Στα €13 εκατ. τα χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Κύπρο

InBusinessNews  21/07/2021 16:00
Στα €13 εκατ. τα χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Κύπρο

Στα €13 εκατ. τα χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Κύπρο

InBusinessNews  21/07/2021 16:00

Σύμφωνα με τη νέα, ετήσια, ανεξάρτητη έρευνα της KPMG, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International (PMI), το ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο μειώθηκε το 2020 στο 8,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την πτώση που παρατηρείται σε σχέση με το 2019, οι απώλειες των κρατικών ταμείων συνεχίζουν να είναι υψηλές και να ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια ευρώ έναντι 28 εκατομμυρίων το 2019. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ροές από τις κατεχόμενες περιοχές, που αποτέλεσαν την κύρια πηγή παράνομων τσιγάρων το 2019, περιορίστηκαν αρκετά το 2020 χάρη και στα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πανδημία φαίνεται να επηρέασε τόσο τη νόμιμη αγορά όσο και την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Το 2020 παρατηρήθηκε συνολική μείωση της κατανάλωσης νόμιμων τσιγάρων κατά 21,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα, φτάνοντας τα 438,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχα, αυξήθηκε η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, φτάνοντας τα 34,2 δισεκατομμύρια, η οποία αντιστοιχεί στο 7,8% του συνόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χαμένα έσοδα 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ευρωπαϊκά ταμεία. Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό παράνομων προϊόντων παρουσιάστηκε στη Γαλλία, όπου η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων εξαπλασιάστηκε μέσα σε ένα έτος.

 

paranomatsigara2

«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παραποιημένα προϊόντα. Οι διωκτικές Αρχές, οι Κυβερνήσεις, οι κάτοχοι Εμπορικών Σημάτων, όπως εμείς στον ιδιωτικό τομέα, οφείλουμε να ενωθούμε για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου στην Ευρώπη και πέραν αυτής», δήλωσε ο Alvise Giustiniani, Αντιπρόεδρος της PMI για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και πρόσθεσε «η εξάλειψη του παράνομου εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της Philip Morris International για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση τυχόν παράνομων εμπορικών απειλών κατά των νέων καινοτόμων προϊόντων μας. Η συμμόρφωση με το νόμο και η αποτελεσματική επιβολή αυτού κατά των εγκληματικών οργανώσεων που επωφελούνται από το παράνομο εμπόριο είναι απόλυτη ανάγκη.»

paranomatsigara3

Σχετικά με την Έκθεση της KPMG:

Η λεπτομερής επισκόπηση των αποτελεσμάτων και η μεθοδολογία είναι διαθέσιμη εδώ.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας