Ο Χάρτης της μικροζυθοποιίας στην Κύπρο

Η μικροζυθοποιία εμφανίστηκε στα 70s σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία για να αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη – σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50 μικροζυθοποιείες.
 
Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση αφού τα τελευταία χρόνια – και παρότι η ζυθοποιία δεν είναι φτηνό… σπορ - εμφανίζονται όλο και περισσότερες ετικέτες μικρών ζυθοποιείων ή ακόμα και ζυθοποιών οι οποίοι δεν διαθέτουν ζυθοποιείο, αλλά ενοικιάζουν εγκαταστάσεις για να παράγουν τη δική τους μπύρα.
 
Η μπύρα που παράγουν τα μικροζυθοποιεία (microbreweries) ονομάζεται Craft. Για να μπορεί ένα ζυθοποείο να χαρακτηριστεί μικροζυθοποιείο πρέπει αφενός να είναι ανεξάρτητο, αφετέρου να παράγει κάτω από μια συγκεκριμένη ποσότητα μπύρας το χρόνο, η οποία διαφέρει από χώρα σε χώρα – στην Κύπρο το όριο 100.000 λίτρα το χρόνο.
 
Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν πέντε μικρά ζυθοποιεία ενώ υπάρχουν άλλες δύο ετικέτες που παράγονται από ζυθοποιούς οι οποίοι δεν διαθέτουν ζυθοποιείο.
 
Από τη Σωτήρα ως την Πάφο
Στις αρχές της δεκαετίας λειτούργησε ο ζυθοποιείο Prime Microbrewery στη Σωτήρα Αμμοχώστου, το οποίο τα δύο τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ιδιοκτησία. Πλέον ονομάζεται Octo Microbrewery – όνομα εμπνευσμένο από το χταπόδι όπως μαρτυρά το λογότυπό του  – και κάτω από τη φίρμα Octopus παράγει τέσσερις κωδικούς: Lager, Session IPA, Weiss και Bitter Ale. Όλες τους οι μπύρες φυλάσσονται και διανέμονται παγωμένες.
 
Στο Δάλι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του μικροζυθοποιείου Humor το οποίο δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και αγάπη από μια παρέα φίλων της μπύρας. Σήμερα παράγει τέσσερις κωδικούς και συγκεκριμένα Pilsner, Weiss, Pale Ale και IPA.
 
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στην Αλάμπρα, συναντάμε το Pivo Microbrewery, το οποίο από το 2015 και μέχρι πριν μερικούς μήνες λειτουργούσε στο κέντρο της Λευκωσίας, ολοκληρώνοντας πρόσφατα τη μετακόμισή του σε νέες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, καθώς τρία αδέλφια και ο ξάδελφός τους, όλοι τους εραστές του ζύθου, επενδύουν χρόνο και χρήμα στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, που φυλάσσεται και διανέμεται παγωμένο. Διαθέτουν σταθερά τρεις κωδικούς: Blondie (bohemian style pilsner), Σιταρένια (Bavarian style Weissbier) και Hoppy (American style red IPA), ενώ κατά καιρούς παρουσιάζουν κι άλλες ετικέτες – πρόσφατα δοκιμάσαμε μια καταπληκτική smoked fish.
 
Μια άλλη παρέα με την επωνυμία Radical Way Brewing έφτιαξε την Shockwave Pale Ale, νοικιάζοντας εγκαταστάσεις, αρχικά στην Κύπρο για την τελευταία ζυθοποίηση (batch) στην Ελλάδα. Πολύ πρόσφατα εμφανίστηκε και η Hop Head, μια Session IPA από την Moondog's Brewing, της ομώνυμης, εξαιρετικά επιτυχημένης pub στο κέντρο της Λευκωσίας.
 
Στο χωριό Αμαργέτη της Πάφου εντοπίζεται το μικροζυθοποιείο Mastros, που τελευταίως παράγει δύο μπύρες και συγκεκριμένα IPA και Bitter Ale.
 
Στην Πάφο επίσης, στο χωριό Τσάδα, λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία το μικροζυθοποιείο Aphrodite’s Rock, το οποίο παράγει ανά εποχή διαφορετικούς κωδικούς, όπως IPA, Porter, Bitter Ale ή Oktoberfestbier.
 
Τις περισσότερες κυπριακές craft μπύρες μπορείτε να τις αγοράσετε online στο www.kava247.com.
 
To Γλωσσάρι της Μπύρας
Lager – O πιο διαδεδομένος τύπος μπύρας. Συνήθως ξανθιά, με ελαφριά γεύση. Παγκόσμια, το 90% της μπύρας που παράγεται είναι lager.
Weiss – Μπύρα που παράγεται από βύνη σιταριού και όχι κριθαριού, από το οποίο παράγονται οι πιο πολλές μπύρες.
Pilsner – Τσέχικη ξανθιά lager, με καταγωγή από την πόλη Plzen.
Ale – H δεύτερη μεγάλη κατηγορία, μετά τη Lager. Στις Ale μπύρες ή αφροζύμωτες, η αλκοολική ζύμωση γίνεται στην κορυφή του βαρελιού, σε υψηλότερη θερμοκρασία συγκριτικά με την lager, που είναι βυθοζύμωτη (η ζύμωση γίνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία).
Pale Ale – Είδος Ale μπύρας, που αρέσει ιδιαιτέρως στους Βρετανούς. 
IPA – Τα αρχικά του India Pale Ale. Μια Pale Ale που έφτιαχναν οι Βρετανοί στην Ινδία και θεωρείται trend των τελευταίων χρόνων.
Hoppy – Μπύρα με έντονη παρουσία λυκίσκου.
Porter – Μαύρη μπύρα με καταγωγή από το Λονδίνο.
Oktoberfestbier – Εποχιακή μπύρα που φτιάχνουν οι ζυθοποιείες της Βαυαρίας για τις ημέρες του Oktoberfest, του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπύρας τους κόσμου.
 
O Μικαέλο Παπαδάκης είναι ο ιδρυτής του kava247.com
 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο