ARISTIDES DISTILLING: Aoratos… απ’ τα βουνά της Κύπρου

Η ιστορία τους μοιάζει με παραμύθι, αφού ξεκίνησε με το αποστακτήριο τους στο Μιζούρι των ΗΠΑ, το 2008 (το πρώτο αποστακτήριο στην περιοχή μετά την ποτοαπαγόρευση), με την παραγωγή βραβευμένου whiskey και ρούμι. Η συνέχεια ήρθε στην Κύπρο το 2016 όπου άρχισε η προσπάθεια για τη δημιουργία του δικού τους αποστακτηρίου, και ολοκληρώθηκε με την εγκαθίδρυση της εταιρείας το 2019 και με την παραγωγή τζιν το 2020. Εδώ, ιδρύθηκε το πρώτο μικρό αποστακτήριο, με στόχο την παραγωγή premium handcrafted αποσταγμάτων. Το Aristides Distilling και οι συνιδρυτές του, Άρης Αριστείδου (operations) και Μαριάννα Κτωρίδου Αριστείδου (marketing & promotion), λάνσαραν ήδη στην κυπριακή αγορά το premium dry gin Aoratos, ένα τζιν πλημμυρισμένο από τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις της Κύπρου.
 
Το Aristides Distilling είναι η συνέχεια μιας δωδεκάχρονης διαδρομής που ξεκίνησε στο Μιζούρι των ΗΠΑ το 2008, κάπου στο Walnut Shade, όταν ο Άρης μαζί με τον τότε συνέταιρό του, ίδρυσαν το πρώτο αποστακτήριο στην περιοχή, μετά την ποτοαπαγόρευση. Μαζί κέρδισαν τρία παγκόσμια βραβεία για το whiskey και το ρούμι τους. Το 2013 η ομάδα μεγάλωσε με τη συμμετοχή της Μαριάννας, και μαζί ανέπτυξαν τις πωλήσεις τους σε ολόκληρη την πολιτεία και όχι μόνο. «Το 2016 επιστρέψαμε στην Κύπρο, προσπαθώντας να ξεκινήσουμε και να ιδρύσουμε το πρώτο μικρό- αποστακτήριο στο νησί, με στόχο την παραγωγή premium handcrafted αποσταγμάτων», αναφέρουν.
Στην παρούσα φάση έχουν επικεντρωθεί στο τζιν, με στόχο να βγάλουν σύντομα στην αγορά μια τριλογία, προσφέροντας στον καταναλωτή τρεις διαφορετικές εμπειρίες/κατευθύνσεις. «Στο σύντομο μέλλον θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα οινοπνευματώδη ποτά, αφού το αποστακτήριό μας προσφέρει ολοκληρωμένη παραγωγή και παλαίωση ποτών», σημειώνουν.
 
Η φιλοσοφία
Στόχος του Άρη και της Μαριάννας είναι η ποιότητα και όχι οι αριθμοί, οι μοναδικές και αξέχαστες γεύσεις και όχι οι στρατηγικές προώθησης και πωλήσεων. «Είναι άμεση η εμπλοκή μας σε όλη την παραγωγική διαδικασία», επισημαίνουν. «Και η παραγωγική μας διαδικασία δεν ξεκινά στο αποστακτήριο, αλλά στα χωράφια και στη φύση όπου παράγονται οι πρώτες μας ύλες», υπογραμμίζουν. «Η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε», τονίζουν, «είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε και συνεπώς δεν μπορούμε να μην είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στην παραγωγική διαδικασία της πρώτης μας ύλης. Αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, γνώσεις, εμπειρία και προσοχή στη λεπτομέρεια. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι μια προσωπική δέσμευση για την επίτευξη ενός πολυπόθητου στόχου».

Η παραγωγή του τζιν
Η παραγωγή του τζιν γίνεται αποκλειστικά από τον Άρη, με τη Μαριάννα να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Είναι μικρή, οικογενειακή επιχείρηση, που φυσικά, ανάλογα με τις μελλοντικές ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν, ενδέχεται να μεγαλώσει. Η βάση για την παραγωγή ενός τζιν είναι τα juniper berries, ο άρκευθος στα ελληνικά ή ο αόρατος στα κυπριακά (εξού και το brand Αόρατος). «Συνδυάζουμε μαζί με τον αόρατο και άλλα τοπικά βότανα και δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο τη συνταγή μας», εξηγούν. Και προσθέτουν: «Φανταστείτε ένα “τσάι” με βότανα του βουνού που αποστάζουμε. Οπόταν αντιλαμβάνεστε πως ένας distiller (αποσταγματοποιός) χρειάζεται δημιουργικότητα και έμπνευση για να ετοιμάσει τη συνταγή του. Και σίγουρα, ποιοτική πρώτη ύλη, ώστε να μπορέσει να αναδείξει τα αρώματα των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσει. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η ομάδα του αποστακτηρίου συμμετέχει έμπρακτα σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής, από την επιλογή και προετοιμασία της πρώτης ύλης έως και την εμφιάλωση. Η συνεργασία μας με τους παραγωγούς των πρώτων υλών, περιλαμβάνει όλο το φάσμα. Από την επιλογή της ποικιλίας της πρώτης ύλης, την καλλιέργεια, αλλά και την περιοχή προέλευσης της πρώτης ύλης, αφού το terroir διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και την ταυτότητα του τελικού προϊόντος».

Τα χαρακτηριστικά
«Το κάθε μπουκάλι που φέρει το όνομά μας, έρχεται με τη δέσμευση ότι είναι το καλύτερο απόσταγμα που μπορούμε εμείς να φτιάξουμε. Στόχος μας να αναδείξουμε μοναδικές νέες γεύσεις και αρώματα, που μιλούν στον κάθε ένα ξεχωριστά. Είναι ένα ταξίδι στη γεύση, στην αίσθηση και στη φαντασία, καθώς και μια υπόσχεση ότι όσοι το δοκιμάσουν μπορούν να αντιληφθούν το κυπριακό στοιχείο», υπογραμμίζουν.

Καινοτόμες διαδικασίες
Σέβονται απόλυτα την παράδοση, ενώ την ίδια ώρα έχουν εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους και νέες τεχνολογίες απόσταξης. Διαθέτουν ένα νέο και μοντέρνο αποστακτήριο, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ χρησιμοποιούν σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές απόσταξης βασισμένες στην σύγχρονη τεχνογνωσία, αλλά και στην τέχνη της απόσταξης και της ποτοποιίας.

Η διεργασία της απόσταξης χωρίζεται σε στάδια, που το καθένα έχει πολλές μεταβλητές, οι οποίες πρέπει να καταγράφονται, να ελέγχονται και να προσαρμόζονται ανάλογα με τη συνταγή. «Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή προϊόντων ψηλής ποιότητας με συνέπεια. Γι’ αυτό τον λόγο βασιζόμαστε στη νέα τεχνολογία, διότι μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε στα πιο σημαντικά, όπως η γεύση, η ποιότητα και η ευελιξία να παράγουμε μια μεγάλη γκάμα νέων και ποιοτικά ανώτερων προϊόντων. Με τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Εστιάζουμε στη λεπτομέρεια και αυτό κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση», υπογραμμίζουν.

Το αποστακτήριο
Ο Άρης και η Μαριάννα έχουν επενδύσει σε ένα σύστημα απόσταξης τελευταίας τεχνολογίας, που λειτουργεί με απόλυτη ακρίβεια, είναι αποδοτικό, ευέλικτο, ασφαλές και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. «Το αποστακτήριό μας έχει στηθεί με σκοπό τη δική μας ευελιξία, ώστε να μπορούμε να κάνουμε λίγες αποστάξεις τον μήνα και να είμαστε ελεύθεροι να τρέξουμε όλα τα υπόλοιπα καθημερινά θέματα που μπορούν να προκύψουν. Επειδή η εμφιάλωση και η συσκευασία γίνονται από εμάς, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε τα χέρια μας αρκετά γεμάτα καθημερινώς», συμπληρώνουν.

Aoratos premium dry gin
Πρόκειται για ένα premium dry gin, που συνδυάζει δέκα βιολογικά βότανα της Κύπρου, τα οποία αποτελούν μια μοναδική έκφραση των βουνών της χώρας. «Είναι το πρώτο dry gin κυπριακής προέλευσης, που παράγεται, αποστάζεται και εμφιαλώνεται στην Κύπρο», υποδεικνύουν, τονίζοντας πως είναι απαλό, πολύπλοκο και αρωματικό. «Τα πολύ απαλά γευστικά πρώτα δευτερόλεπτα, οδηγούν σε μια έκρηξη ζεστών, σχεδόν umami γεύσεων των κυπριακών βοτανικών. Τα φρέσκα εσπεριδοειδή εναρμονίζονται με τα αποξηραμένα από τον ήλιο βότανα, ενώ ο άρκευθος συνδυάζεται τέλεια με την πιο σιδερένια γεύση του σιδερίτη-μούστου. Το αποτέλεσμα είναι σαν μια βόλτα στα βουνά μια ζεστή ημέρα, με σταθερά βήματα στα πλούσια ηφαιστειογενή εδάφη, με την μύτη ενθουσιασμένη από τις ζεστές μυρωδιές και τα αρώματα της φρεσκο-βρεγμένης φύσης», σημειώνουν.

Private label & corporate gifts
Υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό για συνεργασίες private label και corporate gifts, ειδικά για την επερχόμενη περίοδο των Χριστουγέννων, για την οποία πολλές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε προ-παραγγελία τζιν, για δώρα στους πελάτες τους.

Ευελιξία λόγω κορωνοϊού
Όπως για όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, ο covid-19 άλλαξε τα πλάνα του ζευγαριού. Ταυτόχρονα, όμως, τους δίδαξε για ακόμη μια φορά ότι για να επιβιώσεις χρειάζεται να είσαι ευέλικτος, να προσαρμόζεσαι γρήγορα και αποτελεσματικά στις όποιες αντιξοότητες και να μπορείς να δημιουργείς ευκαιρίες. «Και φυσικά, όπου μπορείς να βοηθήσεις και την κοινότητα σε δύσκολες εποχές, να το πράττεις με οποιοδήποτε τρόπο», αναφέρουν.

Έτοιμοι για εξαγωγές
«Για το μέλλον προγραμματίζουμε και άλλα γευστικά και ποιοτικά αποστάγματα», τονίζουν, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά τους για εξαγωγές, αφού ήδη τους έχουν προσεγγίσει από ευρωπαϊκές αγορές.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
  • Το εργοστάσιο παραγωγής βρίσκεται στο Τσέρι, στη Λευκωσία.
  • Το Aoratos premium dry gin παράγεται στο μέγεθος των 70cl.
  • Διατίθεται on line από το website της εταιρείας, www.aristidesdistilling.eu, καθώς και-στο παρόν στάδιο-σε επιλεγμένες κάβες παγκύπρια, σε μπαράκια και εστιατόρια στη Λευκωσία.
     

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»