Μ. Κωνταντίνου: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές χαλλουμιού την τελευταία τετραετία

Στα €537 εκατ. ετησίως, δηλαδή 2,7% του ακαθάριστου εθνικού εγχώριου προϊόντος ανήλθε η συνολική αξία της γαλακτοβιομηχανίας στην κυπριακή οικονομία, τόνισε ο Μάριος Κωνταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης, στην παρουσίαση του στο 3ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος. 

Σύμφωνα με τον Μάριο Κωνσταντίνου, η πιο μεγάλη κατηγορία προϊόντων του κλάδου είναι το τυρί με παραγωγή 51 χιλιάδες τόνους ετησίως που αντιστοιχούν σε €357 εκατ. Βασικό προϊόν της κατηγορίας είναι το χαλλούμι. 

Πολύ σημαντικές κατηγορίες είναι και αυτές του φρέσκου γάλακτος και του γιαουρτιού με 50 χιλιάδες τόνους παραγωγής ετησίως, €67 εκατ. και 12 χιλιάδες τόνους παραγωγής, €48 εκατ. αντίστοιχα.

“Οι εργαζόμενοι του κλάδου φτάνουν τους 10.500 και αποτελούν το 2,6% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου. 4.337 άτομα εργάζονται στις φάρμες με τους μισούς από αυτούς να αποτελούνται από μέλη οικογενειών των ιδιοκτητών. 3.250 άτομα εργοδοτούνται στα γαλακτοκομεία, ενώ 3.000 άτομα εργάζονται σε υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως προμηθευτές, κτηνίατροι και μεταφορείς”, πρόσθεσε σχετικά.

Εντυπωσιακή άνοδος του χαλλουμιού την τελευταία δεκαετία
Ο Μάριος Κωνσταντίνου ανέφερε ακόμα πως η άνοδος του χαλλουμιού την τελευταία δεκαετία είναι πραγματικά εντυπωσιακή. “Το 2018 οι εξαγωγές χαλλουμιού έφτασαν τους 29.271 τόνους, διπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια και τετραπλασιάστηκαν από τις αρχές τις δεκαετίες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι εξαγωγές σημείωσαν ίδια αύξηση σε όλες τις μεγάλες αγορές. Το ΗΒ με 47% και η Σουηδία με 15 % αποτελούν τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές, ενώ ακολουθούν η Γερμανία και η Αυστραλία που μαζί αποτελούν το 12% των εξαγωγών.

Η μέση ετήσια ανάπτυξη των εξαγωγών του χαλλουμιού αυτή την δεκαετία ξεπερνά το 18%, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα τυριά παγκοσμίως, εξ’ ού και το ενδιαφέρον για τον κλάδο και την κατηγορία από άλλες χώρες. Αυτό επέτρεψε στα τυροκομείο να αναπτύξουν τις εξαγωγές χαλλουμιού. 

Αύξηση παρατηρείται και στην παραγωγή γάλακτος κυρίως στο αγελαδινό. Η συνολική εκτιμώμενη παραγωγή γάλακτος για το  2018 φτάνει τα 286 εκατ. λίτρα, με το αγελαδινό να έχει την μερίδα του λέοντος με 222 εκατ. λίτρα παραγωγής.

Οι προκλήσεις
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις του τομέα. «Σημαντική πρόκληση για τον κλάδο είναι η αποδοτικότητα των κτηνοτροφικών φαρμών. Αυτό πηγάζει από την αντιμετώπιση των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών της Κύπρου αλλά και την εποχικότητα της παραγωγής του γάλακτος. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μειωθούν τα κόστη ώστε να μειωθεί και η τιμή του γάλακτός που είναι υψηλή», επεσήμανε σχετικά.

Σημαντικά θέματα είναι και ο ιδανικός αριθμός ζωών που βρίσκεται ανά τετραγωνικό μέτρο, η βέλτιστη διατροφή των ζώων αλλά και η διαβίωση του σε ιδανικές συνθήκες. 

«Όσον αφορά την χρήση αντιβιοτικών στην Κύπρο αυτή βρίσκεται εντός πλαισίων της ΕΕ αλλά η μειωμένη χρήση στις υπόλοιπες χώρες τη Ευρώπης πρέπει να μας θορυβήσει», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Μάριο Κωνσταντίνου, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους επαγγελματίες ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της παραγωγής γάλακτος, κάτι που θα αυξήσει αντίστοιχα την παραγωγή χαλλουμιού που βρίσκεται σε άνοδο. 

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης τόνισε πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι πρωταγωνιστές του τομέας πρέπει με σύμπνοια να διαφυλάξουν και να αναπτύξουν περαιτέρω το προϊόν του χαλλουμιού. 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο