Αδιάθετες μεγάλες ποσότητες κυπριακών κρασιών λόγω πανδημίας και ανταγωνισμού με εισαγόμενα

InBusinessNews  30/06/2020 19:30
Αδιάθετες μεγάλες ποσότητες κυπριακών κρασιών λόγω πανδημίας και ανταγωνισμού με εισαγόμενα

Αδιάθετες μεγάλες ποσότητες κυπριακών κρασιών λόγω πανδημίας και ανταγωνισμού με εισαγόμενα

InBusinessNews  30/06/2020 19:30
Τα προβλήματα που αφορούν την διάθεση και προώθηση των κυπριακών κρασιών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της μη έλευσης τουριστών, αλλά και λόγω του ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα κρασιά, απασχόλησαν την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας. 

RELATED ARTICLESΕκπρόσωποι των οινοποιών ζήτησαν τον καλύτερο έλεγχο των εισαγόμενων κρασιών που έρχονται στην Κύπρο, αλλά και τόνισαν τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του κορωνοϊού και της μη έλευσης τουριστών.

Όπως ανέφερε ο Μάρκος Ζαμπάρτας από το Οινοποιείο Ζαμπάρτα, θα πρέπει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των εισαγόμενων οίνων, αφού ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία, δεν υπάρχει η αυστηρή εφαρμογή της, ούτε γίνονται επισταμένοι έλεγχοι. Σε πολλά κρασιά, πρόσθεσε, άλλα λέει η ετικέτα και άλλα περιέχει το ίδιο το κρασί. Αναφέρθηκε επίσης στη μαύρη αγορά που υπάρχει τόσο στη διάθεση ζιβανίας όσο και κρασιού, την οποία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό εξαγωγών είναι πολύ μικρό και βρίσκεται στο 5%, ενώ ζήτησε να προωθηθεί η κυπριακή κουζίνα και μαζί της το καλό κυπριακό κρασί.
 
Επανεκκίνηση του προγράμματος στήριξης των κυπριακών κρασιών στις διεθνείς εκθέσεις οίνου ζήτησε ο Θανάσης Ιγνατίου από το Οινοποιείο Ιγνατίου, ενώ ο Μαρίνος Περικλέους εκ μέρους της ΣΟΔΑΠ, ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετων κρασιών από πέρυσι και φέτος λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία το πρόβλημα θα επιδεινωθεί. Εξήγησε ότι η κατανάλωση κρασιού στην Κύπρο γίνεται κυρίως από τους τουρίστες, ενώ αναφέρθηκε σε ανάγκη δράσεων για προώθηση των κυπριακών προϊόντων στα ξενοδοχεία και αλλού.

Και οι αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες παρευρέθηκαν στη συνεδρία, ζήτησαν στήριξη τόσο των οινοποιών όσο και των αμπελουργών των οποίων μεγάλες ποσότητες σταφυλιών κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες.  
 
Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και στο τρίτο σχέδιο στήριξης της Κυβέρνησης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού ζήτησε ο ΓΓ του Παναγκροτικού Τάσος Γιαπάνης, ενώ ζήτησε να μπουν κίνητρα για την αμπελουργία στα νέα σχέδια του 2021-27.
 
Και από την αγροτική οργάνωση ΠΕΚ, ο Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι στα σχέδια 2021-27 θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αμπελουργία και τις οινοβιομηχανίες.
 
Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας  αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθούν οι κυπριακές ποικιλίες αμπελιών και να υπάρξει ένα αγρο-περιβαλλοντικό πρόγραμμα για αποτροπή μεταξύ άλλων των πυρκαγιών.  
 
Εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού η Έλενα Χριστοφίδου, είπε ότι το Υφυπουργείο έχει στοχεύσει σε προγράμματα στα οποία πιστοποιημένες επιχειρήσεις προσφέρουν αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα προγράμματα για την κυπριακή γαστρονομία. Παράλληλα είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα να γίνει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για το κρασί.
 
Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, ο Βασίλης Σεργίου αναφέρθηκε σε σχέδιο που υπάρχει για επιχορήγηση οινοποιείων για συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού με ανώτατο όριο τα 3750 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται και η συμμετοχή με κρατικό περίπτερο και αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις από το ΚΕΒΕ, κάτι που θα υλοποιηθεί αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου.
 
Παράλληλα στη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, ότι στον επόμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου θα περιληφθεί κονδύλι 33 χιλιάδες ευρώ  για ενίσχυσή των παραγωγών που αιτούνται στην ΕΕ την εγγραφή των προϊόντων τους ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Αναφέρθηκε παράλληλα ότι προχωρεί η κατοχύρωση για τρία παραδοσιακά προϊόντα, το χοιρομέρι, την λούντζα και τα λουκάνικα Πιτσιλιάς και έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία υποβολής ενστάσεων.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας