Η «νέα εποχή» και το «στοίχημα» για το λιανικό εμπόριο

Τις ζημιές τους θα επιχειρήσουν να μετριάσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν μαζικά από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021.

Με εξαίρεση τα τρόφιμα, τα είδη DIY και τεχνολογίας, το λιανεμπόριο θα πρέπει να θεωρείται ίσως από τους πλέον ταλαιπωρημένους κλάδους της οικονομίας, με τα συνεχή κλειδώματα και ξεκλειδώματα κατά τη διάρκεια του 2020, τα οποία συνεχίστηκαν και στην αρχή της φετινής χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα μεταμορφωθεί το ξενοδοχείο «Αγορά» στα Λεύκαρα

APS: Πουλά πολυτελές αρχοντικό στα Λατσιά (photos)

 

Στη μάχη ρίχνονται τα καταστήματα
Ενοίκια, δόσεις στις τράπεζες, λειτουργικά έξοδα, φορολογικές και άλλες οφειλές είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταστηματάρχες.

Με τα malls να παραμένουν κλειστά τους μήνες Μάρτιο – Μάιο και να κατεβάζουν ρολά τον Δεκέμβριο, χάνοντας τον πιο εμπορικό μήνα της χρονιάς, αλλά και τις εκπτώσεις Ιανουαρίου, τα καταστήματα των κλειστών εμπορικών κέντρων ρίχνονται ξανά στη μάχη για περιορισμό των τεράστιων απωλειών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την πλήρη λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων πολυκαταστημάτων και malls, στις 8 Φεβρουαρίου, με τα sms στις διακινήσεις, όμως, να παραμένουν.

Η διόρθωση της αδικίας κατά των malls
Οι έντονες διαμαρτυρίες τόσο των διαχειριστών των εμπορικών κέντρων και των συνδέσμων που εκπροσωπούν τους καταστηματάρχες, όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων, κατάφεραν να διορθώσουν μία αδικία έναντι των καταστημάτων που βρίσκονται εντός κλειστών malls.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι διαχειριστές των πέντε εμπορικών κέντρων (malls) της Κύπρου είχαν τονίσει την αναγκαιότητα, τόσο από υγειονομικής όσο και από οικονομικής σκοπιάς, για επαναλειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, είτε αυτά βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους είτε σε εμπορικά κέντρα.

Χαιρετίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την καθολική επαναλειτουργία ολόκληρου του λιανικού εμπορίου, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και ο ίσος ανταγωνισμός μεταξύ των καταστηματαρχών.

Με την απόφασή της η κυβέρνηση απέφυγε την εκ νέου δημιουργία καταστηματαρχών δύο ταχυτήτων, αφήνοντας το λιανικό εμπόριο να επαναλειτουργήσει, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, της τήρησης των μέτρων.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η αστυνόμευση
Η επαναλειτουργία αποκλειστικά των μικρών καταστημάτων σε εμπορικές οδούς αναμενόταν ότι θα ευνοούσε και πάλι τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου, λίγο πριν το lockdown.

Αντιθέτως, το άνοιγμα όλων των καταστημάτων εκτιμάται ότι θα προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε συγκεκριμένους χώρους.

Το στοίχημα τόσο για καταστηματάρχες όσο και για την κυβέρνηση είναι η ευλαβική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ασφαλείας, με στόχο αυτό το unlock να μην μεταφραστεί σε ένα νέο κύμα διασποράς και έξαρσης κρουσμάτων.

Γι’ αυτό τον λόγο οι διαχειριστές των εμπορικών κέντρων είχαν εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο με rapid test όλων των εργαζομένων πριν την επαναλειτουργία, όπως επίσης επανάληψη του ελέγχου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αύξηση της αναλογίας επισκεπτών ανά τ.μ. των malls με στόχο των περιορισμό της επισκεψιμότητας, καταμέτρηση των επισκεπτών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και ενίσχυση του προσωπικού ασφάλειας και επιβεβαίωση της τήρησης των υγειονομικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, εάν κριθεί απαραίτητο, είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους για πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης της αστυνομικής δύναμης, με στόχο τη διασφάλιση της πιστής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο