Δυναμική στροφή στα μεταχειρισμένα luxury προϊόντα

Η αγορά των μεταχειρισμένων luxury προϊόντων ανθίζει στο εξωτερικό, με την Κύπρο να εισέρχεται σ’ αυτή τα τελευταία χρόνια όλο και πιο δυναμικά. Δίδει στον καταναλωτή την ευχέρεια να προσθέσει στην ντουλάπα του την πολυτέλεια με είδη υψηλής ποιότητας, που έχουν την υπογραφή των γνωστότερων brands και προσφέρονται σε τιμές πιο προσιτές, επισημαίνει τόσο ο Μάριος Ιορδάνους, ιδιοκτήτης της Μy Monogram Luxury Items Boutique όσο και η Στέλλα Τσούκκα, ιδιοκτήτρια της dejavu_luxury_vintage, που εξειδικεύονται στον τομέα.

Έρευνες στο εξωτερικό κατέδειξαν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει την τάση για αγορά μεταχειρισμένων luxury προϊόντων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των millennials αλλά και των Gen Z έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού μέχρι σήμερα, κάτι που καθιστά απρόσιτη την απόκτηση των αγαπημένων τους ειδών πολυτελείας κατευθείαν από τα ράφια.

Ο Μάριος Ιορδάνους, παρακολουθώντας τις τάσεις, πίστεψε από νωρίς στην αγορά των μεταχειρισμένων luxury προϊόντων και άνοιξε το πρώτο του είδους αυτού κατάστημα στην Κύπρο το 2013. Οκτώ χρόνια μετά, δηλώνει ότι η ιδέα έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των πελατών, γεγονός που αποδεικνύεται και από την συνεχή ανάπτυξη νέων καταστημάτων της κατηγορίας αυτής στο νησί μας.

Η Στέλλα Τσούκκα, ιδιοκτήτρια της dejavu_luxury_vintage που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2020 και δραστηριοποιείται διαδικτυακά, δηλώνει ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες το κοινό είχε κάνει αισθητή την αγάπη του για το κατάστημα, ενώ η ιδέα των μεταχειρισμένων luxury προϊόντων έχει γίνει τρόπος ζωής για τους πελάτες της.

Μάριος Ιορδάνους, ιδιοκτήτης Μy Monogram Luxury Items Boutique

 

Η ιδέα 

Η αγορά των second hand luxury items είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, απ’ όπου πήρα την ιδέα, την οποία σκέφτηκα να υλοποιήσω και στην Κύπρο. Σίγουρα στην αρχή δεν ήταν εύκολο, αφού παρέμενε ταμπού για τον κόσμο το να χρησιμοποιεί μεταχειρισμένα προϊόντα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και βλέποντας ότι ένα second hand προϊόν μπορεί να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και σε μια πολύ πιο προσιτή τιμή, αυτό άλλαξε. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, η ιδέα έχει εδραιωθεί, ακολούθησαν κι άλλοι και ο κόσμος έχει εντάξει τα πολυτελή μεταχειρισμένα είδη στην καθημερινότητά του.

Η διαδικασία 

Δεχόμαστε μόνο αυθεντικά προϊόντα και η διαδικασία έχει ως εξής: Κάποιος μπορεί να αφήσει τα προϊόντα του στην boutique και όταν πουληθούν να πληρωθεί το ποσό που συμφωνήθηκε. Η δεύτερη λύση είναι να τα πουλήσει σ’ εμάς κι εμείς με τη σειρά μας να αναλάβουμε την πώλησή τους. Τα προϊόντα γίνονται αποδεκτά από εμάς αφού ελεγχθούν από εξιδεικευμένη ομάδα ειδικών. Οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με την κατάσταση του προϊόντος, τη χρονολογία αλλά και τη σπανιότητα. Η κατάστασή του είναι πολύ σημαντική στο να οριστεί η τιμή, όπως βασικό παράγοντα αποτελεί και το πόση ζήτηση έχει.

Τα brands 

Από την boutique μας περνάνε luxury brands οίκων με τεράστια ιστορία και προσφορά στη μόδα, όπως, Hermes, Louis Vuitton, Fendi, Versace, Bottega Veneta, Saint Laurent και Balenciaga. Το πιο περιζήτητο brand στην Κύπρο μπορώ να πω ότι είναι τα Louis Vuitton.

Οι πελάτες 

Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει πελάτης μας. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα με προσιτές τιμές στην boutique μας, άρα όλοι μπορούν να αγοράσουν, για παράδειγμα, μία πανέμορφη brand bag σε πολύ καλή τιμή. Υπάρχουν φυσικά και τα άτομα που ψάχνουν… σπάνιους θησαυρούς που είναι sold out κι εμείς τους πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να αποκτήσουν κάτι που ονειρεύονται. Ο κάθε πελάτης είναι μοναδικός κι εμείς μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του βάσει της πολύχρονης εμπειρίας στον χώρο.

Η αγορά 

Ο κόσμος έχει εντάξει, πλέον, τα second hand στην καθημερινότητά του. Ακόμα και άτομα που ήταν αρνητικά στις αρχές και επέλεγαν μόνο καινούργια, όταν συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να πάρουν το ίδιο αντικείμενο σε εξαιρετική κατάσταση και πιο καλή τιμή, πλέον επιλέγουν και μεταχειρισμένα. Νιώθω περήφανος που η boutique μου κατάφερε να μετατρέψει μία ιδέα σε συνήθεια. Έχουμε χαράξει έναν όμορφο δρόμο και τα καλύτερα έπονται.

Η πανδημία                                                                                           

Η πανδημία έχει επηρεάσει πάνω από όλα τη διάθεση του κόσμου, καθώς προκάλεσε, μεταξύ άλλων, φόβο σε σχέση με το πόσα ξοδεύει γενικότερα για αγορές.

Είμαι σίγουρος, όμως, ότι σε λίγο καιρό θα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και να βγούμε όλοι πιο δυνατοί και σοφοί από την όλη κατάσταση.

Στέλλα Τσούκκα, ιδιοκτήτρια dejavu_luxury_vintage

 

Η φιλοσοφία 

Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το ηλεκτρονικό κατάστημα dejavu_luxury_vintage ήταν και ο λόγος ίδρυσής του. Ήταν κυρίως το να δοθεί μια δεύτερη ζωή σε αντικείμενα τα οποία ήταν ξεχασμένα από τους ιδιοκτήτες τους. Μέσω του dejavu_luxury_vintage θέλαμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να υιοθετήσει ένα πιο προσεκτικό και υπεύθυνο τρόπο κατανάλωσης, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η βιομηχανία στο περιβάλλον. Στόχος μας είναι αυτό να γίνει τρόπος ζωής.

Η υλοποίηση 

Η αρχική ιδέα ήταν να παρέχουμε στους καταναλωτές μας ιδιαίτερα και μοναδικά κομμάτια από high luxury brands, τα οποία δύσκολα μπορούσες να βρεις, αλλά και να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής σε κομμάτια που ήταν ξεχασμένα. Αυτή η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μετά από πολλή έρευνα κατάφερα να την υλοποιήσω πέρσι και να την εξελίξω σήμερα σε αυτό που ονομάζεται dejavu_luxury_vintage.

Τα προϊόντα 

Από το καταστημά μας μπορεί κανείς να αγοράσει διάφορα προϊόντα επώνυμων οίκων μόδας αλλά και να πουλήσει δικά του κομμάτια που, πλέον, δεν χρειάζεται. Για να τα δεχτούμε πρέπει να είναι 100% αυθεντικά, σε πολύ καλή κατάσταση, από συγκεκριμένους οίκους μόδας και κατηγορίες που περιλαμβάνουν τσάντες, παπούτσια, γυαλιά ηλίου, ζώνες, πορτοφόλια και διάφορα άλλα αξεσουάρ.

Η διαδικασία 

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Κάποιος μπορεί να μας στείλει διαδικτυακά φωτογραφίες των προϊόντων που έχει και θέλει να πουλήσει και εμείς, βάσει έρευνας, προτείνουμε μια τιμή πώλησης. Αφού έρθουμε σε συμφωνία, παραλαμβάνουμε τα προϊόντα και η ομάδα των ειδικών μας είναι υπεύθυνη να τα ελέγξει. Εάν εγκριθούν, τότε αναλαμβάνουμε τη διαφήμιση και την πώλησή τους.

Τα brands

Δεχόμαστε συγκεκριμένα brands, όπως, Louis Vuitton, Chanel, Christian Dior, Fendi, Gucci, Prada, Balenciaga, Yves Saint Laurent και Burberry. Κάποια κομμάτια είναι εντελώς καινούργια και κάποια άλλα είτε είναι μεταχειρισμένα αλλά σε πολύ καλή κατάσταση είτε είναι vintage, τα οποία, συνήθως, κρύβουν τεράστια ιστορία και σπανίως μπορείς, πλέον, να τα βρεις.

Οι τιμές 

Για να καθορίσουμε μια τιμή λαμβάνουμε διάφορους παράγοντες υπ’ όψιν, όπως το brand, την τιμή αγοράς, την ηλικία και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αντικείμενο, τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητά του, καθώς επίσης και τις αντίστοιχες τιμές που ισχύουν στην αγορά του second hand. Για παράδειγμα, ένα προϊόν το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά μπορεί να μεταπωληθεί σε ψηλότερη από την κανονική τιμή αγοράς του. Τα περισσότερα, όμως, μεταπωλούνται σε χαμηλότερη.

Οι πελάτες 

Το αγοραστικό μας κοινό προέρχεται τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα κι αποτελείται από διάφορες ηλικίες, κυρίως άνω των 25. Υπάρχει, επίσης, μια πληθώρα πωλητών από διάφορες ηλικιακές ομάδες, με τους κύριους εξ αυτών να είναι άνω των 35 ετών. Τα luxury second hand items έχουν γίνει συνείδηση στους πελάτες μας, οι οποίοι τα γνώρισαν και τα αγάπησαν. Από τις πρώτες κιόλας μέρες το κοινό είχε ήδη κάνει αισθητή την αγάπη του για το κατάστημά μας.

Η πανδημία 

Από την πανδημία κι έπειτα εκτιμήθηκε η βιομηχανία του second hand, κυρίως επειδή μπορεί να προσφέρει στους αγοραστές της αγαπημένα προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Πέραν των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε, λόγω ευρύτερα της υγειονομικής και κοινωνικής κατάστασης, σημειώθηκε μεγάλη εξέλιξη στο διαδικτυακό - επικοινωνιακό κομμάτι, το οποίο μας βοήθησε να κερδίσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μας, κάτι το οποίο είναι άκρως σημαντικό για ένα οποιοδήποτε second hand shop.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών