CM Dragon Land: Καλλιέργησε την καινοτομία

Όταν πριν από επτά χρόνια, στην μετέπειτα CM Dragon Land, ξεκινούσαν σε ερασιτεχνική βάση και με ίδια κεφάλαια να καλλιεργούν μικρό αριθμό φυτών dragon fruit, ίσως ούτε και οι ίδιοι ν’ ανέμεναν την επιτυχία που θα είχε η πρωτοποριακή αυτή ιδέα τους. Στα κυπριακά βραβεία καινοτομίας της ΟΕΒ για το 2019, η εταιρεία, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2018 και εδρεύει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου στη Λεμεσό, απέσπασε το βραβείο καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα για την κατασκευή πρότυπης δικτυοκηπιακής μονάδας καλλιέργειας dragon fruit. Ο διευθυντής της Χρίστος Μανώλη, περιγράφει τα πρώτα βήματα του όλου εγχειρήματος, πώς έφθασε στην τιμητική αυτή διάκριση, καθώς και το όραμα της εταιρείας του για τον τομέα δραστηριοποίησής της.
 
Ο κ. Μανώλη εξηγεί πως αυτό που στην πορεία τους ώθησε να ασχοληθούν επαγγελματικά με την καλλιέργεια dragon fruit, ήταν η διαπίστωση του μεγάλου ενδιαφέροντος της αγοράς για τέτοια καινοτόμα προϊόντα. Σήμερα, η πρότυπη μονάδα, πέραν των dragon fruit, καλλιεργεί passion fruit, σύκα, παπουτσόσυκα, μούρα, ακτινίδια, χρυσόμηλα, φορμόζες, αρώνιες, κερασιές κλπ. «Από το 2015», σημειώνει ο ίδιος, «υπάρχει μια σταθερή αύξηση της παραγωγής φρούτων κατά περίπου 40% ετησίως. Αυτή τη στιγμή, παράγουμε γύρω στους δέκα τόνους dragon fruit τον χρόνο, με την παραγωγή φρέσκων φρούτων να διαρκεί έξι μήνες. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο».
 
Η αλυσίδα της καινοτομίας
Η καινοτομία που δημιούργησε η εταιρεία εμπερικλείει πολλαπλές και επιμέρους παραμέτρους. Αρχικά, είναι η ανάπτυξη και η διάθεση του dragon fruit, ενός φρούτου σχετικά νέου στην αγορά, ενώ για πρώτη φορά έχει εφαρμοστεί καλλιέργεια σε γλάστρες με την χρήση χωμάτων που βελτιστοποιούν την ανάπτυξη, επιφέροντας δραστική μείωση στο κόστος άρδευσης και λίπανσης. Σημαντική είναι επίσης η χρήση δικτυοκηπίου για προστασία των φυτών και επιμήκυνση του μεγαλώματός τους. Ταυτόχρονα, η εσωτερική διαρρύθμιση της πρότυπης μονάδας καλλιέργειας είναι πρωτοποριακή, επιτρέποντας τη βέλτιστη χρήση του χώρου με υπέρπυκνη καλλιέργεια, προσφέροντας σωστό αερισμό και ανάπτυξη των φυτών εντός μικροκλίματος, καθώς επίσης και εύκολη συλλογή των καρπών από τον παραγωγό.
 
Χειροπιαστά αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της καινοτομίας, σύμφωνα με τον Χρίστο Μανώλη, είναι χειροπιαστά. Μείωση της απαιτούμενης ποσότητας νερού άρδευσης κατά 90% και των λιπασμάτων κατά 70%. Επίσης, αποφεύχθηκε η νιτρορύπανση του εδάφους, ενώ μειώθηκε κατά 30% ο χρόνος συλλογής φρούτων στις γραμμές σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. «Στα πλεονεκτήματα της καινοτομίας», τονίζει, «περιλαμβάνονται οι διαφορετικές ποικιλίες που αναπτύξαμε, οι οποίες επέτρεψαν την ομαλοποίηση και τον εξορθολογισμό της παραγωγής, καθώς διαφορετικές ποικιλίες παράγουν φρούτα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, που μας επέτρεψαν να κρατήσουμε τα έξοδά μας χαμηλά και να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά».
 
Αύξηση της παραγωγικότητας
Στόχος της CM Dragon Land, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μανώλη, είναι η συνεχής αύξηση της παραγωγικότητας, τόσο των ανθρώπων όσο και των φυτών. Στο πλαίσιο αυτό, ανά τακτά διαστήματα γίνονται έλεγχοι πολλών παραμέτρων, όπως παραγωγή ανά φυτό, μέγεθος και εμφάνιση καρπών, γεύση, διάρκεια και κύκλοι καρποφορίας. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, γίνονται δοκιμές ή αλλαγές στη συχνότητα και την ποσότητα άρδευσης και λίπανσης, διορθώσεις στη σύνθεση του μείγματος χωμάτων κλπ. Επιλέγονται τα πιο παραγωγικά φυτά για πολλαπλασιασμό, ενώ γίνονται δοκιμές με νέες ποικιλίες για βελτίωση των επιθυμητών χαρακτηριστικών. Ταυτόχρονα, το προσωπικό παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, ενώ συλλέγει τα σχόλια των εμπόρων και των καταναλωτών στους οποίους διατίθενται τα προϊόντα, με σκοπό την προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς.
 
Διαθεσιμότητα και ζήτηση
«Οι άνθρωποι της εταιρείας», επισημαίνει ο διευθυντής της, «μοιράζονται τις παρατηρήσεις τους και προσπαθούν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για αύξηση της παραγωγικότητας. Με την αύξηση της εμπειρίας στην παραγωγική διαδικασία, είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε την αναμενόμενη παραγωγή για τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μπορούμε να προγραμματίσουμε τον χρόνο συλλογής των φρούτων και να εξισορροπήσουμε την συγκομιδή με την αναμενόμενη ζήτηση. Έτσι, ελαχιστοποιείται η ποσότητα των καρπών που συλλέγεται και μένει αδιάθετη, ενώ η εταιρεία είναι σε θέση να πληροφορήσει τους πελάτες της για την επικείμενη διαθεσιμότητα και να δεσμευτεί για την παράδοση των απαιτούμενων ποσοτήτων».
 
Προκλήσεις και ανταγωνισμός
Ο Χρίστος Μανώλη θεωρεί πως η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην γεωργία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η μειωμένη ποσότητα αρδεύσιμου νερού, αλλά και ο ανταγωνισμός από εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, επιζητώντας νέες γεύσεις, καλύτερη εμφάνιση, πιο θρεπτικά προϊόντα και καλές τιμές.

«Ως εταιρεία, έχοντας κατά νου τις προκλήσεις αυτές, εργαζόμαστε επί καθημερινής βάσης για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας. Ταυτόχρονα, προστατεύουμε το περιβάλλον μέσω της σωστής διαχείρισης νερού και λιπασμάτων, εξοικονομούμε πολύτιμη αγροτική γη χάρις στην βέλτιστη χρήση του διαθέσιμου χώρου. Επίσης, μελετούμε συνεχώς τις τάσεις της αγοράς, αλλά και τις παγκόσμιες πρακτικές στον τομέα της γεωργίας, έχοντας ως στόχο να πρωτοπορούμε συνεχώς», επισημαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της πιο πάνω προσπάθειας, αλλά και για σκοπούς συνεργασίας με μεγάλους πελάτες, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση της πιστοποίησης GLOBAL G.A.P Integrated Farm Assurance από την TÜV HELLAS (TÜV NORD) S.A. για την παραγωγή και συγκομιδή τριών κύριων προϊόντων, περιλαμβανομένων των dragon fruit.
 
Τα μελλοντικά σχέδια
Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κυπριακή αγορά προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας φρούτα. Έχοντας όμως γνώση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το κλίμα της Κύπρου, αλλά και τη δίψα των σύγχρονων καταναλωτών για νέες, υγιεινές επιλογές, αναπτύσσεται γρήγορα, κατασκευάζοντας πρόσθετες μονάδες παραγωγής με απώτερο σκοπό τις εξαγωγές σε νέες αγορές.
 
Η σημασία και αξία της βράβευσης
Ο διευθυντής της CM Dragon Land αναφέρει πως η βράβευση της εταιρείας με το κυπριακό βραβείο καινοτομίας της ΟΕΒ είναι σημαντική, καθώς αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Αποδεικνύει, παράλληλα, ότι με μεθοδικότητα και χρήση καινοτόμων καλλιεργητικών μεθόδων, πανάρχαια επαγγέλματα όπως είναι η γεωργία, μπορούν να μεταμορφωθούν σε σημαντικούς πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας. «Η βράβευσή μας είναι επίσης απόδειξη ότι με συλλογική προσπάθεια και αξιοποίηση των ευκαιριών που μας προσφέρονται ως χώρα, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε προς το καλύτερο το παραγωγικό μείγμα της κυπριακής οικονομίας και να αναπτύξουμε νέες δράσεις και δραστηριότητες που αυξάνουν την παραγωγικότητα του νησιού μας», τονίζει ο Χρίστος Μανώλη.

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»