ΕΠΑ: Αιφνίδιους ελέγχους για καρτέλ στις λαχαναγορές

Επί τόπου έρευνες σε γραφεία και υποστατικά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των νωπών οπωροκηπευτικών στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας καθώς και στις χονδρικές αγορές της Λευκωσίας και της Λεμεσού, πραγματοποίησε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ώστε να διαπιστώσει κατά πόσον προκύπτουν θέματα μονοπωλίου ή καρτέλ σε νωπά φρούτα και λαχανικά.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΕΠΑ, ο αιφνίδιος επί τόπου έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας αναφορικά με πιθανολογούμενες παραβάσεις των άρθρων 3(1) και 6(1) του Νόμου καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) στην παραγωγή, εμπορία, διανομή και χονδρική και λιανική πώληση νωπών οπωροκηπευτικών.

Η αιφνίδια έρευνα άρχισε την 01.00 π.μ. της Δευτέρας 10.12.2018 και διήρκησε μέχρι το μεσημέρι της ιδίας μέρας. Τα κλιμάκια της Υπηρεσίας της Επιτροπής διενέργησαν ελέγχους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακα. Τους Λειτουργούς της Υπηρεσίας της Επιτροπής συνόδευαν αριθμός Λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών, βάσει του άρθρου 31(2) του Νόμου. Επίσης, την Υπηρεσία της Επιτροπής συνέδραμε και μεγάλος αριθμός μελών της Αστυνομικής Δύναμης της Δημοκρατίας, βάσει του άρθρου 31(6) του Νόμου.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διεξαγωγή έρευνας από μέρους της δεν προδιαγράφει την ενοχή οποιασδήποτε επιχείρησης σε σχέση με παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού παρά μόνο προσβλέπει στη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων προς τον σκοπό της διεξαγωγής δέουσας έρευνας, σύμφωνα με τις εξουσίες και αρμοδιότητες της Επιτροπής για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
 

Δειτε Επισης

Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο