Bloomberg: Το κυπριακό χαλούμι «καταβρόχθισε» τη Βρετανία

Δημοφιλές προϊόν ανά το παγκόσμιο έχει καταστεί το κυπριακό χαλούμι σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το οποίο υπογραμμίζει ότι η λατρεία που επιδεικνύουν οι Βρετανοί για το συγκεκριμένο κυπριακό παραδοσιακό προϊόν δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο λαό.

Η ζήτηση του χαλουμιού από τους Βρετανούς έχει εκτοξεύσει τις εξαγωγές του προϊόντος από την Κύπρο, κατατάσσοντας το χαλούμι ως το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου προς την Βρετανία.  

Οι εξαγωγές χαλουμιού παγκοσμίως για το 2017 αυξήθηκαν κατά 14%, δηλαδή 163 εκατ. ευρώ ( 185 εκατ. δολάρια). Μπορεί οι αριθμοί να μην ακούγονται μεγάλοι αλλά είναι διπλάσιοι από τις εξαγωγές προ τετραετίας, 77,5 εκατ. Το 1992 ισοδυναμούσαν με 2,4 εκατ.

Το περασμένο χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μεγαλύτερη αγορά χαλουμιού στον κόσμο, κατέχοντας το 43% των εξαγωγών χαλουμιού από την Κύπρο. Σχεδόν τρείς φορές περισσότερες από την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά χαλουμιού αυτή της Σουηδίας. Οι Βρετανοί αγοράζουν πέντε φορές περισσότερο χαλούμι από τους Γερμανούς που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά.
 

«Στέλναμε για δεκαετίες χαλούμι στην Βρετανία, αλλά οι αποστολές αυτές ήταν περιορισμένες», δήλωσε ο Γιάννης Πίττας, της Γαλακτοβιομηχανίας Πίττας, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο. «Τώρα οι αποστολές χαλουμιού έχουν εκτοξευθεί». Σε αυτό συνέβαλαν τα εστιατόρια Nando's που προμηθεύονται αρκετές ποσότητες χαλουμιού.

Η Γαλακτοβιομηχανία Πίττας άρχισε να πετυχαίνει στην Βρετανική αγορά, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, προμήθευσε χαλούμι σε ένα σούπερ μάρκετ της Sainsbury, στο Cromwell Road του Λονδίνο. Το κατάστημα αυτό εξυπηρετούσε πελάτες από την Μέση Ανατολή κάτι που έκανε το κυπριακό παραδοσιακό προϊόν ανάρπαστο. Το γεγονός αυτό διαδόθηκε και στους υπόλοιπους λιανοπωλητές.

Σήμερα, μόνο το Sainsbury έχει έξι σειρές χαλουμιών. Οι πωλήσεις του, στο κυπριακό προϊόν έχουν αυξηθεί κατά 18% σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ αυξήθηκαν κατά 62% τον πιο καυτό μήνα του καλοκαιριού, πυροδοτώντας έτσι  τις εφημερίδων που έγγραφαν για εθνικό πανικό από την έλλειψη του  χαλουμιού.

Το χαλούμι είναι πολύ δημοφιλές στους διάσημους αλλά και στους γκουρμέ σεφ που το χρησιμοποιούν. Το κυπριακό προϊόν βρίσκεται σε μενού διάσημων εστιατορίων όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και της Νέας Υόρκης.

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών