Σ. Κοσιής: Αναθεωρήσεις και νέα πλάνα

Η σημερινή κρίση μας έχει διδάξει ότι οι καινοτομίες, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, πρέπει να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό ως μέρος των στρατηγικών στόχων μιας επιχείρησης, επισημαίνει ο Σάββας Κοσιής, CEO Σάββας Χατζηγιώρκης & Υιοί (Μύλοι Χατζηγιώρκη), υπογραμμίζοντας πως σε τέτοιου είδους κρίσεις απαιτείται σύμπνοια και αλληλεγγύη από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, άμεση αντίδραση στα νέα δεδομένα, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και προνοητικότητα για το μέλλον, ώστε να επιτύχουμε την ανάπτυξη.

Από την άνοδο στην πτώση
Ως τομέας, με την έναρξη των περιοριστικών μέτρων είχαμε, καταρχάς, να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης, λόγω του ότι ο κόσμος έτρεξε να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης. Ακολούθως, ήταν εμφανής και στον τομέα μας η μείωση του κύκλου εργασιών, ανάλογη της πτώσης των εργασιών των φούρνων, των ζαχαροπλαστείων και των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Εδώ πρέπει να τονίσουμε τις συνέπειες, ένα αρνητικό multiplier effect που προκαλείται από τη μη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση σε όλη την πραγματική οικονομία της χώρας.  

Νέα τάξη πραγμάτων
Εκτιμούμε ότι η μείωση στον τομέα μας θα κυμανθεί μεταξύ του 20% και 30%, νοουμένου ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα ολοκληρωθεί χωρίς πισωγυρίσματα. 
Εάν λειτουργήσουν αρμονικά όλοι οι τομείς της οικονομίας, το κράτος, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι, πιστεύω ότι το 2021 θα είναι η χρονιά επανεκκίνησης της οικονομίας. Θα πρέπει, φυσικά, να ληφθούν υπόψιν και οι νέες καταναλωτικές τάσεις, καθώς και ο νέος τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων, βάσει της νέας τάξης πραγμάτων.

Σχέδιο ασφάλειας με εφεδρεία
Όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, που πήραμε ως εταιρεία, επισημαίνω ότι εκτός από τους προβλεπόμενους κανονισμούς των διαταγμάτων και των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, έχουμε θέσει σε εφαρμογή σχέδιο με εφεδρεία, που μεταφράζεται στο 25% του προσωπικού. Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος έχουμε τη δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης του συγκεκριμένου τμήματος, για να μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.                                                                                 Παρά το επιπρόσθετο κόστος, η εταιρεία προχώρησε σε αυτό το μέτρο, με γνώμονα, πρωτίστως, τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της εταιρείας για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για την επίτευξη των επιπρόσθετων προσαρμοστικών μέτρων, στα οποία προχώρησε η εταιρεία.

Αναθεωρήσεις και νέα πλάνα
Η μακροχρόνια στρατηγική της εταιρείας όσον αφορά τη διασπορά τόσο του εύρους του πελατολογίου της όσο και των προϊόντων της συνεχίζει να είναι μέσα στους στρατηγικούς της στόχους. Ταυτόχρονα, η σημερινή κρίση μας έχει διδάξει ότι οι καινοτομίες, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, πρέπει να αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό ως μέρος των στρατηγικών στόχων μιας επιχείρησης. Σίγουρα σε κάθε κρίση εμφανίζονται και ευκαιρίες. Σήμερα πιστεύω ότι μας δίνεται η ευχέρεια να σχεδιάσουμε, αλλά και να εφαρμόσουμε νέες αειφόρες πρακτικές, καθώς και να αναθεωρήσουμε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, επιστημονικά μοντέλα που εφαρμόζαμε για δεκαετίες.

Να δοθούν εφόδια και λύσεις
Σε τέτοιου είδους κρίσεις απαιτείται σύμπνοια και αλληλεγγύη από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, άμεση αντίδραση στα νέα δεδομένα, προσαρμοστικότητα, ευελιξία και προνοητικότητα για το μέλλον, ώστε να επιτύχουμε την ανάπτυξη. Όμως, χωρίς ρευστότητα και μέτρα ενίσχυσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί.   

Έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το κράτος και η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να δώσουν τα εφόδια και τις λύσεις χθες. Αυτό θα είναι, βέβαια, μόνο η αρχή.                         

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για βιώσιμη ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ