€2.000 για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων, €5.000 για αγορά ηλεκτροκίνητου

InBusinessNews  15/11/2019 15:19
€2.000 για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων, €5.000 για αγορά ηλεκτροκίνητου

€2.000 για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων, €5.000 για αγορά ηλεκτροκίνητου

InBusinessNews  15/11/2019 15:19

Πρόταση για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων και για προώθηση αγοράς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, ενέκρινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σχέδιο με δύο πτυχές.

RELATED ARTICLES


Τονίζεται ότι λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 και το Σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2020.

Στα €3 εκατ. το συνολικό ποσό
Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπουργός είπε ότι εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για απόσυρση παλιών αυτοκινήτων και για προώθηση αγοράς ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σχέδιο με δύο πτυχές. 

Όπως είπε «η χορηγία που δίνεται για την απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου ηλικίας 15 ετών και άνω αφορά €2.000 κατά περίπτωση.

Η άλλη πτυχή του σχεδίου αφορά αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου αξίας €40.000 και κάτω, και η χορηγία θα είναι ύψους €5.000.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται είναι τρία εκατομμύρια ευρώ, έτσι υπολογίζουμε να δοθούν περίπου 1250 χορηγίες για το παλιό αυτοκίνητο και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάπου 100 χορηγίες».  

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα και για την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ και της ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης που πρέπει να συνεχιστεί και με άλλα μέτρα, όπως με σταθμούς φόρτισης, με παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, με κίνητρα για στάθμευση και άλλα. Πρόκειται για ένα πακέτο που ετοιμάζεται». 

Ερωτηθείσα η κα Αναστασιάδου είπε ότι το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι κάτω από κυβισμό 1800.

Σε άλλη ερώτηση, η Υπουργός είπε ότι για να αποσυρθεί το παλιό αυτοκίνητο και να δοθεί η χορηγία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο.  

Τι προνοεί αναλυτικά το σχέδιο
Αναλυτική ανακοίνωση εξέδωσε για το σχέδιο το Υπουργείο Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι το σχέδιο, το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές, την επίτευξη του στόχου για εξοικονόμηση στον τομέα των μεταφορών και την επίτευξη του στόχου για την ποιότητα του αέρα, έχει δυο σκέλη ως ακολούθως :

  • Την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €2.000 (1250 χορηγίες). Το προς απόσυρση «παλαιό όχημα» πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των δεκαπέντε ετών, κατηγορίας Μ1 (τύπου σαλούν) ή Ν1 (μεταφοράς εμπορευμάτων). Το καινούργιο όχημα που θα εγγραφεί θα πρέπει να έχει κυβισμό μικρότερο ή ίσο των 1800 κυβικών εκατοστών, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με ένδειξη “Euro 6AD” ή μεταγενέστερη και μάζα εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, μετρούμενη με τη νέα μέθοδο μέτρησης, γνωστή ως «WLTP».
  • Την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος Μ1 (τύπου σαλούν) το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €5.000 (100 χορηγίες) με τιμή αγοράς του οχήματος μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ να μην υπερβαίνει τα €40.000. Επισημαίνεται ότι για να εγκριθεί η χορηγία δεν απαιτείται απόσυρση παλαιού οχήματος.


Διευκρινίζεται ότι για το σχέδιο θα διατεθεί ποσό ύψους €3 εκατ., €2,5 εκατ. για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων και €0,5 εκατ. για την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας