Πως επηρεάζει το Brexit το χαλλούμι

Μπορεί μεν να αποτελεί αρνητική εξέλιξη η ακύρωση του Εμπορικού Σήματος “HALLOUMI” στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα “HALLOUMI” της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είναι εγγεγραμμένο από τις 14.07.2000, ισχύει σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, περιλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης απαντώντας σε σχετικού ερώτημα της βουλευτή Αννίτας Δημητρίου, προσθέτοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα προστασίας του Χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεπώς τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον παραβατών στη βάση του Κοινοτικού Συλλογικού Σήματος “HALLOUMI”».

Σε ό,τι αφορά το Brexit, o κ. Λακκοτρύπης σημειώνει πως «στη βάση σχετικής πρόνοιας (Άρθρο 54) της Συμφωνίας Αποχώρησης Ηνωμένου Βασιλείου, προνοείται η αυτόματη μετατροπή ήδη εγγεγραμμένων Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Εμπορικών Σημάτων σε Εμπορικά Σήματα Ηνωμένου Βασιλείου για την ίδια κλάση προϊόντων με ημερομηνία εγγραφής ίδια με ημερομηνία εγγραφής τους στην ΕΕ. Επομένως, σε περίπτωση έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να διατηρεί το ίδιο δικαίωμα προστασίας του χαλλουμιού. Επιπλέον, τονίζεται ότι στη βάση των Κανονισμών που διέπουν τα εγγεγραμμένα Εμπορικά Σήματα του Υπουργείου, του Κυπριακού Προτύπου CYS 94/1985 για το Χαλλούμι και του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού ημερομηνίας 09.07.2014, ουδείς μπορεί να παράγει και πωλεί Χαλλούμι εκτός από τους εγκεκριμένους από το Υπουργείο, παραγωγούς. Το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και εξουσιοδοτημένους Νομικούς Συμβούλους στο εξωτερικό εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω νομικών μέτρων κατά της Απόφασης του Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πόσο χαλλούμι στείλαμε στη Βρετανία
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία αφορούσαν αποκλειστικά εξαγωγές Χαλλουμιού, όπου κατά το 2017, ανήλθαν στα €68 εκατ. ή 10 χιλιάδες τόνους, διατηρώντας τη σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων με αυξήσεις που κυμαίνονται περίπου στο 23-27% ετησίως. Οι εξαγωγές του προϊόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολο της τελευταίας πενταετίας (2013- 2017) έφθασαν τα €228 εκατ.

Γαλακτοκομικά στον υπόλοιπο κόσμο
Οι εξαγωγές κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων αφορούν εξαγωγές Χαλλουμιού, οι οποίες ακολουθούν σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Οι εξαγωγές αυτές πραγματοποιούνται σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 80%-85% την τελευταία πενταετία, και άλλες τρίτες χώρες. Μεταξύ των ευρωπαϊκών εξαγωγικών προορισμών, πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου που αποτελεί παραδοσιακά τον κυριότερο προορισμό, περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, κ.ά. Το χαλλούμι εξάγεται επίσης στην Αυστραλία σε ποσοστό 7% περίπου, και σε μικρότερα ποσοστά στη Σαουδική Αραβία (3%), στις Η.Π.Α. (2%) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1%).

Δειτε Επισης

Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Νέος CEO του Ομίλου CTC o Βασίλης Ευγένιος-Εκτελεστικός σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Απαγορεύεται η μεταφορά της αργίας
Υπεραγορές Αλφαμέγα και Bean Bar: Νέες αυξήσεις μισθών και ωφελήματα €4,5 εκατ. στο προσωπικό
Κλειδωμένο το deal Σκλαβενίτη-Υπεραγορών Παπαντωνίου… Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις