Κραυγή απόγνωσης από λιανικό εμπόριο

Σοβαρότατο είναι το πλήγμα που δέχονται οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούν άμεσα τη λήψη μέτρων, κυρίως από τις τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ δεν θα πρέπει να υπάρξει χρονοτριβή και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου έχει κατεβάσει ρολά δηλώνει στο InBusinessNews ο ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΙΕ), Μάριος Αντωνίου τονίζοντας πως έχουν κλείσει τα πάντα δύο εβδομάδες μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα οι ανησυχίες και ο προβληματισμός είναι στον υπέρτατο βαθμό. «Δυστυχώς μέχρι στιγμής αναμένουμε πως και με ποιο τρόπο θα δουλέψουν τα μέτρα που είτε έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση είτε από τις τράπεζες, καθώς ένα κομμάτι του προβλήματος αφορά το μισθολογικό ώστε να μην θυματοποιηθεί κόσμος και να χάσει τις δουλειές του».

Ο κ. Αντωνίου υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Κύπρο καθώς απασχολεί το 18% του εργατικού δυναμικού. «Άρα αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικός είναι ο τομέας αυτός. Από την άλλη πέραν του μισθολογικού κόστους που θα πρέπει να έχει άμεση καταβολή από το Κράτος, χωρίς αργοπορία, για να μπορέσει ο κόσμος αυτός να έχει κάποιο εισόδημα διότι έχουν κλείσει οι δουλειές τους, είναι και τα μέτρα  που θα πρέπει να ανακοινωθούν κυρίως από τις τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να είναι σε θέση να πληρώσουν είτε τα δάνεια τους, είτε άλλες υποχρεώσεις για να διατηρήσουν εν ζωή τις επιχειρήσεις τους».

Καυτό ζήτημα τα ενοίκια
Την ίδια ώρα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο και σοβαρό θέμα με τα ενοίκια, καθώς με βάση τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, έκλεισαν υποχρεωτικά καταστήματα σε εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. «Μιλούμε για ενοίκια αρκετά υψηλά και σίγουρα κάποιος που δεν είχε επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και δημιουργούνται αλυσιδωτά σοβαρά άλλα θέματα».

Ο τομέας των τροφίμων αποτελεί το μόνο κανάλι του λιανεμπορίου που ακόμη στέκεται, ενώ οι υπόλοιποι τομείς του λιανικού εμπορίου έχουν μολυνθεί σοβαρά από τον ιό.

Απλές διαδικασίες χωρίς χρονοτριβή
«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι δεν χρειάζεται καμία χρονοτριβή, χρειάζονται άμεσες αποφάσεις και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βλέποντας το μέτρο για ένταξη στο Σχέδιο Αναστολής Εργασιών που αφορά την μείωση κατά τουλάχιστον 25% του κύκλου εργασιών, η διαδικασία απαιτεί την υπογραφή εγκεκριμένων λογιστών για προβλέψεις ότι θα υπάρχει απώλεια 25% του κύκλου εργασιών, πράγμα το οποίο θα μας οδηγήσεις σε διθυράμβους των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι απλές και πρέπει να ενισχύουν άμεσα την ρευστότητα για να μπορέσει ο κόσμος να σηκωθεί και την επόμενη ημέρα».

Σε απόγνωση αρκετές επιχειρήσεις
Αρκετά μέλη του ΠΑΣΥΛΙΕ, ανέφερε ο κ. Αντωνίου, διαθέτουν καταστήματα στα εμπορικά κέντρα. «Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα διότι υποχρεωτικά έχουν βάλει λουκέτο οι επιχειρήσεις στα εμπορικά κέντρα. Το πρόβλημα είναι πως οι καταστηματάρχες στα εμπορικά κέντρα έχουν ενημερώσει πως δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώσουν τα ενοίκια και θέτουν επίσης ένα άλλο μεγάλο ζήτημα για το τι θα γίνει με το απόθεμα των προϊόντων τους και με την ζημιά που θα υποστούν καθώς για δύο μήνες θα είναι κλειστοί. Άρα έχει και άλλες προεκτάσεις η ζημιά πέραν από τον τζίρο, υπάρχει και το απόθεμα προϊόντων που είχαν να πουλήσουν για αυτή την περίοδο».

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή επισημαίνει ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΙΕ και ενόσω παρατηρείται καθυστέρηση στην ανακοίνωση και υλοποίηση των μέτρων από πλευράς τραπεζών διογκώνεται η ανησυχία και η απόγνωση των επιχειρήσεων.

Απρόβλεπτες οι επιπτώσεις σε ενδεχόμενη παράταση
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων πέραν της 30ης Απριλίου, ο Μάριος Αντωνίου δεν θέλησε να σκεφτεί καν το σενάριο αυτό καθώς όπως είπε «μόνο δύο εβδομάδες έχουν περάσει και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι σοβαρά. Λαμβάνουμε τηλεφωνήματα αγωνίας, είναι απίστευτο το τι τηλέφωνα πιάνουμε. Δύο εβδομάδες οι επιχειρήσεις είναι απελπισμένες και δεν ξέρουν πως να χειριστούν την κατάσταση που έχει προκύψει και πως μπορούν να εξέλθουν από αυτή την κατάσταση».

Τέλος, ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΙΕ εξέφρασε την ελπίδα όπως τα μέτρα να είναι υποβοηθητικά, άμεσα και να διευκολύνουν πραγματικά τον κόσμο σε αυτή την δύσκολη στιγμή, να προσφέρουν λύσεις ρευστότητας για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους.

«Δυστυχώς παρά τις συστάσεις προς τις τράπεζες, αυτές καθυστερούν. Θα πρέπει άμεσα να εξαγγείλουν τα μέτρα στήριξης του τόπου, διότι είμαστε προς το τέλος του μήνα και οι δόσεις είναι εκεί, όπως και τα ενοίκια και η μισθοδοσία και ο κόσμος δεν γνωρίζει πως θα ανταπεξέλθει».
 

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls