IQOS: Αδειοδοτήθηκε από τον FDA ως Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου

Tο IQOS, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της Philip Morris International (PMI), αδειοδότησε τον Ιούνιο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product - MRTP).

Σε συνάντηση ενημέρωσης προσκλήθηκαν δημοσιογράφοι όλων των media, όπου και ενημερώθηκαν για τον ρόλο και τη σημασία των αποφάσεων του FDA για την επιστημονική κοινότητα από την Δρ. Ελπίδα Φοιτίδου, Πνευμονολόγο, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου. Επίσης, η Scientific & Medical Affairs Manager της PMI,  Σταυρούλα Νταηλάκη μίλησε για τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης του FDA, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός διαπίστωσε μειωμένη έκθεση των χρηστών του προϊόντος σε χημικές ουσίες καθώς το σύστημα IQOS θερμαίνει αλλά δεν καίει τον καπνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το IQOS είναι το πρώτο και το μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν νικοτίνης που λαμβάνει αδειοδότηση μέσω της διαδικασίας MRTP του FDA.

ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Ο FDA διαπίστωσε ανάμεσα σε άλλα, ότι οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο IQOS μειώνει την έκθεση σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το IQOS αναμένεται να ωφελήσει την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές. Οπότε η απόφαση του FDA παρέχει ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς κυβερνήσεις και εθνικές υγειονομικές Αρχές μπορούν να ρυθμίσουν τα εναλλακτικά μη καιόμενα προϊόντα καπνού ώστε να τα διαφοροποιήσουν από τα τσιγάρα προκειμένου να προστατεύσουν και να προαγάγουν τη δημόσια υγεία.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Η κ. Νταηλάκη επισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Οργανισμού, το IQOS αποτελεί καλύτερη επιλογή για τους ενήλικες που σε άλλη περίπτωση θα συνέχιζαν το παραδοσιακό κάπνισμα και αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του Διευθύνων Σύμβουλου της PMI Ανδρέα Καλαντζόπουλου, στις οποίες είχε αναφέρει ότι: «Η καλύτερη επιλογή για την υγεία είναι να μην ξεκινήσει κανείς το κάπνισμα ποτέ ή να το διακόψει εντελώς. Για εκείνους όμως που δεν το διακόπτουν, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να στραφούν προς ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο μη καιόμενο προϊόν. Με στοιχεία Μαρτίου 2020, η PMI εκτιμά ότι περίπου 10,6 εκατομμύρια ενήλικες καπνιστές παγκοσμίως έχουν ήδη διακόψει το τσιγάρο και έχουν μεταβεί στο IQOS. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω την απομάκρυνση των ενήλικων καπνιστών στις Η.Π.Α από το τσιγάρο. Πολλοί από τις δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς και Αμερικανίδες που καπνίζουν σήμερα θα διακόψουν το τσιγάρο —πολλοί όμως δεν θα το κάνουν. Η απόφαση αυτή καθιστά δυνατό αυτοί οι ενήλικες να ενημερωθούν ότι η πλήρης μετάβαση στο IQOS αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος».

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ
Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που πρωτοπόρησαν όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με τα καπνικά προϊόντα.  Με τον κανονισμό 84 του 2017 «Περί προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του καπνίσματος)» που εκδόθηκε με σκοπό την ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΕ 40/2014 (TPD) προβλέφθηκε διαδικασία με την οποία μπορεί να εγκριθεί συνοδευτική ένδειξη για μειωμένο κίνδυνο ή βλάβη ενός νέου προϊόντος καπνού σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Παρόμοιες προβλέψεις στη νομοθεσία τους έχουν κι άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ελλάδα, Αυστρία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία.
 
Πληροφορίες για την PMI
·        430 εξιδεικευμένοι επιστήμονες και τεχνικό προσωπικό εργάζονται στην ανάπτυξη και αξιολόγηση των προϊόντων του χαρτοφυλακίου της
·        Ακολουθούνται τα Πρότυπα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) των Φαρμακευτικών Εταιρειών
·        Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος δημοσιεύονται σε έγκριτα διεθνή περιοδικά
 
 

 

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών