Κτήμα Χριστούδια: Στην υγειά της παράδοσης

Μικρό Παρίσι. Έτσι χαρακτήριζαν τον Κάτω Δρυ διάφοροι περιηγητές που κατέφθαναν σε αυτόν κατά καιρούς. Το χωριό βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λάρνακας, στην περιοχή όπου έζησε και περπάτησε ο Άγιος Νεόφυτος. Αν και η ονομασία του παραπέμπει σε δρυ, στις μέρες μας κυριαρχείται από αμπελώνες που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας την πορεία του. Σημείο αναφοράς το Κτήμα Χριστούδια, το οινοποιείο που με σήμα κατατεθέν το χαριτωμένο γαϊδουράκι ταξιδεύει το χωρίο σε Κύπρο και εξωτερικό. Η Αλεξία Χριστούδια, διευθύντρια του οινοποιείου, μας ανοίγει τις πόρτες του και μας ξεναγεί σε μια όμορφη περιδιάβαση γεμάτη μυρωδιές από μούστο.
 
Η ιστορία του κτήματος πάει πίσω στο 1992, όταν οι εμπνευστές του Γιάννης και Αλεξία έγιναν ένα στη ζωή και συνάμα στην οινολογία. Οι ελάχιστες γνώσεις που είχαν για τον κλάδο ήταν χαμηλό εμπόδιο μπροστά στην αγάπη και το μεράκι που είχαν. Στηριζόμενοι στα αμπέλια που κληρονόμησαν επιδίωξαν το όνειρο τους και ίδρυσαν εκεί το δικό τους οινοποιείο, κάτω από την επωνυμία Κρελάν και τη σειρά κρασιών Τυχικός. «Οι διακρίσεις μας σε οινικούς διαγωνισμούς ήταν η ανταμοιβή των κόπων μας και η ώθηση που χρειαζόμασταν για να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω. Έτσι, το 2012 δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο οινοποιείο στην περιοχή του Κάτω Δρυ, ανάμεσα στους αμπελώνες,» αναφέρει η κ. Χριστούδια.
 
Πόλος έλξης
Το χωριό αντιστέκεται στον χρόνο και η γραφικότητα που το διακρίνει το κατατάσσει στους κορυφαίους προορισμούς για εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την κυπριακή φιλοξενία του χωριού και ταυτόχρονα να γευτεί κυπριακές ποικιλίες οίνων, παλουζέ και σιουσιούκο, όπως επίσης και παραδοσιακά προϊόντα, όλα φτιαγμένα από το Κτήμα Χριστούδια. Ως μέλος της κοινωνίας του Κάτω Δρυ, το οινοποιείο συμβάλλει ενεργά στις εκδηλώσεις του χωριού, ενώ είναι αιμοδότης της τοπικής οικονομίας, εργοδοτώντας προσωπικό από την περιοχή.
 
Το οινοποιείο
Στεγασμένο σε χώρους που φτάνουν τα 1.200 μέτρα, το οινοποιείο έχει να επιδείξει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποίησης. Διαθέτει υπόγειο ωρίμανσης και παλαίωσης των οίνων, χώρους εμφιάλωσης, υποδοχής και φιλοξενίας επισκεπτών εστίασης και γευσιγνωσίας, καθώς επίσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την πραγματοποίηση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων. Η καλλιεργήσιμη γη του οινοποιείου φτάνει σήμερα τα 40 δεκάρια ιδιόκτητων αμπελώνων από κυπριακές ποικιλίες.
 
Το brand
Σήμα κατατεθέν του οινοποιείου το χαριτωμένο γαϊδουράκι, που κοσμεί όλα τα προϊόντα του Κτήματος Χριστούδια που λανσάρονται στο εμπόριο. «Μέσω του λογότυπού μας θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι οίνοι μας αποτελούν προϊόν αγάπης, υπομονής, ταπεινότητας και εργατικότητας», εξηγεί η Αλεξία Χριστούδια.
 
Τα προϊόντα
Το οινοποιείο έχει ως προτεραιότητα την αναβίωση κυπριακών ποικιλιών κρασιού, την παραγωγή και προώθησή τους. Σήμερα στο Κτήμα Χριστούδια παράγονται εννιά διαφορετικές ετικέτες, εκ των οποίων οι τρείς είναι λευκοί οίνοι: Η τοπική ποικιλία Σπούρτικο, το Ξυνιστέρι και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, γνωστό και ως Μαλάγα. Επίσης παράγεται ένα ροζέ, φτιαγμένο αποκλειστικά από την ντόπια ποικιλία Μαραθεύτικο και τρία ερυθρά κρασιά: Το Πολυποικιλιακό Αρμονία, το Cabernet Sauvignon και το Μαραθεύτικο. Την γκάμα συμπληρώνουν δύο οίνοι επιδορπίου: Ο Μέγας Δρυς από λιαστά σταφύλια των ποικιλιών Ξυνιστέρι και Μαύρο και το Αλεξία από λιαστά σταφύλια Σουλτανίνα. Επίσης, η παραγωγή κυπριακών προϊόντων δεν σταματά εδώ, καθώς στο κτήμα παράγονται, επίσης, ζιβανία, παλουζές, σιουσιούκους και πρόσφατα μέλι ανθέων.
 
 
Οι πωλήσεις
Τα προϊόντα του οινοποιείου βρίσκονται σε επιλεγμένα εστιατόρια, κάβες και ξενοδοχεία, όπως στα Cavaway, Sandy Beach, China Spice και Montparnasse. Επίσης, μπορεί κανείς να βρει στη λιανική και συγκεκριμένα στις υπεραγορές Μetro και Αθηαινίτης.
 
Ο άνθρωπος
«Στο οινοποιείο μας πάνω από όλα βρίσκεται ο άνθρωπος. Αυτό θεωρούμε πως είναι και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε είναι η μαγιά για την τέλεια οινοποίηση, καθώς ο τομέας που δραστηριοποιούμαστε χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση - από το αμπέλι όπου βρίσκεται η πρώτη ύλη μέχρι και την εμφιάλωση του κάθε οίνου», επισημαίνει η διευθύντρια του οινοποιείου, προσθέτοντας, επίσης, πως «θέλουμε οι επισκέπτες του οινοποιείου να νιώθουν τη ζεστασιά ενός φιλικού περιβάλλοντος, από την πρώτη στιγμή που πατούν στο κτήμα».
 
Οι εκδηλώσεις
Η ειδυλλιακή τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το Κτήμα Χριστούδια, όπου περιβάλλεται από δέντρα, λουλούδια και αμπελώνες, το καθιστά ιδανικό μέρος εκδηλώσεων. Στο οινοποιείο διοργανώνονται  βαφτίσεις, πάρτι αρραβώνων, δεξιώσεις γάμου, παιδικά πάρτι, εταιρικά γεύματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρόσφατα brunch. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης του χώρου για διοργάνωση συνεδρίων και παρόμοιων διοργανώσεων.
 
 
Η εξειδίκευση
«Η ιστορία της οινοποιίας αρχίζει από τα πανάρχαια χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, της θρησκείας, της ιστορίας, αλλά και της κοινωνικής ζωής του Κύπριου. Ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα βελτίωσης στην ποιότητα του κυπριακού κρασιού και αυτό οφείλεται στην επιμονή των οινοποιών για συνεχή και σταθερή προσήλωση στην υψηλή ποιότητα. Η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και ειδικών για την αμπελοοινική διαδικασία αποτελεί, πλέον, πρώτιστο στόχο για τα περισσότερα οινοποιεία», τονίζει η ίδια. 
 
Ο τομέας
Η διευθύντρια του οινοποιείου θεωρεί πως το μέλλον του τομέα βασίζεται στην αξιοποίηση και προώθηση των κυπριακών ποικιλιών, σε Κύπρο και εξωτερικό. «Σημαντικό κεφάλαιο είναι επίσης η παραγωγή βιολογικών οίνων σε συνδυασμό με την αειφορική γεωργία, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό φυσικούς παράγοντες όπως το έδαφος και το κλίμα,» σημειώνει.
 
Το αύριο 
Το Κτήμα Χριστούδια επενδύει στην αξιοποίηση του χώρου και των προϊόντων του, ώστε ο επισκέπτης να βιώνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία μέσω και της γαστρονομίας. Επιπρόσθετα, στους άμεσους στόχους του οινοποιείου είναι η παραγωγή οίνου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, όπως επίσης και η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή, προβάλλοντας τον ποιοτικό οίνο ως προϊόν πολιτισμού, τον αμπελώνα καθώς και τις γηγενείς ποικιλίες.
 
Νέα γενιά
Η δεύτερη επόμενη γενιά της οικογένειας Χριστούδια έχει μπει, πλέον, δυναμικά στη διαχείριση της εταιρείας. Η Έλενα με σπουδές στο μάρκετινγκ έχει ήδη εδραιωθεί στο κτήμα, ενώ ο Αντρέας και ο Κρίτωνας, που τελειώνουν σύντομα τις σπουδές τους στη γεωπονική και τις βιολογικές καλλιέργειες αντίστοιχα, θα ενισχύσουν το κτήμα με την υπόσχεση να συνεχίσουν την πορεία ανάπτυξης του οινοποιείου.
 
*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού In Business

Δειτε Επισης

Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Νέος CEO του Ομίλου CTC o Βασίλης Ευγένιος-Εκτελεστικός σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Απαγορεύεται η μεταφορά της αργίας
Υπεραγορές Αλφαμέγα και Bean Bar: Νέες αυξήσεις μισθών και ωφελήματα €4,5 εκατ. στο προσωπικό
Κλειδωμένο το deal Σκλαβενίτη-Υπεραγορών Παπαντωνίου… Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις