Ψηλά στον χάρτη της λατομικής βιομηχανίας η Κύπρος

Την προεδρία του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων UEPG ανέλαβε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του συνδέσμου και διευθύνων σύμβουλος των Λατομείων Λατούρος, Αντώνης Αντωνίου Λατούρος, τοποθετώντας την Κύπρο ψηλά στον χάρτη της λατομικής βιομηχανίας.

Η μικρή Κύπρος των μόλις 24 λατομείων, σε σχέση με τα 26.000 που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του UEPG, ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο.

Ο κ. Λατούρος, μίλησε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού INBusiness για την εκλογή του, τα οφέλη που προκύπτουν για την Κύπρο από αυτή την εξέλιξη, αλλά και γενικότερα για όλα όσα αφορούν την λατομική βιομηχανία.  

Aναλάβατε την προεδρία του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων UEPG, ενώ μέχρι πρότινος υπηρετούσατε από τη θέση του Α› Αντιπροέδρου. Ποια ήταν η εκλογική διαδικασία;

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και κατ’ επέκταση το διοικητικό συμβούλιο, όπως επίσης οι προεδρίες των διαφόρων επιτροπών του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων UEPG, εκλέγονται από τη γενική συνέλευση για τριετή θητεία. Όσον αφορά τη διαδικασία, το απερχόμενο ΔΣ κάνει τις προτάσεις του για όλες τις θέσεις στην ιεραρχία και στη συνέχεια η γενική συνέλευση τις επικυρώνει. Ως είθισται, ο απερχόμενος Α› αντιπρόεδρος - θέση που κατείχα από το 2018 - προτείνεται ως επόμενος πρόεδρος.

Ποια δεδομένα και συναισθήματα δημιουργεί η εκλογή σας;

Προσωπικά έχω τριβή με τον UEPG από το 2010, όταν έγινε μέλος του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σκυροποιών και ιδιαίτερα από το 2012, όταν έγινα μέλος του ΔΣ. Από τότε, έχω άμεση επαφή και γνώση για τα δρώμενα της λατομικής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί με τέσσερις διαδοχικούς προέδρους (Jim O’Brien, Ιρλανδία 2009-2012, Arnaud Colson, Γαλλία 2012-2015, Jesus Ortiz, Ισπανία 2015-2018, Thilo Juchem, Γερμανία 2018-2021), ο καθένας από τους οποίους άφησε τη δική του σφραγίδα στον σύνδεσμο και όλοι μαζί τοποθέτησαν τον πήχη πολύ ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να με διακατέχει μεγάλο αίσθημα ευθύνης για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του UEPG.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην Κύπρο έχουμε μόλις 24 λατομεία, ενώ κάτω από την ομπρέλα του UEPG υπάρχουν 26.000, άρα το να μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι την προεδρία του συνδέσμου, σημαίνει πολλά για την Κύπρο. Επίσης, είναι μεγάλη αναγνώριση του έργου που επιτελείται στη λατομική βιομηχανία της χώρας μας.

Ποια τα οφέλη για την Κύπρο από αυτή την τιμητική θέση;

Τα οφέλη για την Κύπρο από την ανάληψη της προεδρίας είναι πολλαπλά. Εκτός από την αναγνώριση είναι και το γεγονός ότι η χώρα μας θα ακούγεται πλέον παντού σε ό,τι αφορά τα διάφορα θέματα με τα οποία ασχολείται ο UEPG. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος έχει πολλαπλές συναντήσεις με θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επιτρόπους, γενικές διευθύνσεις επιτροπών, ευρωβουλευτές και άλλους.

Επίσης, η κυπριακή λατομική βιομηχανία θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσει και να εκφράσει τους προβληματισμούς, τα θέλω και τις εισηγήσεις της σε ευρωπαϊκό, πλέον, επίπεδο.

Κύριες δράσεις στον UEPG

Ποιος ο ρόλος του UEPG;

Ο UEPG εκπροσωπεί από το 1987 την ευρωπαϊκή λατομική βιομηχανία στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται και η έδρα του, με γραφεία έναντι του κτιρίου της Ευρωβουλής. Μέλη του είναι σύνδεσμοι από 26 χώρες και ασκεί πιέσεις σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αρμόδιους φορείς για θέματα που απασχολούν τη λατομική βιομηχανία.

Ποια είναι τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε;

Είναι πολλά και πολύπλευρα τα θέματα που απασχολούν τη λατομική βιομηχανία. Το ίδιο και οι προσπάθειες. Ως UEPG θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε τα υψηλότερα πρότυπα για υγιείς, ασφαλείς και ανθεκτικούς σε πανδημίες χώρους εργασίας στη βιομηχανία. Επίσης, θα προωθήσουμε τη συμβατότητα και τη συνύπαρξη της υπεύθυνης εξόρυξης αδρανών υλικών με την προστασία και την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Θα καταδείξουμε το χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα της βιομηχανίας και τη συμβολή του στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ακόμα, θα συμβάλουμε στην κυκλική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της προόδου στην αποδοτικότητα και την ανακύκλωση των πρώτων υλών. Επίσης, θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα μέσω βελτίωσης των τεχνικών προτύπων, ενώ θα προωθήσουμε την ανάπτυξη δεξιοτήτων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στην αειφόρο εξόρυξη, τη βιοποικιλότητα και την αποκατάσταση λατομείων.

Θα προωθήσετε νέες συνεργασίες και επαφές;

Προωθώντας την καλύτερη εφαρμογή και επιβολή της ισχύουσας νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία με άλλους βιομηχανικούς τομείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενδιαφερόμενους φορείς μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιήσουμε πλήρως τη σύγχρονη επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να τονίσουμε τη σημασία των αδρανών υλικών στην οικονομική ανάπτυξη και την καθημερινή ζωή. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αδρανή υλικά και πρέπει να βοηθήσουμε μέσω των δράσεών μας την κοινωνία να το αναγνωρίσει και παράλληλα να το εκτιμήσει.

Από το όραμα στην αποστολή

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πανευρωπαϊκός σύνδεσμος και ως επέκταση η λατομική βιομηχανία;

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι η πρόσβαση στις πρώτες ύλες. Από τη μια ο ανταγωνισμός από τις άλλες αναπτύξεις και από την άλλη το NIMBY effect (Not In My Back Yard) επιδρούν στο να περιορίζονται οι δυνητικές περιοχές λατόμευσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα αδρανή υλικά αγκαλιάζουν την καθημερινότητά μας και βρίσκονται παντού γύρω μας.

Σε δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια, στάδια, σχολεία, νοσοκομεία, στα σπίτια μας. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν την αξία τους και τη σημασία του να τα έχεις διαθέσιμα.

Ποιο είναι το όραμα και η αποστολή του συνδέσμου και πόσο αυτά εκφράζουν τόσο την Κύπρο όσο κι εσάς προσωπικά;

Όραμα του συνδέσμου είναι να αποτελεί τον ισχυρότερο υποστηρικτή της λατομικής βιομηχανίας, εκπροσωπώντας προληπτικά τα συμφέροντά της και ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των αδρανών υλικών. Αποστολή του είναι η διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της ποιότητας. Η αειφορία είναι υψίστης σημασίας για την παραγωγή αδρανών υλικών, το ίδιο και η διαμόρφωση της πολιτικής και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί όπου ενδέχεται να επηρεαστεί ο τομέας.

Τι ρόλο διαδραματίζει σήμερα η βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της βιομηχανίας;

Μετά το νερό και τον αέρα, τα αδρανή υλικά είναι τα πιο χρησιμοποιούμενα υλικά. Το ερώτημα δεν είναι αν τα χρειαζόμαστε. Αυτό, αν και δεν το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι, είναι αυτονόητο. Το θέμα είναι πώς να τα προμηθεύουμε με τον πιο βιώσιμο τρόπο. Όλα όσα περιέγραψα προηγουμένως έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη και ως σύνδεσμος έχουμε ως πρώτο μέλημα η ανθρωπότητα να έχει διαθέσιμα αδρανή υλικά τόσο μετά από δεκαετίες όσο και στο απώτερο μέλλον.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η λατομική βιομηχανία στην Ευρώπη και πόσο επηρέασε η πανδημία του κορωνοϊού;

Ο λατομικός τομέας στην Ευρώπη είναι μακράν η μεγαλύτερη εξορυκτική βιομηχανία και καλύπτει ζήτηση τριών δισεκατομμυρίων τόνων αδρανών υλικών ετησίως, (αξίας περίπου 27 δισεκατομμυρίων ευρώ), που παράγονται σε 26.000 λατομεία - κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις - οι οποίες απασχολούν 200.000 άτομα. Η κατάσταση με την πανδημία δεν μας επηρέασε, αφού η μείωση του 3%-4%,που είχαμε το 2020, αναμένεται να καλυφθεί το 2021.

Από το ένα μικρό λατομείο στον όμιλο και στην προεδρία του UEPG

Μιλήστε μας για την πορεία σας στη λατομική βιομηχανία. Από ποιες εταιρείες αποτελείται ο όμιλος M.S.C. Latouros Investments και ποιο το μερίδιο αγοράς του στην κυπριακή βιομηχανία;

Η καριέρα μου στον κλάδο των αδρανών υλικών ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν αποφάσισα να ακολουθήσω τον πατέρα μου, Κώστα Λατούρο, ο οποίος λειτουργούσε ένα μικρό λατομείο στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου. Ο Όμιλος M.S.C. Latouros Investments δραστηριοποιείται, σήμερα, με άμεση ή έμμεση συμμετοχή στις εταιρείες: Λατομεία Λατούρος, ΕΛΜΕΝΙ Λατομεία (Λατομεία Ασβεστολιθικού Ψαμμίτη), Λατομείο Πυργών (Λατομείο Διαβασικού Πετρώματος), Latouros Gypsum (Λατομείο Γύψου), Veltia Labs Cyprus (Χημικό Αναλυτικό Εργαστήριο), Recycling Point - Latouros & Xenis BROS  (διαχείριση αποβλήτων Α.Ε.Κ.Κ με βάση την άδεια της Λατομεία Λατούρος). Το μερίδιο αγοράς του ομίλου είναι 15% στα αδρανή υλικά και 50% στον γύψο.

Πότε αναλάβατε τη διεύθυνση του ομίλου και πώς θα αντεπεξέλθετε τώρα στις ευθύνες, παράλληλα με τα νέα σας καθήκοντα στον UEPG;

Άρχισα να σχεδιάζω και να προετοιμάζω τη διαδοχή μου εδώ και δύο χρόνια. Επειδή μέσα από τις εμπειρίες μου έμαθα ότι ο πιο σημαντικός πυλώνας στην επιτυχία είναι η εμπιστοσύνη προς τα στελέχη της ομάδας μου και επειδή πιστεύω στη δύναμη της ομαδικότητας, δημιούργησα μια εκτελεστική επιτροπή, η οποία διευθύνει ολόκληρη την επιχείρηση και ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Μέλη της εκτός από εμένα είναι: O Χρίστος Ζαπίτης, με πολυετή εμπειρία σε επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά θέματα, απόφοιτος του Imperial College Λονδίνου, μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και fellow chartered accountant του ICAEW.

Ο Κυριάκος Κωνσταντίνου, πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακό στη διαχείριση έργων κατασκευής, που έχει την ευθύνη ελέγχου της ποιότητας των τελικών προϊόντων του ομίλου και η Μαρία Αντωνίου Λατούρος, που εκπροσωπεί τη νέα γενιά της οικογένειας. Είναι μέλος του ΕΤΕΚ, πτυχιούχος industrial and business engineering του Oregon State University, με μεταπτυχιακό στο business management του CASS Business School. Η δημιουργία αυτής της επιτροπής μου αφήνει χρόνο να επικεντρωθώ πλήρως στα νέα καθήκοντα που απαιτεί η προεδρία του UEPG. Επίσης, για να είμαι αφοσιωμένος στις ευθύνες αυτές, οι οποίες απαιτούν συχνά ταξίδια στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη γενικότερα, πολύτιμη είναι η κατανόηση και η υποστήριξη της συζύγου μου Ελένης.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών