Μ. Αντωνίου: Πανέτοιμο το λιανεμπόριο για τις πληρωμές με κάρτες

Πανέτοιμο να λειτουργήσει στη βάση του Διατάγματος που τίθεται σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και αφορά στην υποχρέωση σχεδόν του συνόλου των επιχειρήσεων να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα πληρωμών με πιστωτικές κάρτες, είναι το λιανεμπόριο. 

Πρόκειται για μέτρο που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων, στην ενίσχυση της προστασίας του πολίτη, αλλά και στη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Βάσει του μέτρου, η αποδοχή πληρωμής με κάρτα καθίσταται υποχρεωτική για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και το λιανικό εμπόριο(σ.σ. συνολικά 87 κατηγορίες επιχειρήσεων). 

Μιλώντας στο InBusinessNews, o γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου εξέφρασε την ανεπιφύλακτα θετική προσέγγιση του Συνδέσμου έναντι της νέας ρύθμισης μέσω νομοθεσίας, υποδεικνύοντας πως ούτως ή άλλως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο διέθετε τερματικά για αποδοχή πλαστικού χρήματος. Και αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, ένεκα του γεγονότος ότι, λόγω και της πανδημίας, η χρήση του πλαστικού χρήματος εκτοξεύθηκε ως μια πολύ πιο ασφαλής και πολύ πιο γρήγορη πρακτική πληρωμών, τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη:

Υποχρεωτικά θα δέχονται κάρτα οι επιχειρήσεις

Η υποχρεωτική κάρτα και η ανησυχία των μικρών επιχειρήσεων

Στράφηκαν για τα καλά στο πλαστικό χρήμα οι Κύπριοι

«Βλέπουμε μια τάση, ότι συνεχώς μειώνεται το cash και αυτή θα είναι η τάση και στην Κύπρο, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι θέμα χρόνου να συρρικνωθεί σε πολύ βαθμό το cash», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, επισημαίνοντας πως ως οργανωμένο λιανεμπόριο δεν νοείτο οι επιχειρήσεις να μην διαθέτουν τερματικά για αποδοχή πλαστικού χρήματος. «Τουλάχιστον τα μέλη μας», τόνισε, «ούτως ή άλλως διέθεταν τερματικά εδώ και αρκετό καιρό, άρα δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα από πλευράς ετοιμότητας». «Το να μην έχεις τερματικό», σημείωσε, «σημαίνει πως δεν προσφέρεις τη συγκεκριμένη υπηρεσία τον πελάτη και άρα πιθανόν να είσαι ζημιωμένος στο τέλος της ημέρας. Γιατί ένας πελάτης που κινείται μόνο με πλαστικό χρήμα, δεν θα έχει την επιλογή να ψωνίσει από κοντά σου. Συνεπώς, είναι win-win situation». 

Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή σε σχέση με την προστασία των καταναλωτών από πιθανές, από πλευράς εμπορευόμενων, μετακυλήσεις χρεώσεων κατά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, ο κ. Αντωνίου επισήμανε πως κυρίως από τους νεαρούς καταναλωτές, αλλά και λόγω της πανδημίας, χρησιμοποιείται πλαστικό χρήμα και για μικροποσά. «Όντως έχει περιέλθει στη αντίληψή μας κάποιο κενό που υπάρχει στη νομοθεσία και το οποίο δίνει την ευχέρεια στο λιανέμπορο να μεταφέρει κάποια χρέωση στον καταναλωτή. Όμως, δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις που μεταφέρεται η χρέωση αυτή στον καταναλωτή, μιλάμε για πολύ λίγες περιπτώσεις. Δεν γνωρίζω αν σε κάποιους άλλους τομείς συμβαίνει πιο έντονα, αλλά τουλάχιστον στο λιανεμπόριο είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, σε βαθμό που δεν καν άξιες αναφοράς», υπογράμμισε.      

Διαβάστε εδώ: Ψάχνουν φόρμουλα προστασίας των καταναλωτών από επιπρόσθετες χρεώσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ τόνισε πως το σημαντικό είναι να υπάρχει υγιής και έντονος ανταγωνισμός και ανάμεσα στους παρόχους. «Εμείς γνωρίζουμε πως όσο περνούν τα χρόνια θα κερδίζει έδαφος το πλαστικό χρήμα και δεν νοείται να μην παρέχεται αυτή η υπηρεσία στους καταναλωτές», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.   

Δειτε Επισης

Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν