Αρνητικός πληθωρισμός για πρώτη φορά φέτος

Αρνητικός πληθωρισμός, για πρώτη φορά εντός του 2019, καταγράφηκε τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη 4 Ιουλίου η Στατιστική Υπηρεσία, λόγω μείωσης των τιμών των πετρελαιοειδών και των βιομηχανικών προϊόντων, παρά την αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και κατά συνέπεια ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιούνιο του 2019 κατά 0,2%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.
 
Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο 2019 αυξήθηκε κατά 0,11 μονάδες και έφτασε στις 101,29 μονάδες σε σύγκριση με 101,18 μονάδες τον Μάιο 2019.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2017 - Ιουνίου 2018 παρουσίασε αύξηση 1,8% ενώ κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο παρέμεινε σταθερός.
 
Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Ιούνιο του 2018 όσο και με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε στον Ηλεκτρισμό με ποσοστά 12,8% και 5,6% αντίστοιχα.

Ανάλυση μεταβολών
Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2018, η κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο παρουσίασε τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή με ποσοστό 4,8%, ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρουσίασε η κατηγορία Μεταφορές με ποσοστό 3,7%.

Σε σχέση με τον Μάιο του 2019, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (1,6%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (6,6%).

Ανάλυση επιπτώσεων
Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Ιουνίου 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018 είχε η κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (0,57), ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχε η κατηγορία Μεταφορές (-0,58).

Τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (0,19).  

Τη μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Ιουνίου 2019 σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουνίου 2018 είχε ο ηλεκτρισμός (0,43) ενώ αρνητική επίπτωση είχαν τα πετρελαιοειδή (-0,72).  

Τέλος, τα φρέσκα λαχανικά (0,20) και ο ηλεκτρισμός (0,20) είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Ιουνίου 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα, ενώ τα πετρελαιοειδή (-0,21) και τα φρέσκα φρούτα (-0,12) είχαν την μεγαλύτερη αρνητική επίδραση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls