Μ. Κασάπης: Ανησυχίες ότι το αρνητικό πρόσημο θα είναι πιο έντονο το 2021

Η σχεδόν καθολική αναστολή εργασιών, ταυτόχρονα και σε πολλούς τομείς, αύξησε τους κινδύνους για όλες τις εταιρείες σε τέτοιο βαθμό, που απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητα τους, επισημαίνει ο Μάριος Κασάπης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΚΕΑΝ, υπογραμμίζοντας πως αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν κάθε μελλοντικό σχεδιασμό και κυρίως τις προβλέψεις.

Την ίδια ώρα, δεν θεωρεί κακό ένα νέο μνημόνιο καθώς ενδεχομένως να αποτελέσει την ευκαιρία να κάνουμε εκείνα που δεν κάναμε στην κρίση του 2008-2013. 

Προς τα κάτω αναθεώρηση
Αναπόφευκτα ο covid-19 δεν άφησε ανεπηρέαστη την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Τo αναγκαίο lockdown, η  προβληματική επαναφορά στην κανονικότητα, το γεγονός ότι στο σύνολο της η παγκόσμια οικονομία γενικότερα και η ευρωπαϊκή ειδικότερα επηρεάστηκαν αρνητικά, οδήγησε στην απότομη αναθεώρηση προς τα κάτω της οικονομικής ανάπτυξης για το 2020.

Ως επακόλουθο, αρνητικά επηρεάστηκε και ο κύκλος εργασιών μας, με έντονες τις ανησυχίες ότι αυτό το αρνητικό πρόσημο θα είναι ακόμη πιο έντονο το 2021.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο συνδυασμός απώλειας εισοδήματος, που σαφώς υφίσταται για το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, μαζί με την κρίση εμπιστοσύνης για το μέλλον που δημιουργήθηκε από την πανδημία, μειώνει τη ζήτηση των καταναλωτών κάτω από τη συνήθη τάση της αγοραστικής τους συμπεριφοράς, με σαφώς αρνητικά αποτελέσματα. Ελπίζω αυτή μου η εκτίμηση να μην επαληθευθεί.

Βραδεία η ανάκαμψη
Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας δεν έχει ακόμη περάσει, είναι σημαντική σε αυτή τη φάση η παροχή βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε ταχεία ανάκαμψη του εθνικού ΑΕΠ, καθώς αυτή η κρίση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η σχεδόν καθολική αναστολή εργασιών, ταυτόχρονα και σε πολλούς τομείς, αύξησε τους κινδύνους για όλες τις εταιρείες σε τέτοιο βαθμό, που απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητα τους.

Ζυγισμένες αποφάσεις
Όσον αφορά την KEAN, μια καθαρά κυπριακή εταιρεία, παραμένει πιστή στην ιστορία και την παράδοσή της και με αισιοδοξία προσαρμοζόμαστε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Διατηρούμε σταθερή τη φιλοσοφία μας, με έμφαση στην προσφορά ποιοτικών προϊόντων και στηρίζουμε τη σταθερότητα στην αγορά, κτίζοντας εμπιστοσύνη με τους συνεργάτες και πελάτες μας. Τα μέσα που διαθέτουμε και που είχαμε πάντα στη διάθεσή μας καταλήγουν σε δύο βασικά ζητούμενα: Την προστασία των εργαζομένων και τη ρευστότητα. Τα δύο αυτά ζητούμενα είναι αλληλένδετα και εξίσου σημαντικά κι από αυτά εξαρτάται η επιβίωση της επιχείρησής μας. Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα είναι ζυγισμένες και όχι βεβιασμένες.

Μη ενθαρρυντικές εκτιμήσεις
Οι διεθνείς εκτιμήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Διαπιστώσαμε εξάλλου ότι αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν κάθε μελλοντικό σχεδιασμό και κυρίως τις προβλέψεις. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να απαντήσω για το πότε θα ξεπεραστεί η κρίση για την οικονομία της Κύπρου, καθώς διατηρούνται οι αστάθμητοι παράγοντες και οι έντονες απειλές σε σημαντικότατους τομείς της οικονομία μας. Η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και η επιτυχής επίλυση των ζωτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, θα ήταν μέρος της απάντησης στον γρίφο της οικονομίας.
 
Πάμε για νέο μνημόνιο;
Θα χρειαστούμε ίσως νέο μνημόνιο ή κάποιας άλλης μορφής πρόγραμμα;

Κατά την άποψή μου ένα νέο μνημόνιο δεν θα είναι κατ’ ανάγκη κακό και ενδεχομένως να αποτελέσει την ευκαιρία να κάνουμε εκείνα που δεν κάναμε στην κρίση του 2008-2013. 

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν τότε, σε πάμπολλους τομείς και κυρίως του δημοσίου, ίσως και να γίνουν τώρα, γιατί η χώρα τις χρειάζεται. Και ξεκαθαρίζω ότι κατά τη γνώμη μου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η μετατροπή κρατικών μονοπωλίων σε ιδιωτικά. Αυτό είναι οπισθοδρόμηση. Ελπίζω, βέβαια, να κάνουμε τα αναγκαία και χωρίς μνημόνιο.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά