ALION: Συνταγή από λαχανικά

Τα λαχανικά είναι ένας τομέας, του οποίου η παραγωγή μπορεί να καταστεί βιώσιμη με μια επένδυση των €100.000. Αυτό τόνισε ο product develop manager της Alion, Γιώργος Ζαβός. Η αξία της παραγωγής λαχανικών για την εταιρεία του, όπως είπε, αγγίζει τα €4.000.000, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού ποσοστού αγορών από Κύπριους παραγωγούς. Η αξία των εισαγωγών αγγίζει τις €500.000.

Ποια τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ειδικά λόγω της σύντομης διάρκειας ζωής του;
Τα προβλήματα προέρχονται, κυρίως, από τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα το χειμώνα με παγετούς και χαλάζι και το καλοκαίρι με τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του προϊόντος. Επιπλέον, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της μη ικανοποιητικής ποσότητας αρδεύσιμου νερού είτε από ιδιωτικές γεωτρήσεις των γεωργών είτε από υδατοφράκτες. Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η ανεξέλεγκτη εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, που μπορεί να προσφέρονται σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γεωργίας είναι τα προϊόντα να είναι καλής ποιότητας, να υπάρχει άμεση και σωστή διαχείριση όσον αφορά την επεξεργασία, τη συσκευασία και τη συντήρηση, ώστε να είναι εφικτό να διατεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά;
Η αγορά είναι αρκετά ανταγωνιστική λόγω του ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και συναγωνίσιμα προϊόντα. Παρόλα αυτά, με στοχευμένη και προγραμματισμένη δουλειά υπάρχει χώρος και τρόπος για να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια και εμπορία των γεωργικών προϊόντων.

Η επένδυση
Τι επένδυση απαιτείται για τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου και τι απαιτείται γενικά για τη λειτουργία του;
Για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού λαχανόκηπου απαραίτητο είναι να υπάρχουν εργατικά χέρια, επαρκές και συνεχές αδειούχο αρδευτικό σύστημα.

Επιπλέον, χρειάζονται γεωργικά μηχανήματα, τα οποία θα διευκολύνουν την όλη επεξεργασία της καλλιέργειας και ανάλογα με την περίοδο προσφέρονται διάφοροι τύποι καλύψεων για τις καλλιέργειες είτε με θερμοκήπια είτε με δικτυοκήπια με εξειδίκευση σε κάποια προϊόντα. Με επενδύσεις της τάξης των €100.000 πιστεύουμε ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή των λαχανικών.

Η παραγωγή
Πού γίνεται συνήθως η παραγωγή των λαχανικών, σε θερμοκήπια ή σε εξωτερικούς χώρους;
Η παραγωγή των λαχανικών γίνεται τόσο σε θερμοκήπια όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα θερμοκήπια προσφέρονται κυρίως τη χειμερινή περίοδο. Οι εξωτερικές καλλιέργειες προσφέρονται για την καλοκαιρινή περίοδο για συγκεκριμένα είδη λαχανικών, καθώς και για τη χειμερινή περίοδο για κάποια άλλα είδη. Επίσης, ένας εναλλακτικός τρόπος καλλιέργειας είναι τα δίκτυα σκίασης, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από χαλαζόπτωση και είναι ιδανικά για την καλοκαιρινή περίοδο, όπου περιορίζουν σημαντικά τις ακτίνες και την αυξημένη θερμοκρασία του ήλιου.

Η στήριξη
Χρησιμοποιούνται σύγχρονα τεχνολογικά μηχανήματα στον τομέα αυτό;
Στον τομέα της γεωργίας χρησιμοποιούνται σύγχρονα τεχνολογικά μηχανήματα στον βαθμό που το επιτρέπει. Τα τελευταία χρόνια ο τομέας έχει εκσυγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να μας επιτρέπει πιο ποιοτική παραγωγή και μεγαλύτερες ποσότητες.

Ποια η στήριξη που λαμβάνετε από το κράτος;
Το κράτος κατά περιόδους προβαίνει σε προγράμματα συγχρηματοδότησης, ιδιαίτερα για νέους παραγωγούς, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον τομέα της γεωργίας και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να προσφέρονται πολύ περισσότερα στον πολύ ευαίσθητο τομέας της γεωργίας, όπου οι συνθήκες καλλιέργειας και εμπορίας είναι πολύ δύσκολες για να καταστούν βιώσιμες από τους γεωργούς.

Οι εξαγωγές
Υπάρχουν προοπτικές για εξαγωγές λαχανικών;
Κατά τη δεκαετία του 1990 οι εξαγωγές λαχανικών ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από Τρίτες Χώρες και Ισπανία, καθώς επίσης, λόγω του πολύ μειωμένου ενδιαφέροντος από τους διάφορους φορείς στην Κύπρο, οι εξαγωγές φρέσκων λαχανικών έτυχαν τεράστιας μείωσης μέχρι και 90%. Ένας άλλος λόγος μείωσης των εξαγωγών λαχανικών είναι το γεγονός ότι είμαστε νησί και έτσι τα ευπαθή γεωργικά προϊόντα είμαστε υπόχρεοι να τα εξάγουμε αεροπορικώς, εκτός από τις πατάτες και τα εσπεριδοειδή. Με τη μείωση των αεροπορικών εταιρειών χάθηκε το πλεονέκτημα του χώρου που διέθεταν για εξαγωγή φρέσκων λαχανικών και αρωματικών και συνάμα αυξήθηκε σημαντικά το κόστος από τα ναύλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Εμείς προχωρήσαμε με καινοτομίες σε προϊόντα και επεξεργασία προϊόντων, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να κρατήσουμε τη δυνατότητα εξαγωγής σε σημαντικές αγορές και πελάτες του εξωτερικού.

Πώς αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό από τα εξωτερικά προϊόντα;
Θέλοντας να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό από τα εξωτερικά προϊόντα, στόχος μας είναι να είμαστε συνεπείς με τις διάφορες αυστηρές εφαρμογές, βάσει των προτύπων πιστοποίησης που ακολουθεί η εταιρεία μας. Να διατηρεί τα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια και να πραγματοποιεί συνεχή και συνεπή τροφοδοσία προς τους πελάτες, καθώς επίσης, να παράγει καινοτόμα προϊόντα, που είναι δύσκολο να εισαχθούν στην Κύπρο.

Τα… δικά μας λαχανικά
Τι πρέπει, λοιπόν, να πράξει η Κύπρος από εδώ και πέρα; Ποια είναι τα λαχανικά που ευδοκιμούν στην Κύπρο και πόσο τα ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες;
Τα λαχανικά που ευδοκιμούν στην Κύπρο και που καλλιεργούμε είναι τα φυλλώδη, όπως για παράδειγμα, ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, ο άνηθος, τα λάχανα, η ρόκα, το σπανάκι και άλλα, καθώς και τα διάφορα είδη για σαλάτες, όπως το iceberg, τα σγουρά μαρούλια κόκκινα και πράσινα (lollo rosso, lollo biondo) και τα μαρούλια (lettuce romaine). Επίσης, ευδοκιμούν τα μικρά φύλλα σαλάτας, τα οποία καλλιεργούνται σε θερμοκήπια και τα φρέσκα αρωματικά, τα οποία προορίζονται σε Κύπρο και εξωτερικό, όπως είναι ο δυόσμος, ο βασιλικός, η ρίγανη, η μαντζουράνα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το λεμονόχορτο και άλλα. Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, νοουμένου ότι γίνεται σωστή επιλογή της περιοχής, της περιόδου και των ειδών που μπορούν να καλλιεργηθούν με άριστα αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα, το άρωμα και την αντοχή των λαχανικών στον βαθμό που επιτρέπει ο τύπος και το είδος της καλλιέργειας.

Δειτε Επισης

Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου