Πάνε Ολομέλεια οι τροποποιήσεις για τις Λαϊκές Αγορές

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων οδηγείται την ερχόμενη Παρασκευή πρόταση νόμου που προβλέπει τροποποιήσεις στο νόμο που διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. 

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμου, έτσι ώστε αφενός να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βιολογικών προϊόντων και η προώθηση της παραγωγής ντόπιων γεωργικών, κτηνοτροφικών και μεταποιημένων προϊόντων που προκύπτουν από αυτά και αφετέρου να βελτιωθεί η λειτουργία του θεσμού της λαϊκής αγοράς, να ενδυναμωθεί η θέση των παραγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων κυπριακής προέλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, να προστατευθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών και να ενισχυθεί η διαφάνεια κατά τη διάθεση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές όσον αφορά την προέλευση και τη μέθοδο παραγωγής τους.

Ειδικότερα, στην υπό συζήτηση πρόταση νόμου όπως αυτή αρχικά έχει κατατεθεί στη Βουλή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

  1. Εισάγεται πρόνοια σύμφωνα με την οποία ως «παραγωγός» ορίζεται πρόσωπο το οποίο εντός της λαϊκής αγοράς πωλεί κατά αποκλειστικότητα ή κατά πλειοψηφία, ανά είδος, προϊόντα ιδίας παραγωγής.
  2. Καθορίζεται σειρά προτεραιότητας όσον αφορά τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι κάτοχοι άδειας χρήσης χώρου στις λαϊκές αγορές, έτσι ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, ακολούθως στους παραγωγούς συμβατικών προϊόντων και τέλος στους πωλητές προϊόντων άλλων παραγωγών.
  3. Καθορίζεται ότι ο χώρος των λαϊκών αγορών οργανώνεται σε ευκρινώς επισημασμένα τμήματα που καταλαμβάνουν ξεχωριστά οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, οι παραγωγοί συμβατικών προϊόντων και οι πωλητές προϊόντων άλλου παραγωγού. 
  4. Προβλέπεται ότι η ετήσια έκθεση της προβλεπόμενης στον υφιστάμενο νόμο Συμβουλευτικής Επιτροπής, που υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών και στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της όσον αφορά τη βελτίωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, θα κοινοποιείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων για ενημέρωσή της.
  5. Διασαφηνίζεται ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των διατάξεων του νόμου θα διενεργούνται από τις τοπικές αρχές κατά την έναρξη της λειτουργίας κάθε λαϊκής αγοράς και θα ελέγχεται κατά πόσο οι συμμετέχοντες σε αυτή πωλητές ή παραγωγοί διαθέτουν κατά τον χρόνο του ελέγχου τις απαιτούμενες βεβαιώσεις.
  6. Καθορίζονται οι ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε να μην ανοίγουν ενωρίτερα από τις 5 π.μ. και να μην κλείνουν ενωρίτερα από τις 3 μ.μ.  για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου και ενωρίτερα από τις 6 μ.μ. για την περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του υφιστάμενου νόμου, οι λαϊκές αγορές δεν ανοίγουν ενωρίτερα από τις 5 π.μ. και κλείνουν σε ώρα που καθορίζεται από την οικεία τοπική αρχή.
  7. Καθορίζονται σαφώς οι απαιτούμενες βεβαιώσεις αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή τμημάτων, ανάλογα με τα προϊόντα που τίθενται προς πώληση στις λαϊκές αγορές, οι οποίες απαιτείται να επισυνάπτονται στην αίτηση για εξασφάλιση άδειας χρήσης χώρου.
  8. Καθορίζονται σαφώς οι αρμοδιότητες και η λειτουργία της προβλεπόμενης στον νόμο επιτροπής ελέγχου, η οποία απαρτίζεται από πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την εκάστοτε αρμόδια τοπική αρχή και η οποία μεταξύ άλλων θα είναι αρμόδια:

α. να καταγράφει τα προβλήματα κατά τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς και να υποβάλλει εισηγήσεις προς την εκάστοτε αρμόδια τοπική αρχή για λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, καθώς και να ετοιμάζει σχετική ετήσια έκθεση, την οποία θα κοινοποιεί στη Συμβουλευτική Επιτροπή, και

β. να εξετάζει καταγγελίες και εισηγήσεις που υποβάλλονται σ’ αυτήν από τους κατόχους άδειας χρήσης χώρου σε λαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, ο θεσμός των λαϊκών αγορών παρουσιάζει διαχρονικά προβλήματα και αδυναμίες και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού, στην ενίσχυση του μηχανισμού των σχετικών ελέγχων και κατ’ επέκταση στη στήριξη των παραγωγών κυπριακών προϊόντων και βιολογικών προϊόντων. Συναφώς, όπως ανέφερε ο ίδιος, η προτεινομένη ρύθμιση για κοινοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Συμβουλευτικής Επιτροπής προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων θα συμβάλει στην πιο άμεση πληροφόρηση της τελευταίας αναφορικά με την εξέλιξη του θεσμού και για τα προβλήματα που αυτός παρουσιάζει και κατ’ επέκταση στην άσκηση αποτελεσματικότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου από μέρους της.

Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από εμπλεκόμενα τμήματα και φορείς, επέφερε τροποποιήσεις στο κείμενο της υπό συζήτηση πρότασης νόμου, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να επενεχθούν τα ακόλουθα:

  1. Διαγραφή της προτεινόμενης διάταξης με την οποία παρέχεται προτεραιότητα σε παραγωγούς βιολογικών προϊόντων έναντι των παραγωγών συμβατικών προϊόντων και των πωλητών των προϊόντων άλλων παραγωγών.
  2. Προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται στην εκάστοτε αρμόδια τοπική αρχή να διενεργεί ελέγχους πριν από την έναρξη και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς όσον αφορά την κατοχή άδειας χρήσης χώρου και τη διαπίστωση ότι τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση είναι αυτά που αναγράφονται στην εν λόγω άδεια.
  3. Προσθήκη διάταξης σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Τμήμα Γεωργίας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, στο Τμήμα Αλιείας και στις Υγειονομικές Υπηρεσίες να διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις λαϊκές αγορές, με σκοπό την εξακρίβωση του τόπου προέλευσης ή παραγωγής ή παρασκευής των προϊόντων που διατίθενται προς πώληση και τα οποία αναγράφονται στην άδεια χρήσης χώρου.
 Σημειώνεται ότι η επιτροπή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στασιμότητα που παρατηρείται από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.
 
Σημειώνεται περαιτέρω ότι η επιτροπή, παρά τη θέση της ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό των λαϊκών αγορών χρήζει ουσιαστικών και εκτεταμένων τροποποιήσεων, προκειμένου να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τον θεσμό αυτό, έκρινε σκόπιμο στο παρόν στάδιο να προωθηθεί η πρόταση νόμου όπως αυτή έχει τροποποιηθεί στη βάση των πιο πάνω, καλώντας παράλληλα την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει το σχετικό πλαίσιο στο σύνολό του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τη βελτίωσή του. Ειδικότερα, η επιτροπή κάλεσε τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα μεταξύ άλλων όπως:
  1. προβούν το συντομότερο στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να ενεργοποιηθεί η Συμβουλευτική Επιτροπή και να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας του θεσμού των λαϊκών αγορών,
  2. εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της αρμοδιότητας εποπτείας του θεσμικού πλαισίου των λαϊκών αγορών από το Υπουργείο Εσωτερικών στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και
  3. εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης ασφαλιστικών δικλίδων, σύμφωνα με τις οποίες να επιτρέπεται μόνο σε παραγωγούς κυπριακών προϊόντων να δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.
 
Στη βάση των πιο πάνω η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων διαμόρφωσε τις πιο κάτω θέσεις:
  1. Ο πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και το μέλος της επιτροπής βουλευτής της Αλληλεγγύης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί του κειμένου της πρότασης νόμου όπως αυτό διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα πιο πάνω κατά τη συζήτησή της στην ολομέλεια του σώματος.
  2. Το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών υιοθέτησαν τις πρόνοιες της πρότασης νόμου όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και εισηγούνται στη Βουλή την ψήφισή της σε νόμο.
 
 
 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας