Χ. Χαραλάμπους: Η ανάκαμψη θα έλθει πλήρως εντός του 2021

Το κλείσιμο της αγοράς και η μη διάθεση των ανοιξιάτικων συλλογών ένδυσης και υπόδησης προκάλεσε τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αφού όλα τα αποθέματα θα καταλήξουν στις αποθήκες τους, αναφέρει ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους Συνιδιοκτήτης Londou Bros, υπογραμμίζοντας πως τα δεδομένα αναμένεται να ανατραπούν το 2021.
 
Στις αποθήκες τα αποθέματα
Η έλευση της πανδημίας και το lockdown που ακολούθησε, με βάση τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης. Η χρονική περίοδος των μέτρων βρήκε όλα τα καταστήματα του κλάδου εφοδιασμένα με ανοιξιάτικες συλλογές, που θα κάλυπταν τις ανάγκες Μαρτίου και Απριλίου. Το κλείσιμο της αγοράς και η μη διάθεση των συλλογών προκάλεσε τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις εν λόγω επιχειρήσεις, αφού όλα τα αποθέματα έμειναν στα ράφια και θα καταλήξουν στις αποθήκες τους.

Οικονομική ασφυξία
Οι επιχειρηματίες στερήθηκαν την προβλεπόμενη ρευστότητα που ανέμεναν από τις πωλήσεις των εποχικών ρούχων, με συνεπακόλουθο την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε νέες αγορές για να καλύψουν τις αμιγώς καλοκαιρινές συλλογές που θα χρειαστούν. Με αυτά τα δεδομένα θα επέλθει οικονομική ασφυξία σε πολλά καταστήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ελάχιστες οι πωλήσεις
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου της εταιρείας μας θα επηρεαστεί στο μέγιστο βαθμό για τους λόγους που προανέφερα. Η εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα των πελατών μας θα μειώσει τη δυνατότητα τοποθέτησης παραγγελιών σε καλοκαιρινές συλλογές, με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενικές μέχρι ελάχιστες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών που θα ακολουθήσουν. Επίσης, αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις του ομίλου μας έχει η μη λειτουργία των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές αλλά και των μπουτίκ ξενοδοχείων.

Η ανατροπή το 2021
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις πωλήσεις, είναι και οι ακυρώσεις των γάμων για το έτος 2020. Κοστούμια, βραδινά φορέματα, αλλά και πιο επίσημα ρούχα, θα μείνουν στα αζήτητα, λόγω γενικά της απουσίας κοινωνικών εκδηλώσεων.
Οι προβλέψεις μου, όμως, είναι εντελώς διαφορετικές για το 2021. Όλες οι εκδηλώσεις που προανέφερα θα μεταφερθούν, κατά τη δική μου εκτίμηση, στην επόμενη χρονιά, οπότε και προβλέπω μια τεράστια ανατροπή των δυσκολιών και των δεδομένων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φέτος.

Λύσεις ρευστότητας
Ο όμιλός μας, από την επόμενη μέρα του lockdown, φρόντισε να προβεί σε ακυρώσεις όλων των παραγγελιών που ήταν προγραμματισμένες να παραληφθούν Μάρτιο, Απρίλιο, αλλά και Μάιο. Παρόλα αυτά, ένας τεράστιος όγκος, που είχαμε παραλάβει πριν από τις 16 Μαρτίου, παραμένει αδιάθετος στις αποθήκες μας.

Καλούμαστε να βρούμε λύσεις και να διαχειριστούμε άμεσα τα εν λόγω αποθέματα, για να δώσουμε την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται ο όμιλός μας για να μπορεί να λειτουργεί ομαλά.

Πάγωμα κονδυλίων
Επίσης, προχωρήσαμε άμεσα στο πάγωμα αρκετών κονδυλίων σε διάφορους τομείς, για να προστατεύσουμε την όποια δυνατή ρευστότητα που αυτή τη στιγμή ο όμιλός μας έχει ανάγκη. Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, προχωρήσαμε τοποθετώντας σε αναστολή το προβλεπόμενο ποσοστό ατόμων, με βάση τα σχέδια που εξάγγειλε το Υπουργείο Εργασίας για στήριξη του εργατικού δυναμικού.

Αναγνώριση αδυναμιών
Η κρίση, βεβαίως, πέραν των τεράστιων προβλημάτων που δημιούργησε, μας έκανε να αναγνωρίσουμε αρκετά αδύνατα σημεία, τα οποία είχαμε παραβλέψει ή που δεν είχαμε αντιληφθεί. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η μετά κρίσης εποχή θα μας βρει πολύ πιο σοφούς και θα μας βοηθήσει να καλύψουμε αδυναμίες που θα μας κάνουν λιγότερο ευάλωτους σε μελλοντικές κρίσεις και γεγονότα.

Προϊόντα και υπηρεσίες έχουν περάσει από το μικροσκόπιο της διεύθυνσης, έχουν αξιολογηθεί και έχουν παρθεί οι σωστές αποφάσεις, έτσι ώστε να θωρακίσουν τη βιωσιμότητα, αλλά και τη ρευστότητα της εταιρείας μας.

Αξιοποίηση ευκαιριών
Η κρίση της πανδημίας έχει προκαλέσει πολλαπλούς κραδασμούς στην ομαλή λειτουργία του ομίλου μας, ο οποίος επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση των όποιων ευκαιριών ακολούθησαν. Η τυχόν μη υλοποίηση σχετικού πλάνου, θα μας οδηγήσει κατευθείαν στα βράχια. Μέριμνα όλων μας είναι να βγει ο όμιλός μας το συντομότερο από αυτή την κρίσιμη καμπή της οικονομίας πιο δυνατός και πιο σοφός.

Σταδιακή ανάκαμψη
Πιστεύω ότι λόγω του μεγέθους της κυπριακής οικονομίας, η ανάκαμψη θα έλθει μερικώς την τέταρτη τριμηνία του 2020 και πλήρως εντός του 2021.

Ο τουρισμός, που υπολογίζω ότι θα ανακάμψει πλήρως το 2021, θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα βοηθήσει την οικονομία μας να βρει τον δρόμο της.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν