έως 48% ενόψει Καθαράς Δευτέρας αλλά και σημαντικές μειώσεις
Οι εμπορικοί σύμμαχοι της Κύπρου-Από πού εισάγουμε και πού εξάγουμε προϊόντα
Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμός ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Το κατάστημα του μέλλοντος ανοίγει την πόρτα του στο Cyprus Grocery Retail Conference
Στις τάξεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου το Superhome Center
Νicosia Mall: Η απόλυτη εμπειρία shopping και διασκέδασης
Τα υβριδικά αυτοκίνητα προσελκύουν τους αγοραστές-Τα top brands
Δέκα εντολές για το σεξ και το λιανικό εμπόριο
Βλέπει οφέλη για τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών από τις διαταραχές στην Ερυθρά ο Fitch
Ανεβάζουν τα μερίδια τους στην αγορά ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα