Μάριος Κωνσταντίνου: Το ΠΟΠ από μόνο του δεν φέρνει την άνοιξη

Ως τον λευκό χρυσό της Κύπρου χαρακτήρισε το χαλλούμι ο Μάριος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης ο οποίος μιλώντας ενώπιον του 4ου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας επισήμανε πως η κατοχύρωση της ονομασίας του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα ιδιαίτερα για την περιοχή που προσφέρει προστασία η εν λόγω κατοχύρωση και αφορά την μεγάλη αγορά της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει σωστή επικοινωνία της αξίας του προϊόντος και να υπάρχει ένα συνεχές χτίσιμο του brand ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διείσδυση του χαλλουμιού στην αγορά τυριών της Ευρώπης, καθώς σήμερα αποτελεί μόνο το 1% της ευρωπαϊκής αγοράς τυριού.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε πως το ΠΟΠ από μόνο του δεν φέρνει την άνοιξη, υπογραμμίζοντας πως τα όποια κενά θα πρέπει να καλυφθούν και να γίνει παράλληλη αξιοποίηση της κατοχύρωσης του του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ μαζί με τα εμπορικά σήματα για το χαλλούμι που έχει στην κατοχή του το Υπουργείο Εμπορίου.

Στόχος μας, είπε, θα πρέπει να είναι η διατήρηση των εξαγωγών όλων των ειδών χαλλουμιού, διατήρηση της παραγωγής γάλακτος αγελαδινού και αιγοπρόβειου και διατήρηση των 12.000 θέσεων που δημιουργεί η αγορά χαλουμιού.

Το 2020, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, καταγράφηκαν εξαγωγές 40.000 τόνων χαλλουμιού ή αξίας €266 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 18%, με σταθερή απόδοση σε όλες τις χώρες όπου πραγματοποιούνται εξαγωγές.

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις αγορές και εξαγωγές μας. Μετά από πολλά χρόνια συνεχούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται μείωση εξαγωγών κατά 248 τόνους ή 2%. Λόγω της πανδημίας, είπε, παρατηρείται πρόβλημα 20% λόγω της αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος και ασκούνται πιέσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο κ. Κωσταντίνου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που τίθενται ενώπιον μας και αφορούν την αποτελεσματική χρήση ΠΟΠ με τα εμπορικά σήματα, διαχείριση του πλεονάσματος γάλακτος και την διαχείριση των αποθεμάτων χαλλουμιού. Προτεραιότητα στο μέλλον πρέπει να είναι η επαναφορά των πωλήσεων χαλουμιού σε τροχιά ανάπτυξης.

Δειτε Επισης

Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας