Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Το Κολοκάσι Σωτήρας σε ειδική έκδοση των Κυπριακών Γραμματοσήμων

Σε ειδική έκδοση γραμματοσήμων για το 2020, με θέμα το Κολοκάσι Σωτήρας (Π.Ο.Π.) προχώρησαν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία.
 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Σωτήρας αναφέρεται ότι «τα Κυπριακά Ταχυδρομεία συμμετέχουν με κοινό θέμα που εκδίδουν για έβδομη συνεχή χρονιά τα κράτη μέλη της Ταχυδρομικής Ένωσης για τη Μεσόγειο "Euromed Postal”. Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι η «Παραδοσιακή Γαστρονομία» και σύμφωνα με τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, το γραμματόσημο της Κύπρου απεικονίζεται ένα καθαρά παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, το κολοκάσι, το οποίο μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους».
 
Προστίθεται ότι «το κολοκάσι με το χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα και την ιδιαίτερη γεύση είναι ταυτισμένο με την Κυπριακή Γαστρονομία και ολόκληρη την κουλτούρα του νησιού. Η διατροφική του αξία θεωρείται πολύ θρεπτική και θωρακίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού το κολοκάσι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και περιέχει φυτικές ίνες και αμινοξέα.
 
Ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας σε δηλώσεις του «επικρότησε την πρωτοβουλία των Κυπριακών Ταχυδρομείων να επιλέξουν ως αντιπροσωπευτικό για τη χώρα μας προϊόν, το κολοκάσι Σωτήρας, το οποίο μαζί με το προϊόν «Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας» από τον Αύγουστο του 2016 αποτελούν το πρώτο κυπριακό προϊόν που απέκτησε πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης».
 
Πρόσθεσε ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Σωτήρας σε συνεργασία με τους παραγωγούς του προϊόντος, αποδίδει καρπούς καθώς έχει γίνει πλέον γνωστή η τεράστια διατροφική αξία του κολοκασιού Σωτήρας και προωθείται στην Κύπρο και στο εξωτερικό».
 
Ανέφερε επίσης πως «το τοπικό προϊόν της Σωτήρας έχει πλέον συνδέσει το όνομά του με την περιοχή η οποία παράγει πέραν του 70% της παγκύπριας εσοδείας κολοκασιού, έχει εισαχθεί πλέον σε κάθε κουζίνα και εντάσσεται στο μενού σημαντικών εστιατορίων και ξενοδοχείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Μεγάλη είναι η συμβολή του κολοκασιού και στην τόνωση των εστιατορίων της περιοχής τα οποία - κυρίως στη Σωτήρα - εντάσσουν ψηλά στο μενού τους το προϊόν».
 
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «το κολοκάσι καλλιεργείται στην Κύπρο από τον 12ο αιώνα μ.Χ και η παλαιότερη αναφορά στο κυπριακό κολοκάσι το τοποθετεί στο τραπέζι του εορταστικού δείπνου για το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στις 12 Μαΐου 1191 στο κάστρο της Λεμεσού. Στην περιοχή της Σωτήρας μεταφέρθηκε από την Καρπασία στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και η εμπειρογνωμοσύνη των παραγωγών, που διαμέσου των αιώνων ανέπτυξαν ιδιαίτερες πρακτικές καλλιέργειας και συγκομιδής, καθορίζουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυξήσεις τιμών έως 48% ενόψει Καθαράς Δευτέρας αλλά και σημαντικές μειώσεις
Οι εμπορικοί σύμμαχοι της Κύπρου-Από πού εισάγουμε και πού εξάγουμε προϊόντα
Η Toyota Κύπρου στον παγκόσμιο διαγωνισμός ζωγραφικής «Toyota Dream Car» 2024
Το κατάστημα του μέλλοντος ανοίγει την πόρτα του στο Cyprus Grocery Retail Conference
Στις τάξεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου το Superhome Center
Νicosia Mall: Η απόλυτη εμπειρία shopping και διασκέδασης
Τα υβριδικά αυτοκίνητα προσελκύουν τους αγοραστές-Τα top brands
Δέκα εντολές για το σεξ και το λιανικό εμπόριο
Βλέπει οφέλη για τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών από τις διαταραχές στην Ερυθρά ο Fitch
Ανεβάζουν τα μερίδια τους στην αγορά ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα