Παραδοσιακά Αλλαντικά Φιλήμων Γεύσεις: Η τέχνη της αλλαντοποιίας από γενιά σε γενιά

Γύρω στο 1950, στο χωριό Πολιτικό λίγο έξω από τη Λευκωσία, γεννήθηκε η αγάπη του παππού Φιλή για την τέχνη της αλλαντοποιίας. Πρόκειται για τα «Παραδοσιακά Αλλαντικά Φιλήμων Γεύσεις» που πλέον στο πηδάλιο είναι η τρίτη γενιά και συγκεκριμένα ο Μνάσωνας Φιλήμωνος, ο οποίος διδάχθηκε από τον πατέρα του τα μυστικά της αλλαντοποιίας. 

«Μεγαλώνοντας δίπλα στον πατέρα μου ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την τέχνη της αλλαντοποιίας, μου μετέδωσε τις γνώσεις του.»
 
Εκτός από το κατάστημα στο Πολιτικό, τα παραδοσιακά αλλαντικά υπάρχουν σε επιλεγμένους χώρους εστίασης καθώς και γίνονται παραγγελίες online ή τηλεφωνικός με Παγκύπρια παράδοση κατ’ οίκον. Επιπρόσθετα, το κατάστημα στο Πολιτικό, κάθε Σαββατοκύριακο λειτουργεί ως μπραντσάδικο σερβίροντας παραδοσιακά εδέσματα.
 
Ο Μνάσωνας Φιλήμωνος, σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, μας αποκαλύπτει την ιστορία πίσω από την οικογενειακή επιχείρηση, την φιλοσοφία καθώς και τα μελλοντικά πλάνα για επέκταση.  
 
«Απώτερος μας σκοπός είναι να εντάξουμε στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα χωρίς συντηρητικά, αγνά, με τις γεύσεις όπως τα έφτιαχναν οι πρόγονοί μας»
 

Η ιστορία των παραδοσιακών αλλαντικών «Φιλήμων Γεύσεις»
Τα παραδοσιακά μας αλλαντικά «Φιλήμων Γεύσεις» είναι μια τέχνη που ξεκίνησε απο τον παππού Φιλή γύρω στο 1950. Πάντα στο πλευρό του ήταν ο πατέρας μου, Μιχάλης Φιλήμωνος. Μέσα στη φτώχια που επικρατούσε εκείνη την εποχή γεννήθηκε η αγάπη του για την τέχνη της αλλαντοποιοίας. Μεγαλώνοντας δίπλα στον πατέρα μου, μου μετέδωσε με τον καλύτερο τρόπο τα μυστικά της αλλαντοποιοίας και μου δίδαξε να είμαι συνεπής, υπεύθυνος και να σέβομαι τον καταναλωτή. Σήμερα, κάνω πράξη όλη τη βαριά κληρονομιά του πατέρα μου αφιερόνοντας ατελείωτες ώρες δουλειάς για όλα τα στάδια παραγωγής που απαιτούνται στην άψογη τελειοποίηση των προϊόντων μας. Ως νέος επιχειρηματίας, θέλοντας να παρουσιασω τα παραδοσιακά μας προϊόντα στη νέα γενιά, ανέλαβα την πρωτοβουλία και μεταμόρφωσα ένα παλιό κτήριο ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα σε ένα μοντέρνο μαγαζί με παραδοσιακές πινελιές. Μοναδικός σκοπός, να προσφέρω στον κόσμο τα αλλαντικά μας μέσα από ένα κυπριακό πρόγευμα στο χωριό Πολιτικό. Η παραδοσιακή ατμόσφερα σε συνδιασμό με τον μοντέρνο χώρο φιλοξενεί άτομα όλων των ηλικιών. 
 


Η Φιλοσοφία
Απώτερος μας σκοπός είναι να εντάξουμε στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα χωρίς συντηρητικά, αγνά, με τις γεύσεις όπως τα έφτιαχναν οι πρόγονοί μας. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των καινοτόμων και βιομηχανοποιημένων προϊόντων, αποκόπηκε από την παράδοση. Δεν μας δίνεται πλέον η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής που υπήρχε κάποτε στα χωριά. Τα προϊόντα μας είναι φτιαγμένα με αγνά και ντόπια υλικά, καπνίζονται με αρωματικά από τα βουνά του Μαχαιρά και γενικότερα εστιάζουμε πολύ στη λεπτομέρεια όσον αφορά την ποιότητα στη γεύση.
 

Τα προϊόντα 
Μερικά από τα προϊόντα που παράγουμε είναι χωριάτικα λουκάνικα, χοιρομέρι, λούντζα κρασάτη καπνιστή, ποσυρτή, τσαμαρέλλα, παστουρμάς και φέτα. Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε στο κατάστημά μας στο χωριό Πολιτικό στη Λευκωσία και σε επιλεγμένους χώρους εστίασης. Επίσης, γίνονται παραγγελίες τηλεφωνικώς ή online με Παγκύπρια παράδοση κατ’οίκον. 
 

Η ανταπόκριση του κόσμου
Το πάθος και η αγάπη μας για δημιουργία των προϊόντων, είναι κάτι που βγαίνει προς τα έξω. Λαμβάνουμε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, ο οποίος όχι μόνο αγκάλιασε τα προϊόντα μας αλλά αφουγκράστηκε και την ίδια τη φιλοσοφία μας.
 
Η κρίση της πανδημίας
Εν μέρη μας επηρέασε αφού ένα σημαντικό κομμάτι της επιχείρησης μας είναι το Brunch που προσφέρουμε τα Σαββατοκυρίακα όπου ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα προϊόντα, κάτι που δεν είχαμε τη δυνατότητα να το παρέχουμε για δύο μήνες. Παρόλα αυτά, εστιάσαμε στον τομέα της άμεσης παράδοσης κατ’ οίκον με παραγγελίες που γίνονταν online ή τηλεφωνικώς. Κύριο μέλημα μας όσον αφορά την κατ’οίκον παράδοση, ήταν να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τον κόσμο και να συμβάλουμε στην αποτροπή της άσκοπης μετακίνησης των συμπολιτών μας.

Πλάνα για μελλοντική επέκταση
Αυτή τη στιγμή ο χώρος μας λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκυρίακα. Eίμαστε στη διαδικασία επέκτασης του χώρου όπου τμήμα του θα λειτουργεί ως deli shop το οποίο θα είναι ανοιχτό καθημερινά για πώληση των προϊόντων μας και άλλα ποιοτικά κυπριακά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.
 

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά