Οι φορολογούμενοι απογείωσαν τις συναλλαγές με κάρτες

Κατακόρυφη αύξηση που φτάνει το 84% καταγράφηκε στη χρήση του πλαστικού χρήματος τον φετινό Αύγουστο, γεγονός που οφείλεται στη συντριπτική του πλειοψηφία στις πληρωμές που έγιναν στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με την JCC, η αύξηση που παρατηρήθηκε στις συναλλαγές με κάρτες στον κυβερνητικό τομέα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις πληρωμές στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Διαβάστε ακόμα: Καταθέτει ο Λύρας, τελευταίος επόπτης πριν την κρατική στήριξη

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Cyprus Funds Summit London

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές για άμεση φορολογία (παρακρατήσεις, αυτοφορολογίες, φορολογίες, τέλη), οι πληρωμές ΦΠΑ και άλλες πληρωμές συνέβαλαν στην εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών με κάρτες.

Για του λόγου το αληθές, η συνολική μηνιαία αύξηση που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο στη χρήση του πλαστικού χρήματος χωρίς, να υπολογίζεται ο κυβερνητικός τομέας, ανέρχεται μόλις στο 12%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συναλλαγές που έγιναν από κυπριακές κάρτες στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2018 έφτασαν τα €398,188,077, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 84% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017.

Την ίδια ώρα, η αξία των συναλλαγών που έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2018 έφτασε τα €2,24 δισ., σημειώνοντας επίσης αξιόλογη άνοδο 32%.

Εκτός από την κυβέρνηση, τα πάνω τους πήραν τον φετινό Αύγουστο τομείς όπως ξενοδοχεία, υπεραγορές, εστιατόρια, μπαρ και καύσιμα, επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές τάσεις που καταγράφει ο τουρισμός.

Όσον αφορά τις τοπικές κάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στο εξωτερικό (πωλήσεις και αναλήψεις) η αξία τους έφτασε τα €155,3 εκατ. τον Αύγουστο του 2018, σημειώνοντας άνοδο 8%, ενώ για την οκταμηνία Ιανουαρίου - Αυγούστου σημείωσαν αύξηση 12%, με την αξία του να ξεπερνά το €1,15 δισ.

Στο peak ο τουρισμός
Στο ζενίθ φαίνεται να βρέθηκε ο τουρισμός τον Αύγουστο, καθώς οι συναλλαγές (πωλήσεις) με ξένες κάρτες αυξήθηκαν κατά 23%, φτάνοντας τα €132,3 εκατ., ενώ για την πρώτη οκταμηνία της χρονιάς σημείωσαν αύξηση 18%, με τον τζίρο των πωλήσεων να αγγίζει τα €719 εκατ.

Όσον αφορά τις συναλλαγές με κάρτες, συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και αναλήψεων μετρητών παρατηρήθηκε άνοδος 19% τον φετινό Αύγουστο, με την αξία τους να φτάνει τα €156,7 εκατ. Για το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς, η αξία των συναλλαγών από ξένους ανήλθαν στα €892 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 15%.

€11 εκατ. σε κατεχόμενα και Τουρκία
Πάνω από €8,2 εκατ. ξόδεψαν οι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2018, ενώ μόνο τον Αύγουστο δαπάνησαν €1,46 εκατ.

Εξάλλου, οι συναλλαγές με κυπριακές κάρτες στην Τουρκία, για τον φετινό Αύγουστο έφτασαν τα €474,737. Η αξία των συναλλαγών της οκταμηνίας στην Τουρκία ανήλθε στα €2,86 εκατ.

Συνολικά το ποσό που δαπανήθηκε από Ελληνοκύπριους σε κατεχόμενες περιοχές και Τουρκία ξεπέρασε μέσα σε οκτώ μήνες τα €11 εκατ.

Από την άλλη, πάνω από €12,5 εκατ. ξοδεύτηκαν από τουρκικές κάρτες την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2018, ενώ μόνο τον Αύγουστο δαπανήθηκε περισσότερο από €1 εκατ.
 

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών